Нема сагласности за повећање акциза

Тајни састанак Фискалног савјета БиХ и представника Међународног монетарног фонда одржан је у Сарајеву у уторак, сазнају "Независне". Главна тема су поново биле акцизе на нафтне деривате, међутим, ни овог пута није дошло до помака у рјешавању овог питања.

Босна и Херцеговина 09.11.2017 | 10:12
Нема сагласности за повећање акциза
Према нашем извору, највећи проблем је СДА, која је изразила чврст став да неће подржати нови законски приједлог повећања акциза, иако су раније стајали на становишту да би закон требало да буде усвојен у парламентарној процедури.

Такође, наш извор нам је рекао да је и ММФ изразио одређену спремност на минимално попуштање у условима аранжмана, међутим ни то није било довољно да се постигне компромисно рјешење у овом питању.

Подсјећања ради, БиХ је с ММФ-ом потписала продужени аранжман, који, за разлику од ранијих стендбај аранжмана, захтијева да БиХ прво испуни претходне услове и покаже спремност на њиховој реализацији, па да тек онда буде исплаћен новац. Да би ти услови били испуњени, на државном нивоу треба усвојити закон о акцизама и закон о осигурању депозита, а на нивоу ФБиХ амандман на Закон о банкама, и остварити мјерљив и неповратан напредак на обављању дубинске анализе за "БХ Телецом" и ХТ "Еронет".

С обзиром на то да се у међувремену појавило питање плата за полицијске службенике на државном нивоу, најизгледније је да ће ММФ захтијевати нове преговоре о редефинисању услова за продужени аранжман.

Међутим, с обзиром на то да је, судећи према нашем извору, и на састанку у уторак покушај постизања компромиса пропао, тешко је очекивати помак у било којем од преосталих услова за продужени аранжман.

Састанку су, поред Франсиска Пародија, резидентног представника ММФ-а у БиХ, присуствовали Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ, Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ, Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС, Зоран Тегелтија, министар финансија РС, Фадил Новалић, премијер ФБиХ, и Јелка Миличевић, министарка финансија ФБиХ, који и чине Фискални савјет БиХ.

Такође, сазнајемо да је покушај компромиса настојање да се пронађе рјешење уочи доласка Јерга Декресина, замјеника директора ММФ-а за Европу, и Лауре Папи, помоћнице директора за Европу.

Они ће у понедјељак у Сарајеву представити регионалне економске прогнозе ММФ-а за Европу на округлом столу "Европска економија на добром путу и реформа правосуђа: Учење из искуства из централне, источне и југоисточне Европе".

(Независне)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

јаооо

09.11.2017 09:19

Сто знаци да опет нема пара које Миле оцекује ко озебо сунце.....!!!! крепат цес Миле до прољеца.....ахаххаххахха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

09.11.2017 09:43

По вашем Миле крепава од 2006 године како је дошао на власт и никако да крепа. Како ствари стоје, Миле никада јачи а опозиција у нокауту, техничком.

Name

ре

09.11.2017 10:02

Ми цемо крепат,вец смо.Брига њега за нас.Сами смо тразили , па сад гледајмо како нас мези и ста нам ради.Народ бира своју пропаст,а какви смо и даље це изгледа.Него сто це до тада вјероватно све пропаст и отиц у п.м.

Name

Име

09.11.2017 10:39

Смањите ухљебе који цитав дан грицкају нокте И за то добијају плату. Укините кантоне И њихове ухљебе. Али то нико не смије ! Лаксе узајмити !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило

09.11.2017 11:23

СНСД-овци,желите економску и фискалну самосталност.Ево вам прилике да је и остварите.Колико уплатите,толико добијете на свој рачун.Искористите прилику коју вам нуди СДА И поберите плодове ваше феноменалне економске политике.Нисте се џаба мучили 12 година..

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

09.11.2017 12:46

Пропали кримос и миш додик је на кољенима! Без акциза слиједи његов крај!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емергенцy

09.11.2017 14:00

Сад ће Јово Радукић навући мало пара од коцке, прљаве лове...

Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

09.11.2017 12:47

Пропали кримос и миш додик је на кољенима! Без акциза слиједи његов крај!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

09.11.2017 18:50

А засто нико ниста не говори о поскупљењу регистрације возила, поскупила за сто КМ а нигдје нико у медијима не проговара о томе?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоми

10.11.2017 08:10

Гориво поскупило

ОДГОВОРИТЕ