"Купусијада" одржана први пут

У оквиру Митровданског вашара у Бијељини је организована прва “Купусијада”. Неколико добро расположених екипа од раних јутарњих часова припремали су намирнице за најбољи свадбарски купус. Оно што је обиљежило овај догађај је свакако добра атмосфера и дружење међу свим учесницима и гостима.

Република Српска 08.11.2017 | 19:24
"Купусијада"       одржана први пут
Семберија је позната по купусу, али је тек ове године добила своју прву “Купусијаду”. На радост љубитеља оваквих манифестација, ово је само почетак, кажу организатори, напомињући да ће ово сигурно ући у редовни календар догађаја у Семберији.

Циљ купусијаде је спремити најбољи свадбарски купус-надалеко познато национално јело у Србији. На “Купусијади” у Бијељини поред овог спреман је и како кажу кувари семберски купус - у који је умјесто киселог стављен слатки купус. Тајна је кажу у дугом кувању, различитом и масном месу које се користи, а велику улогу има и посуда у којој се кува. Најбољи је кажу у земљаним ћуповима, куван на тихој ватри и то неколико сати, а некад и дана.



Мрчајевци су мјесто познато на мапи Европе по својој чувеној “Купусијади” која је ове године одржана шеснаестри пут. Из Мрчајеваца у Семберију дошао је и Милун Тошић, оганизатор тамошње купусијаде. Он каже да је поред намирница у добро направљен свадбарски купус потребно и много љубави.

Свадбарски купус једе се са младим сиром и пројом, а од пића ракија се пије прије свадбарског купуса, док уз само јело кажу најбоље иде точено пиво. Прва семберска “Купусијада” прошла је у знаку доброг расположења и дегустирања, размјени рецепата, али и обећања да ће следеће године бити много већа и уз озбиљан жири који ће одлучивати ко је најбољи.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

1 Кг Купуса 10 Кг Меса

08.11.2017 19:40

Када мозе у Зеници цимбуријада(цимбур-јело од јаја)мозе и у Бијељини купусијада,ионако их цитва свијет зове купусари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберко

08.11.2017 20:37

Боље је да су је назвали "америкијада". Умјесто некада чивеног семберског купуса сада саде америчко сјеме купуса.

ОДГОВОРИТЕ