"Kupusijada" održana prvi put

U okviru Mitrovdanskog vašara u Bijeljini je organizovana prva “Kupusijada”. Nekoliko dobro raspoloženih ekipa od ranih jutarnjih časova pripremali su namirnice za najbolji svadbarski kupus. Ono što je obilježilo ovaj događaj je svakako dobra atmosfera i druženje među svim učesnicima i gostima.

Republika Srpska 08.11.2017 | 19:24
"Kupusijada"       održana prvi put
Semberija je poznata po kupusu, ali je tek ove godine dobila svoju prvu “Kupusijadu”. Na radost ljubitelja ovakvih manifestacija, ovo je samo početak, kažu organizatori, napominjući da će ovo sigurno ući u redovni kalendar događaja u Semberiji.

Cilj kupusijade je spremiti najbolji svadbarski kupus-nadaleko poznato nacionalno jelo u Srbiji. Na “Kupusijadi” u Bijeljini pored ovog spreman je i kako kažu kuvari semberski kupus - u koji je umjesto kiselog stavljen slatki kupus. Tajna je kažu u dugom kuvanju, različitom i masnom mesu koje se koristi, a veliku ulogu ima i posuda u kojoj se kuva. Najbolji je kažu u zemljanim ćupovima, kuvan na tihoj vatri i to nekoliko sati, a nekad i dana.



Mrčajevci su mjesto poznato na mapi Evrope po svojoj čuvenoj “Kupusijadi” koja je ove godine održana šesnaestri put. Iz Mrčajevaca u Semberiju došao je i Milun Tošić, oganizator tamošnje kupusijade. On kaže da je pored namirnica u dobro napravljen svadbarski kupus potrebno i mnogo ljubavi.

Svadbarski kupus jede se sa mladim sirom i projom, a od pića rakija se pije prije svadbarskog kupusa, dok uz samo jelo kažu najbolje ide točeno pivo. Prva semberska “Kupusijada” prošla je u znaku dobrog raspoloženja i degustiranja, razmjeni recepata, ali i obećanja da će sledeće godine biti mnogo veća i uz ozbiljan žiri koji će odlučivati ko je najbolji.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

1 Kg Kupusa 10 Kg Mesa

08.11.2017 19:40

Kada moze u Zenici cimburijada(cimbur-jelo od jaja)moze i u Bijeljini kupusijada,ionako ih citva svijet zove kupusari.

ODGOVORITE
Name

Semberko

08.11.2017 20:37

Bolje je da su je nazvali "amerikijada". Umjesto nekada čivenog semberskog kupusa sada sade američko sjeme kupusa.

ODGOVORITE