Србија послала протесно писмо

Овакво поступање царинских органа РХ према ваздухопловним оператерима РС угрожава одвијање међународног јавног авио-превоза и изискује оштру реакцију РС - реакција је директорка Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Мирјане Чизмаров

Србија 08.11.2017 | 13:51
Србија послала протесно писмо
Десетак авиона, међу којима се налазе и они који припадају компанијама АИР Сербиа, "Инфинити авиатион Београд” Миће Јовановића, као и авион Аир ПИНК-а Жељка Митровића, задржани су недавно на загребачком аеродрому "Фрањо Туђман" без образложења, па се тим поводом огласио и Директорат-цивилног-ваздухопловства Републике Србије.

Првобитни разлог хрватских цариника била је каботажа (када летелица летела између два града на подручју једне државе чланице ЕУ, а што је забрањено превозницима из земаља изван Уније), затим је стигло ново објашњење - мере надзора које спроводе у складу са овлашћењима. Које год да је објашњење, ствар је прилично скандалозна, па је овим поводом реаговала и Република Србија.



Власник Инфинитy Авиатиона Мића Јовановић, иначе власник приватног Универзитета "Мегатренд", каже да је пилот чак и приведен и да није било речи о каботажи јер се читава територија ЕУ не може посматрати као једна држава.

- Притворили су га и пустили тек уз кауцију од 6.000 куна - рекао је Јовановић и додао да је након заплене Цессне, пребацио и свој брод из трогирске марине у Грчку како не би и он доживео исту судбину.



У Царинској управи Хрватске су потврдили да су задржали Цессну Инфинитy Авиатиона због мера надзора.

- Покушавамо да утврдимо чињенице и могуће повреде одредби царинског законодавства Европске уније везаних у апоступак привременог увоза - рекли су они.



Хрватској Агенцији за цивилно ваздухопловство обратила се и директорка Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Мирјана Чизмаров.

- Овакво поступање царинских органа РХ према ваздухопловним оператерима РС угрожава одвијање међународног јавног авио-превоза и изискује оштру реакцију РС, како према Међународној организацији цивилног ваздухопловства, тако и према надлежним телима Европске комисије којима ћемо се без одлагања обратити - написла је она у протестном писму.

(Телеграф)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ро

08.11.2017 12:57

Опет на сцени ВЕЛИКА љубав Хрвата према Србима.Опет морам написати да им треба медицинска помоћ ( психијатријска).Јако болестан народ.Жао ми их је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар,

08.11.2017 13:26

Ста прицате ви, толико сте паметни измислите и ви несто слицно "па нека буде 1:1 .тако се то ради у модерном свету.

Name

Дсрко

08.11.2017 13:34

Ниста бољи нису ни власи.

Name

ро,одговор

08.11.2017 14:00

Који ВИ ? Па зар не можете написати СРБИ него ВИ.Још један доказ колика је мржња у Вама.Оболићете још више,боље се не јављајте.

Name

Пикси

08.11.2017 13:18

Одакле им авиони? Један поклањао дипломе политичкој елити, други прави тв хвалоспјеве власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

09.11.2017 16:59

Све тацно.

Name

Игор

08.11.2017 14:13

Тако вам и треба кад имате било какве контакте са НДХ. Не идем на хрватско приморје, не путујем преко Хрватске и никад никакав контакт са њима осим ако неко смеце могу да им продам. То је најгори европски народ који на срецу изумире , и они сви одосе на запад и уби их демографија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иљиа

08.11.2017 14:56

Оног другог незнам али Митровица треба тј његов авион приземити за сва времена било где у свету

Name

Ре

08.11.2017 15:05

Србија лидер у региону, ??????