Srbija poslala protesno pismo

Ovakvo postupanje carinskih organa RH prema vazduhoplovnim operaterima RS ugrožava odvijanje međunarodnog javnog avio-prevoza i iziskuje oštru reakciju RS - reakcija je direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjane Čizmarov

Srbija 08.11.2017 | 13:51
Srbija poslala protesno pismo
Desetak aviona, među kojima se nalaze i oni koji pripadaju kompanijama AIR Serbia, "Infiniti aviation Beograd” Miće Jovanovića, kao i avion Air PINK-a Željka Mitrovića, zadržani su nedavno na zagrebačkom aerodromu "Franjo Tuđman" bez obrazloženja, pa se tim povodom oglasio i Direktorat-civilnog-vazduhoplovstva Republike Srbije.

Prvobitni razlog hrvatskih carinika bila je kabotaža (kada letelica letela između dva grada na području jedne države članice EU, a što je zabranjeno prevoznicima iz zemalja izvan Unije), zatim je stiglo novo objašnjenje - mere nadzora koje sprovode u skladu sa ovlašćenjima. Koje god da je objašnjenje, stvar je prilično skandalozna, pa je ovim povodom reagovala i Republika Srbija.



Vlasnik Infinity Aviationa Mića Jovanović, inače vlasnik privatnog Univerziteta "Megatrend", kaže da je pilot čak i priveden i da nije bilo reči o kabotaži jer se čitava teritorija EU ne može posmatrati kao jedna država.

- Pritvorili su ga i pustili tek uz kauciju od 6.000 kuna - rekao je Jovanović i dodao da je nakon zaplene Cessne, prebacio i svoj brod iz trogirske marine u Grčku kako ne bi i on doživeo istu sudbinu.



U Carinskoj upravi Hrvatske su potvrdili da su zadržali Cessnu Infinity Aviationa zbog mera nadzora.

- Pokušavamo da utvrdimo činjenice i moguće povrede odredbi carinskog zakonodavstva Evropske unije vezanih u apostupak privremenog uvoza - rekli su oni.



Hrvatskoj Agenciji za civilno vazduhoplovstvo obratila se i direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov.

- Ovakvo postupanje carinskih organa RH prema vazduhoplovnim operaterima RS ugrožava odvijanje međunarodnog javnog avio-prevoza i iziskuje oštru reakciju RS, kako prema Međunarodnoj organizaciji civilnog vazduhoplovstva, tako i prema nadležnim telima Evropske komisije kojima ćemo se bez odlaganja obratiti - napisla je ona u protestnom pismu.

(Telegraf)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ro

08.11.2017 12:57

Opet na sceni VELIKA ljubav Hrvata prema Srbima.Opet moram napisati da im treba medicinska pomoć ( psihijatrijska).Jako bolestan narod.Žao mi ih je.

ODGOVORITE
Name

Car,

08.11.2017 13:26

Sta pricate vi, toliko ste pametni izmislite i vi nesto slicno "pa neka bude 1:1 .tako se to radi u modernom svetu.

Name

Dsrko

08.11.2017 13:34

Nista bolji nisu ni vlasi.

Name

ro,odgovor

08.11.2017 14:00

Koji VI ? Pa zar ne možete napisati SRBI nego VI.Još jedan dokaz kolika je mržnja u Vama.Obolićete još više,bolje se ne javljajte.

Name

Piksi

08.11.2017 13:18

Odakle im avioni? Jedan poklanjao diplome političkoj eliti, drugi pravi tv hvalospjeve vlasti.

ODGOVORITE
Name

Hm

09.11.2017 16:59

Sve tacno.

Name

Igor

08.11.2017 14:13

Tako vam i treba kad imate bilo kakve kontakte sa NDH. Ne idem na hrvatsko primorje, ne putujem preko Hrvatske i nikad nikakav kontakt sa njima osim ako neko smece mogu da im prodam. To je najgori evropski narod koji na srecu izumire , i oni svi odose na zapad i ubi ih demografija.

ODGOVORITE
Name

Iljia

08.11.2017 14:56

Onog drugog neznam ali Mitrovica treba tj njegov avion prizemiti za sva vremena bilo gde u svetu

Name

Re

08.11.2017 15:05

Srbija lider u regionu, ??????