Човић посјетио усташко сједиште

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић искористио је службену посету Аустралији за обилазак злогласног сједишта усташке емиграције у тој земљи.

Босна и Херцеговина 08.11.2017 | 09:01
Човић посјетио усташко сједиште
Из кабинета хрватског члана Предсједништва БиХ саопштено је да је Човић прије два дана присуствовао миси у цркви Светог Леополда Мандића у Мелбурну, која делује у склопу Хрватског католичког центра (ХКЦ) у том граду. Такође је објављено да се лидер ХДЗ БиХ том приликом састао са челницима ХКЦ и, како је речено, упознао с њиховим радом, пише Блиц.
 
Међутим, из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ ниједном ријечи не наводи се то да Хрватски католички центар у Мелбурну већ дуже од пола вијека важи за окупљалиште и расадник најрадикалнијих хрватских екстремиста, као и логистичку базу усташке емиграције која је из тог центра организовала бројне терористичке акције на простору бивше Југославије.

Горљиви поборници НДХ

Некадашњи високи функционер Службе државне безбједности СФРЈ и Србије Божидар Спасић, који је 70-их и 80-их година прошлог вијека био директно ангажован на оперативним пословима у вези с дјеловањем усташке емиграције у Аустралији, за “ЕуроБлиц” објашњава да је ХКЦ у Мелбурну од самог оснивања био сједиште најрадикалнијих хрватских националиста и горљивих поборника усташке НДХ.

- Тај центар је 1961. године основао католички свештеник Јосип Касић, који је прије одласка у Аустралију одлежао вишегодишњу робију због непријатељског дјеловања против уставног поретка СФРЈ. У том центру је, између осталог, била осмишљена и покренута терористичка акција “Феникс”, односно упад тзв. бугојанске групе на планину Радуша 1972. године. Вође те терористичке акције, браћа Амброзије и Адолф Андрић, били су активни чланови Хрватског католичког центра у Мелбурну – подсјећа Спасић.

БиХ као хрватска покрајина

О томе кога је предсједавајући Предсједништва БиХ посјетио у Мелбурну и “упознао се с њиховим радом” може се, између осталог, закључити и преслушавањем бројних аудио-снимака објављених на Yоу Тубеу гдје покојни оснивач ХКЦ, велечасни Јосип Касић, јавно велича усташку НДХ. У једном од својих предавања Касић тако говори да се Хрватска “граничи са Италијом, Мађарском, Србијом, Македонијом и Албанијом”.

- Хрватска се налази од Трста до Београда, од Јадранског мора до Дрине, заједно са Санџак покрајином, те од Муре, Драве, града Суботице до Будве – говорио је Касић, прецизно цртајући границе Павелићеве нацистичке творевине и присвајајући и дијелове Србије и Црне Горе тој фантомској држави.

Босну и Херцеговину, чији се предсједавајући Председништва прекјуче усхићено похвалио посјетом његовим духовним насљедницима, наведени католички свештеник помињао је искључиво као “хрватску покрајину”.

Политички поени

Предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине РС Миланко Михајилица оцјењује да Човићева посјета усташкој емиграцији у Аустралији представља незапамћени скандал.

- Човићева убјеђења су његов проблем, али он нема право да функцију предсједавајућег Предсједништва БиХ злоупотребљава за прикупљање политичких поена у нејекстремнијем дијелу свог бирачког тела – каже Михајилица.

Човић жели пажњу из деведесетих

- Кључна порука коју сам покушао да пошаљем у свим разговорима с нашим људима на Новом Зеланду и Аустралији је да нам од њих не треба помоћ материјалне природе, већ пажња каква је, напримјер, постојала деведесетих година према Хрватској, али у смислу везивања за нас. Једноставно, да имамо лоби у свијету који ће пратити интересе Босне и Херцеговине, а и хрватског народа у БиХ – изјавио је Човић за Фену, резимирајући резултате вишедневне посјете Новом Зеланду и Аустралији.

Када је у питању хрватска дијаспора, Човић истиче да је у тим разговорима инсистирао на националном заједништву око свих тема које треба ријешити како би хрватски народ “до краја био једнакоправан у БиХ”.

- Толико је велика подршка и посебно је импресивно колико је овдје наших људи који разумију односе и ситуацију у БиХ и којима је стало да свакодневно комуницирају с нама и да се држимо заједно. И њима је важно да и кроз Хрватски народни сабор пошаљемо поруку свима који брину о БиХ да није лако подијелити хрватски народ и на тој подјели га елиминисати из политичког живот БиХ. Сви су разумјели да су за нас сувише важни наредни избори, нови Изборни закон и потреба да након тога мијењамо и организацију државе која ће кроз европски пут осигурати нашу једнакоправност с друга два народа – наглашава Човић.

Павелићев дом

Хрватски културни центар у Мелбурну одржава присне односе са Хрватским домом у том граду, који је до прије неколико година носио име усташког поглавника Анте Павелића, а у чијем холу се и данас налази његова велика биста с исклесаним ликом.

Тек након бројних интервенција и приговора српских досељеничких удружења према аустралијским властима, Хрватски дом у Мелбурну из свог назива уклонио је име злогласног усташког вође.

 (Вијести.ба)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Позвао је

08.11.2017 08:05

Човић и лудог Милојка лакташенка али овај се забавио шоу програмом на режимској ПТПЦ током сједнице и укидања референдума!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

08.11.2017 09:57

Милорадова дјела говоре да он нити је Србин нити православац.

Name

Клопка

08.11.2017 13:34

То онај што га Миле овластио да заступа српске интересе?

Name

сар

08.11.2017 08:14

Ваљда је свом јарану Милету купио који сувенир са устаским мотивима ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сар

08.11.2017 08:37

Обзиром да је Алија у вријеме војевања у ханџар дивизји, био у блиском контакту са Павелићем и другим усташама, прегршт сувенира ће добити његов потомак Бакир, што је и логично.

Name

Е па,

09.11.2017 06:00

И Миле Додиг/к из Томиславграда има право на исте те сувенире...

Name

Зоки

08.11.2017 08:23

Цовиц је дидиков побратим;а ја сам 1991 год. ратовао против оних с којим Додик везе заставу и прави пакт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

08.11.2017 08:24

И шта је ту чудно? То је њихова политика од које они никада не желе одустати јер је то жеља огромне већине 'рвата. Не знам само гдје су у овој причи бошњаци? Да ли су они и даље њихово "цвијеће" (и суизвршиоци злочина у НДХ) или имају друге планове?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

08.11.2017 08:42

А Срби су наравно мирољубиви? Ко направи САО области у Босни,годину прије икакве приче о независној БиХ? Шешељ са кокардама посипао бензин а подржавало га 90% Срба у БиХ и сад ћеш ми рећи да је то било у циљу јачања СФРЈ и очивања добрих осноса међу народима?

Name

@сарајлија

08.11.2017 10:20

Шешељ је (као и Вук Драшковић) "национална" "опозиција" коју је организовала УДБА давно прије 1990. А да је 90% Срба било за њега је још једна од лажи које ширите користећи гебелсковке методе ("лаж поновљена хиљаду пута постаје истина", Гебелс).

Name

ре

08.11.2017 10:28

Не знам ко је чије цвијеће, колико се сјећам, Бобан и Караџић су још у мају 1992. потписали споразум, сарађивали, ратовали заједно... или вам "хрватски привјесак" боље пристаје?

Name

Бајкер

08.11.2017 08:26

Државним парама обилази браћу усташе и лобира за подјелу БиХ само му фали брат Миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2017 08:41

Сто висе ходају и лобирају све их је мање.Само тако да наставе.Ионако су испрепадали сопствене народе а помен деведесетих само убрзава бјезанију.

Name

Индијанац Но1

08.11.2017 08:45

Не зна се ко је приоритетнији за нову тракторијаду, јал усташе, јал четници, жестока конкуренција за прво мјесто...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бајкер

08.11.2017 09:39

Хехехе само још фали пјесма ,, сва се села помало нагела само равно лези водоравно.

Name

ре бајкер

08.11.2017 10:25

WОW, Браво за коментар, браво бајкер, свака ти част, само нам реци жив био када Равно постаде стварно водоравно? који датум и ко га учини "водоравним"? хвала

Name

бајкер

08.11.2017 14:55

Ово сам написао ради братства милета и цовица

Name

Анте

08.11.2017 09:10

Само јос фали пјесмица и тоје то мени ово мирисе на 90 сете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

08.11.2017 09:34

Устаса медју својим , ста је ту цудно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дусане

08.11.2017 09:53

Благо неписменим њихово је краљевство небеско.

Name

доми

08.11.2017 10:05

Додиков јаран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хапy

08.11.2017 10:06

С ким је додик у савезу,и онда прица о српским зртвама фујј.тако му и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗРЕН ДОБОЈ

08.11.2017 10:06

Ништа ново од Хрвата и хрватских политичара.Они имају константну усташку и шовинистичку плитику према Србији,Србима и свему што је српско али није проблем у њима што су такви већ је проблем у српским усташама који им повлађују и навелико са њима сарађују а све на штету српских националних интереса.Сјетите се само освећења спомен храма у ПРЕБИЛОВЦИМА и свечаног ручка у Чапљини,за истим столом сједе патријарх Иринеј.владика Григорије,Додик и Човић,Исти тај Човић је на пар дана прије тога одавао почаст погинулим усташама на Блајбургу а они сједе и ручају са њим и одају почаст погинулим Србима од усташке руке.Проблем је у нама,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2017 14:13

Проблем је у нама.Проблем је у нама.Проблем је у нама.Да управо тако.

Name

ДраганЦовиц

08.11.2017 15:56

ја и миле исте вире нисмо,ал сиримо браство и јединствооооо...ијујуу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј будала

08.11.2017 18:48

Спомињу неку границу на Дрини ,у Сандзаку и код Београда.Нек се моле богу да не буде какве велике фртутме у свијету,гдје би велики(прије свега Амери) били забављени негдје на другом мјесту,а Балкан остао изван фокуса свјетског јавног мјења.Изгубице и оно сто имају.Нароцито це бити на удару оно најквалитетније сто имају.Зна се ста.

ОДГОВОРИТЕ