Čović posjetio ustaško sjedište

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović iskoristio je službenu posetu Australiji za obilazak zloglasnog sjedišta ustaške emigracije u toj zemlji.

Bosna i Hercegovina 08.11.2017 | 09:01
Čović posjetio ustaško sjedište
Iz kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH saopšteno je da je Čović prije dva dana prisustvovao misi u crkvi Svetog Leopolda Mandića u Melburnu, koja deluje u sklopu Hrvatskog katoličkog centra (HKC) u tom gradu. Takođe je objavljeno da se lider HDZ BiH tom prilikom sastao sa čelnicima HKC i, kako je rečeno, upoznao s njihovim radom, piše Blic.
 
Međutim, iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nijednom riječi ne navodi se to da Hrvatski katolički centar u Melburnu već duže od pola vijeka važi za okupljalište i rasadnik najradikalnijih hrvatskih ekstremista, kao i logističku bazu ustaške emigracije koja je iz tog centra organizovala brojne terorističke akcije na prostoru bivše Jugoslavije.

Gorljivi pobornici NDH

Nekadašnji visoki funkcioner Službe državne bezbjednosti SFRJ i Srbije Božidar Spasić, koji je 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka bio direktno angažovan na operativnim poslovima u vezi s djelovanjem ustaške emigracije u Australiji, za “EuroBlic” objašnjava da je HKC u Melburnu od samog osnivanja bio sjedište najradikalnijih hrvatskih nacionalista i gorljivih pobornika ustaške NDH.

- Taj centar je 1961. godine osnovao katolički sveštenik Josip Kasić, koji je prije odlaska u Australiju odležao višegodišnju robiju zbog neprijateljskog djelovanja protiv ustavnog poretka SFRJ. U tom centru je, između ostalog, bila osmišljena i pokrenuta teroristička akcija “Feniks”, odnosno upad tzv. bugojanske grupe na planinu Raduša 1972. godine. Vođe te terorističke akcije, braća Ambrozije i Adolf Andrić, bili su aktivni članovi Hrvatskog katoličkog centra u Melburnu – podsjeća Spasić.

BiH kao hrvatska pokrajina

O tome koga je predsjedavajući Predsjedništva BiH posjetio u Melburnu i “upoznao se s njihovim radom” može se, između ostalog, zaključiti i preslušavanjem brojnih audio-snimaka objavljenih na You Tubeu gdje pokojni osnivač HKC, velečasni Josip Kasić, javno veliča ustašku NDH. U jednom od svojih predavanja Kasić tako govori da se Hrvatska “graniči sa Italijom, Mađarskom, Srbijom, Makedonijom i Albanijom”.

- Hrvatska se nalazi od Trsta do Beograda, od Jadranskog mora do Drine, zajedno sa Sandžak pokrajinom, te od Mure, Drave, grada Subotice do Budve – govorio je Kasić, precizno crtajući granice Pavelićeve nacističke tvorevine i prisvajajući i dijelove Srbije i Crne Gore toj fantomskoj državi.

Bosnu i Hercegovinu, čiji se predsjedavajući Predsedništva prekjuče ushićeno pohvalio posjetom njegovim duhovnim nasljednicima, navedeni katolički sveštenik pominjao je isključivo kao “hrvatsku pokrajinu”.

Politički poeni

Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS Milanko Mihajilica ocjenjuje da Čovićeva posjeta ustaškoj emigraciji u Australiji predstavlja nezapamćeni skandal.

- Čovićeva ubjeđenja su njegov problem, ali on nema pravo da funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH zloupotrebljava za prikupljanje političkih poena u nejekstremnijem dijelu svog biračkog tela – kaže Mihajilica.

Čović želi pažnju iz devedesetih

- Ključna poruka koju sam pokušao da pošaljem u svim razgovorima s našim ljudima na Novom Zelandu i Australiji je da nam od njih ne treba pomoć materijalne prirode, već pažnja kakva je, naprimjer, postojala devedesetih godina prema Hrvatskoj, ali u smislu vezivanja za nas. Jednostavno, da imamo lobi u svijetu koji će pratiti interese Bosne i Hercegovine, a i hrvatskog naroda u BiH – izjavio je Čović za Fenu, rezimirajući rezultate višednevne posjete Novom Zelandu i Australiji.

Kada je u pitanju hrvatska dijaspora, Čović ističe da je u tim razgovorima insistirao na nacionalnom zajedništvu oko svih tema koje treba riješiti kako bi hrvatski narod “do kraja bio jednakopravan u BiH”.

- Toliko je velika podrška i posebno je impresivno koliko je ovdje naših ljudi koji razumiju odnose i situaciju u BiH i kojima je stalo da svakodnevno komuniciraju s nama i da se držimo zajedno. I njima je važno da i kroz Hrvatski narodni sabor pošaljemo poruku svima koji brinu o BiH da nije lako podijeliti hrvatski narod i na toj podjeli ga eliminisati iz političkog život BiH. Svi su razumjeli da su za nas suviše važni naredni izbori, novi Izborni zakon i potreba da nakon toga mijenjamo i organizaciju države koja će kroz evropski put osigurati našu jednakopravnost s druga dva naroda – naglašava Čović.

Pavelićev dom

Hrvatski kulturni centar u Melburnu održava prisne odnose sa Hrvatskim domom u tom gradu, koji je do prije nekoliko godina nosio ime ustaškog poglavnika Ante Pavelića, a u čijem holu se i danas nalazi njegova velika bista s isklesanim likom.

Tek nakon brojnih intervencija i prigovora srpskih doseljeničkih udruženja prema australijskim vlastima, Hrvatski dom u Melburnu iz svog naziva uklonio je ime zloglasnog ustaškog vođe.

 (Vijesti.ba)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Pozvao je

08.11.2017 08:05

Čović i ludog Milojka laktašenka ali ovaj se zabavio šou programom na režimskoj PTPC tokom sjednice i ukidanja referenduma!

ODGOVORITE
Name

Piksi

08.11.2017 09:57

Miloradova djela govore da on niti je Srbin niti pravoslavac.

Name

Klopka

08.11.2017 13:34

To onaj što ga Mile ovlastio da zastupa srpske interese?

Name

sar

08.11.2017 08:14

Valjda je svom jaranu Miletu kupio koji suvenir sa ustaskim motivima ...

ODGOVORITE
Name

ре сар

08.11.2017 08:37

Обзиром да је Алија у вријеме војевања у ханџар дивизји, био у блиском контакту са Павелићем и другим усташама, прегршт сувенира ће добити његов потомак Бакир, што је и логично.

Name

E pa,

09.11.2017 06:00

I Mile Dodig/k iz Tomislavgrada ima pravo na iste te suvenire...

Name

Zoki

08.11.2017 08:23

Covic je didikov pobratim;a ja sam 1991 god. ratovao protiv onih s kojim Dodik veze zastavu i pravi pakt.

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

08.11.2017 08:24

И шта је ту чудно? То је њихова политика од које они никада не желе одустати јер је то жеља огромне већине 'рвата. Не знам само гдје су у овој причи бошњаци? Да ли су они и даље њихово "цвијеће" (и суизвршиоци злочина у НДХ) или имају друге планове?

ODGOVORITE
Name

sarajlija

08.11.2017 08:42

A Srbi su naravno miroljubivi? Ko napravi SAO oblasti u Bosni,godinu prije ikakve priče o nezavisnoj BiH? Šešelj sa kokardama posipao benzin a podržavalo ga 90% Srba u BiH i sad ćeš mi reći da je to bilo u cilju jačanja SFRJ i očivanja dobrih osnosa među narodima?

Name

@sarajlija

08.11.2017 10:20

Шешељ је (као и Вук Драшковић) "национална" "опозиција" коју је организовала УДБА давно прије 1990. А да је 90% Срба било за њега је још једна од лажи које ширите користећи гебелсковке методе ("лаж поновљена хиљаду пута постаје истина", Гебелс).

Name

re

08.11.2017 10:28

Ne znam ko je čije cvijeće, koliko se sjećam, Boban i Karadžić su još u maju 1992. potpisali sporazum, sarađivali, ratovali zajedno... ili vam "hrvatski privjesak" bolje pristaje?

Name

Bajker

08.11.2017 08:26

Državnim parama obilazi braću ustaše i lobira za podjelu BiH samo mu fali brat Mile.

ODGOVORITE
Name

Re

08.11.2017 08:41

Sto vise hodaju i lobiraju sve ih je manje.Samo tako da nastave.Ionako su isprepadali sopstvene narode a pomen devedesetih samo ubrzava bjezaniju.

Name

Indijanac No1

08.11.2017 08:45

Ne zna se ko je prioritetniji za novu traktorijadu, jal ustaše, jal četnici, žestoka konkurencija za prvo mjesto...

ODGOVORITE
Name

bajker

08.11.2017 09:39

Hehehe samo još fali pjesma ,, sva se sela pomalo nagela samo ravno lezi vodoravno.

Name

re bajker

08.11.2017 10:25

WOW, Bravo za komentar, bravo bajker, svaka ti čast, samo nam reci živ bio kada Ravno postade stvarno vodoravno? koji datum i ko ga učini "vodoravnim"? hvala

Name

bajker

08.11.2017 14:55

Ovo sam napisao radi bratstva mileta i covica

Name

Ante

08.11.2017 09:10

Samo jos fali pjesmica i toje to meni ovo mirise na 90 sete.

ODGOVORITE
Name

Dusan

08.11.2017 09:34

Ustasa medju svojim , sta je tu cudno.

ODGOVORITE
Name

re Dusane

08.11.2017 09:53

Blago nepismenim njihovo je kraljevstvo nebesko.

Name

domi

08.11.2017 10:05

Dodikov jaran.

ODGOVORITE
Name

hapy

08.11.2017 10:06

S kim je dodik u savezu,i onda prica o srpskim zrtvama fujj.tako mu i treba.

ODGOVORITE
Name

ОЗРЕН ДОБОЈ

08.11.2017 10:06

Ништа ново од Хрвата и хрватских политичара.Они имају константну усташку и шовинистичку плитику према Србији,Србима и свему што је српско али није проблем у њима што су такви већ је проблем у српским усташама који им повлађују и навелико са њима сарађују а све на штету српских националних интереса.Сјетите се само освећења спомен храма у ПРЕБИЛОВЦИМА и свечаног ручка у Чапљини,за истим столом сједе патријарх Иринеј.владика Григорије,Додик и Човић,Исти тај Човић је на пар дана прије тога одавао почаст погинулим усташама на Блајбургу а они сједе и ручају са њим и одају почаст погинулим Србима од усташке руке.Проблем је у нама,

ODGOVORITE
Name

Ре

08.11.2017 14:13

Проблем је у нама.Проблем је у нама.Проблем је у нама.Да управо тако.

Name

DraganCovic

08.11.2017 15:56

ja i mile iste vire nismo,al sirimo brastvo i jedinstvooooo...ijujuu

ODGOVORITE
Name

Cuj budala

08.11.2017 18:48

Spominju neku granicu na Drini ,u Sandzaku i kod Beograda.Nek se mole bogu da ne bude kakve velike frtutme u svijetu,gdje bi veliki(prije svega Ameri) bili zabavljeni negdje na drugom mjestu,a Balkan ostao izvan fokusa svjetskog javnog mjenja.Izgubice i ono sto imaju.Narocito ce biti na udaru ono najkvalitetnije sto imaju.Zna se sta.

ODGOVORITE