Валентин Инцко се пожалио на Додика

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и чланови СНСД-а умањили су позиве на одвајање РС и распад БиХ, након што су САД у јануару увеле забрану путовања и финансијске санкције Додику, навео је високи представник Валентин Инцко у извјештају Савјету безбедности УН.

Босна и Херцеговина 07.11.2017 | 21:46
Валентин Инцко се пожалио на Додика
Он је у Њујорку, представљајући 52. Извјештај о стању у БиХ за период од 22. априла до 21. октобра, истакао да су страначки лидери у септембру рекли да се питање референдума о статусу Српске за сада скида са дневног реда, али да је Додик послије тога дао бројне изјаве у којима подржава могућу независност РС и уједињење са Србијом.

Инцко је навео и да „ентитети немају право да се одвоје од БиХ“ и да Дејтонски споразум „гарантује суверенитет и територијални интегритет БиХ и унутрашњу уставну позицију ентитета“.

Инцко даље наводи да су, као што је извјестио прије шест мјесеци, предсједник Републике Српске (РС) Милорад Додик и други чланови његове странке СНСД-а смањили учесталост позива за отцјепљење РС и распада Босне и Херцеговине након увођења санкција које укључују ограничења путовања и финансијске санкције против предсједника РС од Сједињених Држава у јануару 2017. године.

Високи представник навео је и да су лидери у БиХ своју реторику усмјерили на националистичка питања која изазивају подјеле, иако до сљедећих избора има још година дана, док су занемарили економске реформе.

''Политичке странке су заоштриле већ поларизоване позиције у вези са неколико спорних питања'', наводи се у извјештају и додаје да постоји неспоразум око измјене Изборног закона БиХ.

Са позитивне стране, Инцко је навео да је БиХ предузела неколико корака у примени Реформске агенде и рад на одговорима на упитник Европске комисије.

Позвао је међународну заједницу да се активније укључи како би се у БиХ одржао мир и ријешили кључни проблеми попут корупције и недостатка владавине права.

Као позитиван примјер Инцко је похвалио ученике из Јајца који су се изборили да их власт у СБК не подијели у двије школе по националној основи.

Извор: БН/Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ја фора Новоматицових

07.11.2017 22:04

Како ће се жалити на Додика кад су Инцко,Додик и Новоматиц регистровали два фантома за прање новца НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо. Ово су Новоматицове форе под покровитељством Алфреда Гузенбауера и Јоханнеса Хана. Ако Додик изгуби изборе то ће бити крај и Валентину Инцку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2017 02:53

Ја кљусине све овај зна.

Name

гаврило

08.11.2017 07:08

Инцко иди кући.

Name

Никола незнановиц.

08.11.2017 05:03

Јос га нису ухапсили ста цекају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејтон 2

08.11.2017 06:57

Хвала ти Инзко сад нам је лакше.

Name

Ре

08.11.2017 07:42

Пустите га и онако је цовјек забринут.