Valentin Incko se požalio na Dodika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i članovi SNSD-a umanjili su pozive na odvajanje RS i raspad BiH, nakon što su SAD u januaru uvele zabranu putovanja i finansijske sankcije Dodiku, naveo je visoki predstavnik Valentin Incko u izvještaju Savjetu bezbednosti UN.

Bosna i Hercegovina 07.11.2017 | 21:46
Valentin Incko se požalio na Dodika
On je u Njujorku, predstavljajući 52. Izvještaj o stanju u BiH za period od 22. aprila do 21. oktobra, istakao da su stranački lideri u septembru rekli da se pitanje referenduma o statusu Srpske za sada skida sa dnevnog reda, ali da je Dodik poslije toga dao brojne izjave u kojima podržava moguću nezavisnost RS i ujedinjenje sa Srbijom.

Incko je naveo i da „entiteti nemaju pravo da se odvoje od BiH“ i da Dejtonski sporazum „garantuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i unutrašnju ustavnu poziciju entiteta“.

Incko dalje navodi da su, kao što je izvjestio prije šest mjeseci, predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i drugi članovi njegove stranke SNSD-a smanjili učestalost poziva za otcjepljenje RS i raspada Bosne i Hercegovine nakon uvođenja sankcija koje uključuju ograničenja putovanja i finansijske sankcije protiv predsjednika RS od Sjedinjenih Država u januaru 2017. godine.

Visoki predstavnik naveo je i da su lideri u BiH svoju retoriku usmjerili na nacionalistička pitanja koja izazivaju podjele, iako do sljedećih izbora ima još godina dana, dok su zanemarili ekonomske reforme.

''Političke stranke su zaoštrile već polarizovane pozicije u vezi sa nekoliko spornih pitanja'', navodi se u izvještaju i dodaje da postoji nesporazum oko izmjene Izbornog zakona BiH.

Sa pozitivne strane, Incko je naveo da je BiH preduzela nekoliko koraka u primeni Reformske agende i rad na odgovorima na upitnik Evropske komisije.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da se aktivnije uključi kako bi se u BiH održao mir i riješili ključni problemi poput korupcije i nedostatka vladavine prava.

Kao pozitivan primjer Incko je pohvalio učenike iz Jajca koji su se izborili da ih vlast u SBK ne podijeli u dvije škole po nacionalnoj osnovi.

Izvor: BN/Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ja fora Novomaticovih

07.11.2017 22:04

Kako će se žaliti na Dodika kad su Incko,Dodik i Novomatic registrovali dva fantoma za pranje novca NOVO RS doo i RSA GAMING Doo. Ovo su Novomaticove fore pod pokroviteljstvom Alfreda Guzenbauera i Johannesa Hana. Ako Dodik izgubi izbore to će biti kraj i Valentinu Incku.

ODGOVORITE
Name

Re

08.11.2017 02:53

Ja kljusine sve ovaj zna.

Name

gavrilo

08.11.2017 07:08

Incko idi kući.

Name

Nikola neznanovic.

08.11.2017 05:03

Jos ga nisu uhapsili sta cekaju.

ODGOVORITE
Name

dejton 2

08.11.2017 06:57

Hvala ti Inzko sad nam je lakše.

Name

Re

08.11.2017 07:42

Pustite ga i onako je covjek zabrinut.