Фонд здравства РС у Подгорици

У Републици Српској се од 2011. године примјењује ДРГ систем плаћања, чија је суштина да се болнице плаћају по учинку, по чему је Српска лидер у региону, речено је на састанку представника фондова здравственог осигурања Српске и Црне Горе.

Република Српска 07.11.2017 | 13:48
Фонд здравства РС у Подгорици
Из Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Српске саопштено је да ће током дводневне радне посјете са представницима црногорског ФЗО размијенити искуства у вези са моделима плаћања болничке здравствене заштите.

"ФЗО је међу првима у региону увео плаћање болничких услуга по такозваном ДРГ моделу који се у Републици Српској примјењује већ више од пет година. Будући да у Црној Гори од наредне године планирају да уведу овај начин плаћања у појединим болницама, циљ посјете је да им искуства и сугестије ФЗО помогну у припреми овог пројекта", наводе из ФЗО Српске.

Представници ФЗО истакли су задовољство што могу да подијеле искуства и помогну и другим фондовима у примјени ДРГ система плаћања, чија је суштина да се болнице плаћају по учинку, што код старог буџетског модела није био случај.

"ДРГ систем плаћања се у Српској примјењује од 2011. године и Српска је лидер у региону по овом питању. Из године у годину унапређујемо овај модел, првенствено учећи на властитим грешкама, али преузимајући и добре праксе од других, те можемо рећи да он данас веома добро функционише", наводе из ФЗО.

У саопштењу се додаје да је Фонду највећи проблем представљало погрешно шифровање извршених услуга здравствених установа, али да је, захваљујући строжој контроли, стање знатно побољшано.

Представници Црне Горе навели су да ће им искуства ФЗО Српске бити драгоцјена, посебно са становишта да не понављају исте грешке, које су неминовне када се уводе велике новине у здравствени систем.

"Намјера нам је да добијемо одређена појашњења и сугестије о исправности наших поступака када је ријеч о припреми увођења ДРГ модела плаћања у наш систем, те да чујемо искуства ФЗО Српске у примјени овог модела плаћања који се у Српској успјешно примјењује већ низ година", навели су представници Фонда за здравствено осигурање Црне Горе.

Представници црногорског фонда ће у оквиру радне посјете Српској бити упознати о примјенм ДРГ модела у Српској, контролом шифровања пружених услуга, начином обраде података и извјештавања у пословном информационом систему Фонда, утврђивањем цијена по овом моделу и друго.

У оквиру дводневне посјете планирана је и посјета представник Фонда за здравствено осигурање Црне Горе Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Из ФЗО Српске подсјећају да су и делегације других фондова из сусједства долазиле како би преузеле искуства у вези са моделима плаћања болничких услуга у Српској.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

???

07.11.2017 15:52

Дошли да преузму "моделе" чега??? Да виде како се праве милионска задужења и пљачка? Да науче како медицински радници немају здравствено осигурање???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

07.11.2017 19:47

Ово је невидјено, здравство најгоре у Европи, све пропада и пуца по савовима, а ови се фале да су успјесни...немогуце