Fond zdravstva RS u Podgorici

U Republici Srpskoj se od 2011. godine primjenjuje DRG sistem plaćanja, čija je suština da se bolnice plaćaju po učinku, po čemu je Srpska lider u regionu, rečeno je na sastanku predstavnika fondova zdravstvenog osiguranja Srpske i Crne Gore.

Republika Srpska 07.11.2017 | 13:48
Fond zdravstva RS u Podgorici
Iz Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Srpske saopšteno je da će tokom dvodnevne radne posjete sa predstavnicima crnogorskog FZO razmijeniti iskustva u vezi sa modelima plaćanja bolničke zdravstvene zaštite.

"FZO je među prvima u regionu uveo plaćanje bolničkih usluga po takozvanom DRG modelu koji se u Republici Srpskoj primjenjuje već više od pet godina. Budući da u Crnoj Gori od naredne godine planiraju da uvedu ovaj način plaćanja u pojedinim bolnicama, cilj posjete je da im iskustva i sugestije FZO pomognu u pripremi ovog projekta", navode iz FZO Srpske.

Predstavnici FZO istakli su zadovoljstvo što mogu da podijele iskustva i pomognu i drugim fondovima u primjeni DRG sistema plaćanja, čija je suština da se bolnice plaćaju po učinku, što kod starog budžetskog modela nije bio slučaj.

"DRG sistem plaćanja se u Srpskoj primjenjuje od 2011. godine i Srpska je lider u regionu po ovom pitanju. Iz godine u godinu unapređujemo ovaj model, prvenstveno učeći na vlastitim greškama, ali preuzimajući i dobre prakse od drugih, te možemo reći da on danas veoma dobro funkcioniše", navode iz FZO.

U saopštenju se dodaje da je Fondu najveći problem predstavljalo pogrešno šifrovanje izvršenih usluga zdravstvenih ustanova, ali da je, zahvaljujući strožoj kontroli, stanje znatno poboljšano.

Predstavnici Crne Gore naveli su da će im iskustva FZO Srpske biti dragocjena, posebno sa stanovišta da ne ponavljaju iste greške, koje su neminovne kada se uvode velike novine u zdravstveni sistem.

"Namjera nam je da dobijemo određena pojašnjenja i sugestije o ispravnosti naših postupaka kada je riječ o pripremi uvođenja DRG modela plaćanja u naš sistem, te da čujemo iskustva FZO Srpske u primjeni ovog modela plaćanja koji se u Srpskoj uspješno primjenjuje već niz godina", naveli su predstavnici Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

Predstavnici crnogorskog fonda će u okviru radne posjete Srpskoj biti upoznati o primjenm DRG modela u Srpskoj, kontrolom šifrovanja pruženih usluga, načinom obrade podataka i izvještavanja u poslovnom informacionom sistemu Fonda, utvrđivanjem cijena po ovom modelu i drugo.

U okviru dvodnevne posjete planirana je i posjeta predstavnik Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Iz FZO Srpske podsjećaju da su i delegacije drugih fondova iz susjedstva dolazile kako bi preuzele iskustva u vezi sa modelima plaćanja bolničkih usluga u Srpskoj.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

???

07.11.2017 15:52

Došli da preuzmu "modele" čega??? Da vide kako se prave milionska zaduženja i pljačka? Da nauče kako medicinski radnici nemaju zdravstveno osiguranje???

ODGOVORITE
Name

Da

07.11.2017 19:47

Ovo je nevidjeno, zdravstvo najgore u Evropi, sve propada i puca po savovima, a ovi se fale da su uspjesni...nemoguce