Иванић: БиХ Србији ништа не поклања

-Изузетно позитивна политичка ствар била би да се једном каже да је Босна и Херцеговина са Србијом постигла договор и да се зна гдје је граница између двије земље, јер тиме би престали било какви разлози за неке сукобе у будућности, рекао је у интервјуу за Анадолу Агенцy (АА) Младен Иванић, члан Предсједништва Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 07.11.2017 | 13:08
Иванић: БиХ Србији ништа не поклања
Он је истакао како су “невјероватна глупост и фрустрације” било какве приче и тврдње да ће Босна и Херцеговина Србији поклонити дио своје територије.

“Први пут чујем да је то речено у том облику. Прво, не може бити поклона. Једини принцип може бити квадратни метар за квадратни метар. Шта поклањамо? Је ли то неко видио да тамо има неких рудних богатстава, нечега. Не знам да ли људи уопште знају о чему говоре, колико је тих квадратних метара у питању? Нити су то неке велике количине, нити је то било шта друго. Људи који се тиме баве очито не знају да постоје територије које ми третирамо као да су Босна и Херцеговина иако су Србија. Узмите Павловића мост”, навео је Иванић.

Такве приче и тврдње пласирају они који су, сматра Иванић, “типични примјер људи којима није до рјешења и није до договора, него им је до сукоба”.

“Мислим да је овдје потпуно логично када погледате карте, а ти људи који тако говоре нису видјели ни карту, да има неколико тачака у којима је практично дио територије БиХ дубоко у Србији. Ти људи тамо морају проћи кроз Србију да могу доћи до БиХ и да нема друге везе, односно да је немогуће направити пут другачије. Потпуно један, рекао бих, погрешан приступ о тврдњама поклањања. И више ми он говори о недостатку спремности. Ма, пазите. Ако не буде замјене, живјети је и са тиме. Али, која је порука свега? Која је порука с тим ставом? То су људи који су правили проблем и поводом Суторине”, поручио је Иванић.

БиХ ништа не поклања Србији

То су, сматра Иванић, “људи којима је стало до сукоба, који тобоже бране БиХ, а рекао бих, лијече своје личне фрустрације”.

“Мислим да је све то ван памети. Нико још није видио никакав приједлог и ти који такве ствари говоре, говоре то потпуно погрешно. Врло је тешко таквим ирационалним приступима наћи рационалан одговор. Ко каже да нама није у интересу да добијемо дио садашње територије Србије. Јер, мораћемо га добити. Немогуће је то другачије завршити него квадратни метар за квадратни метар истих карактеристика и исправити нелогичности. Све друго је свјесно остављање проблема”, наглашава Иванић и додаје: “Шта значи уопште спречавати такву једну врсту разговора? Ја мислим да је то само једна типична ароганција људи који тобоже бране државне интересе, а у ствари само промовишу себе.”

И информацију да би БиХ требала дати територију око хидроелектрана Бајина Башта и Зворник, члан Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра потпуно погрешном.

“Већ на састанку је договорено да се ту граница неће мијењати, да ће ићи ријеком Дрином. Али, с обзиром на то да је Србија направила те бране, да то припада њима, да ће наши добивати накнаду за потопљено земљиште, да се Србији омогући да 90 година може несметано тамо ставити машину, дизалицу, кран, поправити ствари када то постоји, а не да се морају какве посебне процедуре у таквим условима радити. Неће се ту мијењати граница, ту на тим хидроелектранама. То показује колико људи знају”, оцјењује Иванић.

С обзиром на приједлог Србије о замјени територије са БиХ на станици Штрпци, у дијелу пруге Београд – Бар, те простора око Рудог, шта БиХ очекује заузврат, Иванић каже да приједлог треба добити од Државне комисије за границу Босне и Херцеговине.

"Просто, није могуће да ми немамо разлога да тражимо дио територије Србије који нам одговара. Ако Србији одговара тај један дио за рјешавање ових проблема, ваљда у БиХ има неко ко је у стању да каже, то је обавеза Комисије и да она каже за нас је најбоље да се та компензација изврши ту и ту. А, то очекујемо од Државне комисије за границу Босне и Херцеговине. То је њена обавеза. Није Предсједништво БиХ то које ће о томе одлучивати”, наглашава Иванић.

Што се тиче дефинисања трасе брзе цесте Сарајево – Београд и  иницијативе о доношењу декларације о томе у Парламентарној скупштини БиХ, Иванић је рекао да је свако зацртао неке своје планове и то више нису ни планови између ентитета, него су постали и регионални планови.

"Имате једну причу из Горажда у Федерацији БиХ, а другу причу из Тузле. Имате једну причу из Бијељине и Брчког и другу причу унутар РС, између општина око Сарајева. Шта је смисао цијеле те приче? Мислим да су све приче унапријед, а да ништа још увијек конкретно није договорено. Евидентно је да би најбоље било да се направи, ја сада говорим као неко ко долази из РС и пут од Бијељине до Кузмина, то је 20 до 25 километара, од којих је пола у РС, односно БиХ, а пола у Србији. Сама Бијељина има потребу да то уради, невезано куда пут иде. Исто тако, као што сам увјерен да ће Србија доћи до Вишеграда, односно до границе на Вардишту, јер је то рекла. Али, мени је потпуно логично да се направи онда и излаз из Сарајева на тај пут, нећемо га изоловати. Када ће се то догађати, не вјерујем тако брзо. Јер је то на дугом штапу и питање је приче о кредиту или о начину. Неће Турска тај пут правити и оставити нам га бесплатно. Сигурно нико то неће урадити. Имају они довољно потребе код себе да то раде. Тако да је, по мени, све ово бесмислено”, цијени Иванић.

Наглашава како разумије, ако већ иде пут од Сарајева према Вишеграду, “зар није потпуно логично да и Горажде, у ФБиХ, затражи прикључак”.

“Па, није ни то неоствариво. То је двадесетак километара. У сваком разговору све се може ријешити, ако се хоће разговарати. Али, биће само овако и никако другачије, неће се ништа ријешити. Зато ја заиста не желим да будем дио тог непотребног сукоба око свега, па и око тога куда ће ићи аутопут”, наводи Иванић.

(БН)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Рада

07.11.2017 12:13

Добро јутро Иваниц-у, зима тек поциње, а Васе јављање сам оцекивала у прољеце 2018-те? Несто није у реду?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2017 14:23

Како га лијепо описа као да је неки медо који спава зимски сан. Ал све си добро реклА. Бас си то лијепо упаковала као у целофан у овом слуцају плисаног меду.

Name

пензионер

07.11.2017 14:58

Оце ли бити пензија следецег мјесеца?

Name

радник

07.11.2017 14:58

Дали це бити плата овога месеца?

Name

Гиле

07.11.2017 12:18

Младене, није постено да будес кандидат за Предсједника РС испред Вукоте Говедарице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.11.2017 13:32

Ма какав он оматории је нек узива у старости. Нама требају млади људи пуни снаге и воље.и јос несто који знају радит свој посао а не неке тетке као на прелу.

Name

Милан

07.11.2017 12:34

Све ове старе политичаре у пензију послати без отпремнине. Да су иста ваљали несто бих направили за ових 20 година, али види чудаq он бих јос један мандат...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бале Баки

07.11.2017 12:58

Након сто те је велики водја понизио на синоцњем наступу кад је Бореновицу добацио да му је он реко да направи пуц у странци и да це тек онда бит велики и јос низ небулоза на рацун свих типа имам папака колко хоцу све партије опозиције расформирам за дан, ја се не би јављо. А да смо ми добри сусједи граница нас не би раздвајала него спајала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

један

07.11.2017 13:12

Види младје сто се пробудио. Само даје изјаве кад је "сигурица" а кад треба скупити мосње и стати у први ред нигдје га на мапи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј.С.М.

07.11.2017 13:28

Кад се пемзионер пробуди?У пемзију одма без отпремнине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајкер

07.11.2017 13:30

Нај боље је Младене да одете питат Вуцица шта он каже . Јер вас се ионако ништа непита . Ко је одредило имовину у Хан пијеску тај ће и ово завршит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м м

07.11.2017 13:41

Босни и херцеговини нетреба тај пут беспотребно бацање новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

млади

07.11.2017 13:46

Моји Срби далеко смо и догурали кад само своје политичаре критикујемо нађите Хрвата који критикује Човића па да му слику урамим. СРАМ НАС БИЛО. Имамо Иванића јединог правог политичара који нас часно представља и чија се ријеч уважава а ми се нашли паметовати и критиковати га. Говедарица му није ни до глежња нек још учи па да буде кандидат за предсједника, није ништа у галами него у мудрости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ МЛАДИ

07.11.2017 14:29

Упамти све док не изаберете човјека који није националиста нема вам спаса

Name

Баба11

07.11.2017 14:47

Слазем се Иваниц је најбољи и најмудрији лик који разумије политику у СЗП ово остало је све политицки неписмено

Name

Баба11

07.11.2017 14:49

Да се ви из федерације питате ја знам кога би нам изабрали ликове попут Мире Лазовица.Јел тако

Name

Теслиц

07.11.2017 14:46

Република Српска је Србија,даце бог да се ујединимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан из Цајница

07.11.2017 15:07

И ја вец преко 20 година говорим/мастам о о уједињењу. На крају рата сам био 15 годисњак, а сада имам преко 35, озењен, двоје дјеце. Ууморио сам се од надања и молења Бога, и сада ми је једина брига да са јос малом дјецом побјегнем негдје вани. тако да моја дјеца не пролазе оно кроз ста ја пролазим преко 20 година

Name

ре Теслиц

07.11.2017 15:20

Ни Бог не даје несто сто је неприродно,зато се не уздај у Бога,него засуци рукаве са истомисљеницима па уједињуј ако си у стању ста год хоцес,мислим да су ти снови узалудни.

Name

Пеки

07.11.2017 16:30

Намс србима у српској је сведно гдје су границе срби и сједне и сдруге стране дринр зато нама граница и нетреба то це сведно бити једна дрзава поздрав за уједињење

Name

Ре ре теслиц

07.11.2017 20:03

Није природно да ти терористи створисе твоји дрзавицу федерацију па створисе а границу је за увијек зацртала војска РС једино је остали да вратите окупирану територију