Министар од 100 милиона долара

Министар Ненад Поповић, који је и раније важио за једног од најбогатијих људи у Србији, у року од три године вишеструко је увећао своју имовину – дуплирао је број некретнина, утростручио површину земљишта и за скоро пет пута повећао број компанија које се налазе у његовом власништву.

Србија 06.11.2017 | 20:58
Министар од 100 милиона долара
Када је портал КРИК објавио да се у истраживању "Рајски папири" помиње име једног српског министра, чија се вредност имовине креће око 100 милиона долара, могло се претпоставити да је реч о Ненаду Поповићу, бизнисмену и бившем функционеру ДСС-а, који је своје послове углавном развијао у Русији.

До данас се, међутим, у јавности нису износиле процене вредности његове имовине, а знало се само да је реч о једном од најбогатијих српских привредника.

Међутим, на основу докумената која су процурела из две агенције за офшор услуге са Бермудских острва и Сингапура, као и из 19 звачних компанијских регистара, откривено је да послови и имовина Ненада Поповића вреде најмање 75 милиона долара, а да је њихова тржишна вредност већа од 100 милиона.

Тек ће се утврдити да ли је овај српски министар сву своју имовину пријавио Агенцији за борбу против корупције, што је као државни функционер у обавези да уради. Ипак, када се погледа у његову имовинску карту, доступну на сајту ове Агенције, јасно је да Поповић поседује велико богатство, које се нарочито у последњих неколико година озбиљно увећавало.

Станови и земљиште

Министар Поповић у свом власништву има два петособна стан од по 193 и 198 квадрата, два трособна од по 79 и 72 квадрата и један двособан од 62 метра квадратна.

Поседује и 10 гаражних места, укупне површине од 136 квадрата, као и четири парцеле земљишта које заузимају 5,85 хекатара.

Пре три године, Поповић је имао један двособан и један трособан стан од 79 и 50 квадрата, гаражу од 11 квадрата, као и земљиште од 1,85 хектара.

Порше, мерцедес, харли...

Овај српски министар има три аутомобила  -  "мерцедес С-350", "порше мацан турбо" и "мини купер С", а у  његовом власништву је и мотоцикл "харли дејвидсон". Поседује и четвороточкаш "поларис РЗР титаниум".

Има и ски санке "поларис ФС", као и два чамца – речни и "сеа доо утопиа".

У 2014. години Поповић је такође пријавио да има три аутомобила. И тада је поседовао "мерцедес С 350", а на његовом списку превозних средстава је била још и "шкода октавиа" и "БМW X5".

Власник 23 компаније

Највећа разлика у имовинској карти је у броју компанија које се налазе у његовом власништву. Пре три године Поповић је био власник пет предузећа, а од тога су четири у стопостотно његовом власништву.

Данас се на његово име воде чак 23 компаније. Судећи по номиналној вредности акције, највредније су "ООО Доминион Николскиј", "АО Вниир Гидроелектроавтомат", "АО Активенергосет" и  "АБС Интернатионал лтд", а цео списак Поповићевих фирми можете да видите на овом линку или на фотографији испод:



Непознат износ уштеђевине

Овај српски министар пријавио је Агенцији за борбу против корупције и уштеђевину у банци, али јавности нису доступни подаци о томе.

"Не стидим се своје имовине”

Након објављеног истраживања "Рајски папири", Поповић се огласио саопштењем. Он је изјавио да је сву своју имовину пријавио Агенцији за борбу против корупције, као и да ју је стекао пре него што је постао министар.

"Не стидим се свог материјалног стања. Никада нисам крио своју имовину. Све што сам стекао, стекао сам на законит начин, својим радом и залагањем у претходних 25 година", навео је он.

Поповић је истекао да ниједна његова компанија није регистрована у „офшор“ зонама, које се помињу у истраживању "Рајски папири".

"Све моје компаније регистроване су у Русији и Европи", рекао је он.

Из Агенције за борбу против корупције поручили су да је Поповић пријавио имовину на дан ступања на функцију, као и да ће проценити да ли су објављене информације релевантне за покретање поступка.

СНП: Испитати имовину Поповића, али и Вука Јеремића

Српска народна партија (СНП) подржала је захтев Народне странке да се испита порекло имовине председника СНП Ненада Поповића, али је затражила да се испита и имовина председника Народне странке Вука Јеремића.

Како наводе у саопштењу, Јеремић је један од "лидера Владе у време када су извршене највеће државне злоупотребе у историји Србије", те траже да се провери како је Јеремић "купио стан на Врачару вредан милион евра у време док је био министар спољних послова и предавао Косово Албанцима".

"Сигурно је да тај стан није могао да купи од министарске плате", наводи СНП.

Та странка је позвала надлежне институције да истраже и како је Јеремић као кандидат за председника Србије потрошио пет милиона евра на кампању и из којих извора је та кампања била финансирана.

"За разлику од Ненада Поповића, који већ две и по деценије има успешан бизнис и своје компаније, и који је све што је стекао, стекао пре уласка у политику, Вук Јеремић осим политике и живота на рачун државе никада ништа није радио, али се изгледа као нико у Србији скућио од министарске плате на Врачару", додају у СНП.

Народна странка раније данас затражила је да се испита порекло имовине председника СНП и министра Ненада Поповића, а који се помиње у "Рајским папирима".

Извор: Блиц

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ББ

06.11.2017 20:39

Неки велики радиса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

06.11.2017 22:26

А хацијенда од дулум на дринском језеру.

Name

Горан

07.11.2017 10:01

Уништио Минел, узео кредите на основу њега, тако су се сви обогатили на Балкану.

Name

м.зв

06.11.2017 23:27

Оставио му дједо на осмацима земљу и паре ,па сад троскара .није био бадава главни за косово у врјеме костунице кад су били ослободјени пореза.прода и нис русима,колико се ту уградио.А сад глуми постење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кал

07.11.2017 07:04

Дјед му је био веома богат, оставио му је гене за богаћење.

Name

Коруптор

07.11.2017 00:07

Како и од цега је запоцео да сад има преко 100 мил. Није ми никако јасно. Да није добио на лутрији? Невјерујем да је могао постено зарадити новац па га сад умнозава. Треба се то истразивати, одакле и на који нацин се тај бизнисмен обогатио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косово?

07.11.2017 05:41

Сад се питамо засто Косово тако лако оде. Продали га овај и њемз слицни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

07.11.2017 06:26

Типицан примјер како су Руси,растурили YУ и покрали културно све са овог простора ЦГ,сада ХР банкротирала преко Агрокора и ко зна ста све.Колиндица исла на ноге Путину за милост и треба нам кад смо глупи.Овакви као Овај треба ухапсити испитати порјекло имовине и одузети а не он глуми бизнисмена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Измедју редова

07.11.2017 07:28

Сва сустина овог текста је у томе сто су му фирме и послови везани за Русију,па то сада све треба оцрнити(тренутно је ово неком у интересу). Е да су му послови везани за запад и Нато ово нико не би ни споменуо!

Name

Мило

08.11.2017 13:40

Ста му вриједи кад немозе ниста са собом у гроб понијети само це дусу изгубити.

ОДГОВОРИТЕ