Ministar od 100 miliona dolara

Ministar Nenad Popović, koji je i ranije važio za jednog od najbogatijih ljudi u Srbiji, u roku od tri godine višestruko je uvećao svoju imovinu – duplirao je broj nekretnina, utrostručio površinu zemljišta i za skoro pet puta povećao broj kompanija koje se nalaze u njegovom vlasništvu.

Srbija 06.11.2017 | 20:58
Ministar od 100 miliona dolara
Kada je portal KRIK objavio da se u istraživanju "Rajski papiri" pominje ime jednog srpskog ministra, čija se vrednost imovine kreće oko 100 miliona dolara, moglo se pretpostaviti da je reč o Nenadu Popoviću, biznismenu i bivšem funkcioneru DSS-a, koji je svoje poslove uglavnom razvijao u Rusiji.

Do danas se, međutim, u javnosti nisu iznosile procene vrednosti njegove imovine, a znalo se samo da je reč o jednom od najbogatijih srpskih privrednika.

Međutim, na osnovu dokumenata koja su procurela iz dve agencije za ofšor usluge sa Bermudskih ostrva i Singapura, kao i iz 19 zvačnih kompanijskih registara, otkriveno je da poslovi i imovina Nenada Popovića vrede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona.

Tek će se utvrditi da li je ovaj srpski ministar svu svoju imovinu prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, što je kao državni funkcioner u obavezi da uradi. Ipak, kada se pogleda u njegovu imovinsku kartu, dostupnu na sajtu ove Agencije, jasno je da Popović poseduje veliko bogatstvo, koje se naročito u poslednjih nekoliko godina ozbiljno uvećavalo.

Stanovi i zemljište

Ministar Popović u svom vlasništvu ima dva petosobna stan od po 193 i 198 kvadrata, dva trosobna od po 79 i 72 kvadrata i jedan dvosoban od 62 metra kvadratna.

Poseduje i 10 garažnih mesta, ukupne površine od 136 kvadrata, kao i četiri parcele zemljišta koje zauzimaju 5,85 hekatara.

Pre tri godine, Popović je imao jedan dvosoban i jedan trosoban stan od 79 i 50 kvadrata, garažu od 11 kvadrata, kao i zemljište od 1,85 hektara.

Porše, mercedes, harli...

Ovaj srpski ministar ima tri automobila  -  "mercedes S-350", "porše macan turbo" i "mini kuper S", a u  njegovom vlasništvu je i motocikl "harli dejvidson". Poseduje i četvorotočkaš "polaris RZR titanium".

Ima i ski sanke "polaris FS", kao i dva čamca – rečni i "sea doo utopia".

U 2014. godini Popović je takođe prijavio da ima tri automobila. I tada je posedovao "mercedes S 350", a na njegovom spisku prevoznih sredstava je bila još i "škoda oktavia" i "BMW X5".

Vlasnik 23 kompanije

Najveća razlika u imovinskoj karti je u broju kompanija koje se nalaze u njegovom vlasništvu. Pre tri godine Popović je bio vlasnik pet preduzeća, a od toga su četiri u stopostotno njegovom vlasništvu.

Danas se na njegovo ime vode čak 23 kompanije. Sudeći po nominalnoj vrednosti akcije, najvrednije su "OOO Dominion Nikolskij", "AO Vniir Gidroelektroavtomat", "AO Aktivenergoset" i  "ABS International ltd", a ceo spisak Popovićevih firmi možete da vidite na ovom linku ili na fotografiji ispod:



Nepoznat iznos ušteđevine

Ovaj srpski ministar prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije i ušteđevinu u banci, ali javnosti nisu dostupni podaci o tome.

"Ne stidim se svoje imovine”

Nakon objavljenog istraživanja "Rajski papiri", Popović se oglasio saopštenjem. On je izjavio da je svu svoju imovinu prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da ju je stekao pre nego što je postao ministar.

"Ne stidim se svog materijalnog stanja. Nikada nisam krio svoju imovinu. Sve što sam stekao, stekao sam na zakonit način, svojim radom i zalaganjem u prethodnih 25 godina", naveo je on.

Popović je istekao da nijedna njegova kompanija nije registrovana u „ofšor“ zonama, koje se pominju u istraživanju "Rajski papiri".

"Sve moje kompanije registrovane su u Rusiji i Evropi", rekao je on.

Iz Agencije za borbu protiv korupcije poručili su da je Popović prijavio imovinu na dan stupanja na funkciju, kao i da će proceniti da li su objavljene informacije relevantne za pokretanje postupka.

SNP: Ispitati imovinu Popovića, ali i Vuka Jeremića

Srpska narodna partija (SNP) podržala je zahtev Narodne stranke da se ispita poreklo imovine predsednika SNP Nenada Popovića, ali je zatražila da se ispita i imovina predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića.

Kako navode u saopštenju, Jeremić je jedan od "lidera Vlade u vreme kada su izvršene najveće državne zloupotrebe u istoriji Srbije", te traže da se proveri kako je Jeremić "kupio stan na Vračaru vredan milion evra u vreme dok je bio ministar spoljnih poslova i predavao Kosovo Albancima".

"Sigurno je da taj stan nije mogao da kupi od ministarske plate", navodi SNP.

Ta stranka je pozvala nadležne institucije da istraže i kako je Jeremić kao kandidat za predsednika Srbije potrošio pet miliona evra na kampanju i iz kojih izvora je ta kampanja bila finansirana.

"Za razliku od Nenada Popovića, koji već dve i po decenije ima uspešan biznis i svoje kompanije, i koji je sve što je stekao, stekao pre ulaska u politiku, Vuk Jeremić osim politike i života na račun države nikada ništa nije radio, ali se izgleda kao niko u Srbiji skućio od ministarske plate na Vračaru", dodaju u SNP.

Narodna stranka ranije danas zatražila je da se ispita poreklo imovine predsednika SNP i ministra Nenada Popovića, a koji se pominje u "Rajskim papirima".

Izvor: Blic

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

BB

06.11.2017 20:39

Neki veliki radisa.

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

06.11.2017 22:26

A hacijenda od dulum na drinskom jezeru.

Name

Горан

07.11.2017 10:01

Уништио Минел, узео кредите на основу њега, тако су се сви обогатили на Балкану.

Name

m.zv

06.11.2017 23:27

Ostavio mu djedo na osmacima zemlju i pare ,pa sad troskara .nije bio badava glavni za kosovo u vrjeme kostunice kad su bili oslobodjeni poreza.proda i nis rusima,koliko se tu ugradio.A sad glumi postenje

ODGOVORITE
Name

Kal

07.11.2017 07:04

Djed mu je bio veoma bogat, ostavio mu je gene za bogaćenje.

Name

Koruptor

07.11.2017 00:07

Kako i od cega je zapoceo da sad ima preko 100 mil. Nije mi nikako jasno. Da nije dobio na lutriji? Nevjerujem da je mogao posteno zaraditi novac pa ga sad umnozava. Treba se to istrazivati, odakle i na koji nacin se taj biznismen obogatio.

ODGOVORITE
Name

Kosovo?

07.11.2017 05:41

Sad se pitamo zasto Kosovo tako lako ode. Prodali ga ovaj i njemz slicni.

ODGOVORITE
Name

bl

07.11.2017 06:26

Tipican primjer kako su Rusi,rasturili YU i pokrali kulturno sve sa ovog prostora CG,sada HR bankrotirala preko Agrokora i ko zna sta sve.Kolindica isla na noge Putinu za milost i treba nam kad smo glupi.Ovakvi kao Ovaj treba uhapsiti ispitati porjeklo imovine i oduzeti a ne on glumi biznismena.

ODGOVORITE
Name

Izmedju redova

07.11.2017 07:28

Sva sustina ovog teksta je u tome sto su mu firme i poslovi vezani za Rusiju,pa to sada sve treba ocrniti(trenutno je ovo nekom u interesu). E da su mu poslovi vezani za zapad i Nato ovo niko ne bi ni spomenuo!

Name

Milo

08.11.2017 13:40

Sta mu vrijedi kad nemoze nista sa sobom u grob ponijeti samo ce dusu izgubiti.

ODGOVORITE