Цензурисање или технички проблем

Не стишавају се реакције на интервју Себије Изетбеговић, директорице Клиничког центра у Сарајеву, дат БХРТ-у након што је установљено како је његов дио поновно снимљен, што је синоћ потврдио и генерални директор овог јавног сервиса Белмин Карамехмедовић. Јавност је осудила овај потез.

Босна и Херцеговина 06.11.2017 | 19:43
Цензурисање или технички проблем
Десет дана након што није емитован у најављеном термину, интервју са Себијом Изетбеговић ипак се појавио у програму јавног сервиса и то у термину америчког филма - јасно је из прегледа програма БХТ-а.

Одмах по емитовању, гледаоци су примијетили да се ради о материјалу који је сниман у два наврата. Након првобитног отказивања емитовања, доснимљени су одговори на три питања - потврдио је и генерални директор БХРТ-а.

Како каже, разлози су техничке природе, у дијелу изворног материјала уочени су проблеми са свјетлом и тоном.

"У овој причи апсолутно нема никакве политике. Ми смо прије пет дана објавили извјештај независног регулатора РАК-а, који је дао најбоље оцјене програму БХТ-а и Федералне телевизије. Па није могуће да је за тих пет дана дошло до промјене уређивачке политике нити је то неко тражио од нас. Оно што можемо рећи за све странке у БиХ, ово је њихова радио-телевизија, врата су потпуно отворена за све", поручује Белмин Карамехмедовић, генерални директор БХРТ-а.

Из Удружења "БХ новинари" позивају на одговорност уредничког колегијума и менаџмента БХРТ-а и то због наношења штете јавном сервису Босне и Херцеговине. Сматрају да ће ова ситуација озбиљно довести у питање вјеродостојност овог медија и настојања медијске заједнице да се јавни сервис сачува од подјела и политичких утицаја.

"Ја се лично бојим да је овдје у питању незапамћен облик цензуре у јавном сервису. И да је ријеч о манипулативним понашањима према једном медијском садржају. Нажалост, не можемо тврдити да је једно, друго или нешто треће зато што нема компетентних и истинитих објашњења из јавног сервиса БиХ, о томе шта се дешавало са тим интервјуом", каже Борка Рудић, генерални секретар Удружења "БХ новинари".

"Мислим да је јавни сервис са овим интервјуом имао кризну ситуацију. Шта год да она била: техничка или нека врста цензуре и притиска. Ми то још не знамо нити смо то саопштење добили од јавног сервиса. Нек на крају кад грађани, кад јавност схвати да нешто није у реду, добијемо прилично немушто објашњење да ту није ријеч о политичком него о техничком питању. Чак иако је техничко питање, заслуживали смо као грађани који плаћају РТВ таксу, да добијемо објашњење зашто то техничко питање није ријешено одмах", сматар Лејла Турчило, професорица на Факултету политичких наука Сарајево

Из БХРТ-а данас нису хтјели пред наше камере, уз одговор да је званично саопштење јавног сервиса у изради. До тада, грађани објашњење траже и на друштвеним мрежама. Много је питања, а мало одговора. Чекајући званичне одговоре, јавност се осјећа слободном и позваном да их ствара и проналази, по сопственом нахођењу.

Извор: Н1

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Нако

06.11.2017 18:47

Како их није срамота?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

07.11.2017 20:52

Ово сто оптузују колегицу по професији, има смисла само оних доктора кои су долазили мјесецно на радо мјесто. Сада то није висе могуце, и сви су дигли урлање, засто да не када су наплацивали по 4 до 5 хиљада по приватним клиникама а уредно имали исто толико на КЦ. Е сада лобирају по медијима да је деградирају преко Радонцица.

Name

075

06.11.2017 18:51

" Бошњачка " Елена Чаушеску!! " Глава " Изетбеговића јер се риђобради не пита ништа и најомраженија особа у Ф.БиХ, убједљиво!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.11.2017 20:24

По цему таква квалификација? Да ли си у Са у клиницком центру питао какав је јаваслук владао и ста је зена све урадила? Ниси него из Тз лапрдас небулозе. Волио је неко не волио истина је да је зена стала у крај свим оним лезихљебовицима који су се сматрали недодирљивим па су радили ста су хтјели. Екстремна примања, златни менадзери, смјестај на клинику као да је хотел, како би се неком његовала старија особа итд итд. Максимално организовала, вратила милионе и милионе. Има ту јос недостатака али каква је ситуација била није ни цудо? И Јел то Цаусеску? Ста су онда они прије ње сто су те дугове гомилали и гузицу у крај? Неко мисли да вјецно мора бити сеф или директор да га нико не смије дирати ни питати. Додји мало питај запослене па цес цути истину, прије него лапрдас бесмислице.

Name

РЕ О75

06.11.2017 21:03

Ста је фукаро тузланска , долазите сваки дан из Тз.у Сарајево на посао, сви некаки директори и цивије, заузели бусије , најновија аута возате, покуповали станове и друге некретнине по Сарајеву, цитава ТИБРА, НОВА ОТОКА, СТУП..... све покуповали, од цега то ба ???? Отац вас јебо комунистицки Са.вам све дало, не знас клоцу ни гдје је УКЦС а лајес, треба вогосцанску петљу у ваздух дици па се јебите по својим кантонима и горе тразите посао!! Има ли ико из Сарајева да ради у Тузли, Зеници, Травнику, Високом??? НЕМА , ми смо сибицари и лопови сарајевски јел де?? Маму ли вам бандидтску, вриједзате нас по васим касабама и пљујете, по утакмицама и ви насли да серете фуј црвене харинге бандо комунистицка црвени кмери су за вас господа, а клосари из средње босне имају домет колико им је брада дуга и димије у ханума, ви сте нам доњели вехабизам у град , да нема арапа за које сверцујете с некретнинама и дан данас би гледали црно бијеле телевизоре с Салемовим даљинским тј.тојагом , цркните ба од љубоморе сметљарцици заостали

Name

Са стране

06.11.2017 21:39

Ре: ре 075: Тузлаци руководе у Сарајеву? Значи, има шансе да се та махала мало цивилизује.

Name

Ре са стране

06.11.2017 22:04

ВИ дивљаци из тузланске провинције да неког у метрополи цивилизујете? Хахахаха, е јесте искомплексирани Сарајевом, нећете ви димије и каљаче за дуго скинути, хајде марс тамо багро

Name

Др.Котелњиков Бранко

06.11.2017 22:16

Сваки респект за проф.др.Себију, с доласком у клинички ц.на позицију ген.директора ситуација се поправила, у овој установи радио је ко је ста хтио, тотални јаваслук, од нестручних доктора па до мита, а пацијенти су трпили све то као и часно особље УКЦ-а, могу да кажем да је ситуација драстично боља и да је пацијент на првом мјесту, нема висе коверти , приватне праксе итд. Сви они који су дигли галаму дигли су је с разлогом а то је да су ухваћени и сасјецени у криминалу, а на жалост и политика се упетљала, браво др.Србија, пуна подрска и тако наставите.

Name

Са стране

07.11.2017 06:25

Назвати Сарајево метрополом може само онај који ни у једну метрополу није крочио. Узгред, град не чини само површина. Много је битнији градски дух и начин понашања његових становника. Стање у Сарајеву, по том питању, је веома тужно. Градска раја је отишла, а колоније Санџаклија, по природи ствари, не могу да чине град.

Name

075

07.11.2017 07:42

@ Са стране Сарајево је " Најновији Пазар " !!

Name

кики

06.11.2017 19:02

Зена краљица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АДА ФАХРО НА КЕЉМЕНДИ

06.11.2017 19:40

Испаст це да се и клонирала јос по Фахри Радонцицу, како год дала је интервју и рекла своје, њиј капу доле, доктори су у клиницком узимали паре лопатом, радили у приватном сектору , крали по болници, а одакле хостаплерцицима паре да отварају приватне клинике по Сарајеву, бел дада мраз донио, Себија је ред завела, искорјенила корупцију, мито, нерад, лоповлук, а смеце од Гусиња којем Сарајево даде све у зивоту пљује кога стигне, није имао за кифле, оно сто је Додик за Српски народ, тј.криминалац, то је смеце сандзацко Фахро за муслимане, један обицни мис и лазов, фукара, Сарајево је увијек примало људе са стране и од њих стварало несто, а заузврат пљују по њему, док сарајевска раја нема за кифле торњаци који у град сидзосе узесе све и своје постависе, промијенит цемо ми то кад тад. Смета папцима сто не могу радити висе ста хоце па хајку дигли, какви папани, није битно то сто је зена Бакирова, вец сто ради постено свој посао, насао се један Др.Бисцевиц да лаје који је гологуз из Б.луке досао у Сарајево, постао др., добио посао, мало му, Др.Тановиц херцегивацко смеце с камењара приватно ради и јос би и дрзавни посао, е неце моци , остале да не спомињем, моха сестра сарајка, дијете царсије немозе да се запосли од досља у свом граду, МА СЕБИЈА УДРИ БАГРУ СВАКА ТИ ЦАСТ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљица!

06.11.2017 20:03

Она је дотјерала УКЦ под конац, то је једина истина. Да није Бакирова жена не би смјела мафији писнути, овако јој не смију ништа. Нема више пушења по канцеларијама, нема налакираних ноктију од 5 цм, нема смрада загореле кафе. Нема наручивања пацијената у своје приватне клинике, нема изношења материјала из болнице. Доктори су најгора и најкорумпиранија банда у држави, нема више ни онога "част изузецима". Све го лопов, нема га који не би поткачио коверту! Ко је деверао са докторима прије и послије Бакирове хануме зна тачно о чему је ријеч...

ОДГОВОРИТЕ
Name

САНДРА

06.11.2017 21:26

Свака њој част! Ови што је критикују,не знају шта би од муке,а двије просто проширене реченице не зна саставити.

Name

Ре краљица

06.11.2017 21:54

Наброја ти шта нема на КЦ али заборави да кажеш како нема лијекова..завоја..ма обичног Парацетамола..а да не набрајамо цитостатике уосталом све оно што је неопходно за лијечење најтежих болесника.

Name

Краљица

06.11.2017 22:59

Директор болнице НЕМА ОВЛАШТЕЊЕ да купује лијекове, то је у надлежности Федералног министарства здравства које контролишу Додикове усташе! Она може наручити лијекове и то је то, за даље се ништа не пита. Себијин посао је да се брине о болници и руководи радницима. Да смањи јавашлук и расипништво, да ткз доктори долазе на посао за који примају плаћу, умјесто у своје приватне клинике. Доктор је обични упосленик предузећа које се зове болница/амбуланта и има да се придржава правилника о раду. Нема ништа већа права од чистачице или медицинске сестре, само другачији опис посла! Минимална/стартна плаћа доктора у Сарајеву је 1.944 марке + дежуре, накнаде за празнике, за године радног стажа... Нити један не наплати испод 2.700 марак, сви доприноси плаћени, плаћа на вријеме... Богове нека глуме кући својим ханумама, има да поштују народ који их плаћа!

Name

Са

06.11.2017 21:36

Арогантна је и бахата. Јако осветољубива, али да се обрацунала са јаваслуком, то јесте. Правилник се стрикно примјењује. Нема висе одлазака са посла кад ко хоце. срезала је дуговања са 100 мил. на 25 мил за годину и по. Оцито да нама једино диктатура одговара да све среди. Тако је кад смо сви стока

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ СА

07.11.2017 10:02

Није арогантна ахбабу вец ради свој посао, буди објективан, за разлику од тебе ја сам упосленик УКЦ и др.сци. Слаземо се бар у нецему, ред је завела и нека је, свака јој цаст, доста је лоповлука пријатељу било, бама без кандзије нема напретка. Прим.др.сци.спец. Нихад Кукавица