Cenzurisanje ili tehnički problem

Ne stišavaju se reakcije na intervju Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra u Sarajevu, dat BHRT-u nakon što je ustanovljeno kako je njegov dio ponovno snimljen, što je sinoć potvrdio i generalni direktor ovog javnog servisa Belmin Karamehmedović. Javnost je osudila ovaj potez.

Bosna i Hercegovina 06.11.2017 | 19:43
Cenzurisanje ili tehnički problem
Deset dana nakon što nije emitovan u najavljenom terminu, intervju sa Sebijom Izetbegović ipak se pojavio u programu javnog servisa i to u terminu američkog filma - jasno je iz pregleda programa BHT-a.

Odmah po emitovanju, gledaoci su primijetili da se radi o materijalu koji je sniman u dva navrata. Nakon prvobitnog otkazivanja emitovanja, dosnimljeni su odgovori na tri pitanja - potvrdio je i generalni direktor BHRT-a.

Kako kaže, razlozi su tehničke prirode, u dijelu izvornog materijala uočeni su problemi sa svjetlom i tonom.

"U ovoj priči apsolutno nema nikakve politike. Mi smo prije pet dana objavili izvještaj nezavisnog regulatora RAK-a, koji je dao najbolje ocjene programu BHT-a i Federalne televizije. Pa nije moguće da je za tih pet dana došlo do promjene uređivačke politike niti je to neko tražio od nas. Ono što možemo reći za sve stranke u BiH, ovo je njihova radio-televizija, vrata su potpuno otvorena za sve", poručuje Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

Iz Udruženja "BH novinari" pozivaju na odgovornost uredničkog kolegijuma i menadžmenta BHRT-a i to zbog nanošenja štete javnom servisu Bosne i Hercegovine. Smatraju da će ova situacija ozbiljno dovesti u pitanje vjerodostojnost ovog medija i nastojanja medijske zajednice da se javni servis sačuva od podjela i političkih uticaja.

"Ja se lično bojim da je ovdje u pitanju nezapamćen oblik cenzure u javnom servisu. I da je riječ o manipulativnim ponašanjima prema jednom medijskom sadržaju. Nažalost, ne možemo tvrditi da je jedno, drugo ili nešto treće zato što nema kompetentnih i istinitih objašnjenja iz javnog servisa BiH, o tome šta se dešavalo sa tim intervjuom", kaže Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja "BH novinari".

"Mislim da je javni servis sa ovim intervjuom imao kriznu situaciju. Šta god da ona bila: tehnička ili neka vrsta cenzure i pritiska. Mi to još ne znamo niti smo to saopštenje dobili od javnog servisa. Nek na kraju kad građani, kad javnost shvati da nešto nije u redu, dobijemo prilično nemušto objašnjenje da tu nije riječ o političkom nego o tehničkom pitanju. Čak iako je tehničko pitanje, zasluživali smo kao građani koji plaćaju RTV taksu, da dobijemo objašnjenje zašto to tehničko pitanje nije riješeno odmah", smatar Lejla Turčilo, profesorica na Fakultetu političkih nauka Sarajevo

Iz BHRT-a danas nisu htjeli pred naše kamere, uz odgovor da je zvanično saopštenje javnog servisa u izradi. Do tada, građani objašnjenje traže i na društvenim mrežama. Mnogo je pitanja, a malo odgovora. Čekajući zvanične odgovore, javnost se osjeća slobodnom i pozvanom da ih stvara i pronalazi, po sopstvenom nahođenju.

Izvor: N1

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Nako

06.11.2017 18:47

Kako ih nije sramota?

ODGOVORITE
Name

Dr

07.11.2017 20:52

Ovo sto optuzuju kolegicu po profesiji, ima smisla samo onih doktora koi su dolazili mjesecno na rado mjesto. Sada to nije vise moguce, i svi su digli urlanje, zasto da ne kada su naplacivali po 4 do 5 hiljada po privatnim klinikama a uredno imali isto toliko na KC. E sada lobiraju po medijima da je degradiraju preko Radoncica.

Name

075

06.11.2017 18:51

" Bošnjačka " Elena Čaušesku!! " Glava " Izetbegovića jer se riđobradi ne pita ništa i najomraženija osoba u F.BiH, ubjedljivo!!

ODGOVORITE
Name

Re

06.11.2017 20:24

Po cemu takva kvalifikacija? Da li si u Sa u klinickom centru pitao kakav je javasluk vladao i sta je zena sve uradila? Nisi nego iz Tz laprdas nebuloze. Volio je neko ne volio istina je da je zena stala u kraj svim onim lezihljebovicima koji su se smatrali nedodirljivim pa su radili sta su htjeli. Ekstremna primanja, zlatni menadzeri, smjestaj na kliniku kao da je hotel, kako bi se nekom njegovala starija osoba itd itd. Maksimalno organizovala, vratila milione i milione. Ima tu jos nedostataka ali kakva je situacija bila nije ni cudo? I Jel to Causesku? Sta su onda oni prije nje sto su te dugove gomilali i guzicu u kraj? Neko misli da vjecno mora biti sef ili direktor da ga niko ne smije dirati ni pitati. Dodji malo pitaj zaposlene pa ces cuti istinu, prije nego laprdas besmislice.

Name

RE O75

06.11.2017 21:03

Sta je fukaro tuzlanska , dolazite svaki dan iz Tz.u Sarajevo na posao, svi nekaki direktori i civije, zauzeli busije , najnovija auta vozate, pokupovali stanove i druge nekretnine po Sarajevu, citava TIBRA, NOVA OTOKA, STUP..... sve pokupovali, od cega to ba ???? Otac vas jebo komunisticki Sa.vam sve dalo, ne znas klocu ni gdje je UKCS a lajes, treba vogoscansku petlju u vazduh dici pa se jebite po svojim kantonima i gore trazite posao!! Ima li iko iz Sarajeva da radi u Tuzli, Zenici, Travniku, Visokom??? NEMA , mi smo sibicari i lopovi sarajevski jel de?? Mamu li vam bandidtsku, vrijedzate nas po vasim kasabama i pljujete, po utakmicama i vi nasli da serete fuj crvene haringe bando komunisticka crveni kmeri su za vas gospoda, a klosari iz srednje bosne imaju domet koliko im je brada duga i dimije u hanuma, vi ste nam donjeli vehabizam u grad , da nema arapa za koje svercujete s nekretninama i dan danas bi gledali crno bijele televizore s Salemovim daljinskim tj.tojagom , crknite ba od ljubomore smetljarcici zaostali

Name

Sa strane

06.11.2017 21:39

Re: re 075: Tuzlaci rukovode u Sarajevu? Znači, ima šanse da se ta mahala malo civilizuje.

Name

Re sa strane

06.11.2017 22:04

VI divljaci iz tuzlanske provincije da nekog u metropoli civilizujete? Hahahaha, e jeste iskompleksirani Sarajevom, nećete vi dimije i kaljače za dugo skinuti, hajde mars tamo bagro

Name

Dr.Kotelnjikov Branko

06.11.2017 22:16

Svaki respekt za prof.dr.Sebiju, s dolaskom u klinički c.na poziciju gen.direktora situacija se popravila, u ovoj ustanovi radio je ko je sta htio, totalni javasluk, od nestručnih doktora pa do mita, a pacijenti su trpili sve to kao i časno osoblje UKC-a, mogu da kažem da je situacija drastično bolja i da je pacijent na prvom mjestu, nema vise koverti , privatne prakse itd. Svi oni koji su digli galamu digli su je s razlogom a to je da su uhvaćeni i sasjeceni u kriminalu, a na žalost i politika se upetljala, bravo dr.Srbija, puna podrska i tako nastavite.

Name

Sa strane

07.11.2017 06:25

Nazvati Sarajevo metropolom može samo onaj koji ni u jednu metropolu nije kročio. Uzgred, grad ne čini samo površina. Mnogo je bitniji gradski duh i način ponašanja njegovih stanovnika. Stanje u Sarajevu, po tom pitanju, je veoma tužno. Gradska raja je otišla, a kolonije Sandžaklija, po prirodi stvari, ne mogu da čine grad.

Name

075

07.11.2017 07:42

@ Sa strane Sarajevo je " Najnoviji Pazar " !!

Name

kiki

06.11.2017 19:02

Zena kraljica.

ODGOVORITE
Name

ADA FAHRO NA KELJMENDI

06.11.2017 19:40

Ispast ce da se i klonirala jos po Fahri Radoncicu, kako god dala je intervju i rekla svoje, njij kapu dole, doktori su u klinickom uzimali pare lopatom, radili u privatnom sektoru , krali po bolnici, a odakle hostaplercicima pare da otvaraju privatne klinike po Sarajevu, bel dada mraz donio, Sebija je red zavela, iskorjenila korupciju, mito, nerad, lopovluk, a smece od Gusinja kojem Sarajevo dade sve u zivotu pljuje koga stigne, nije imao za kifle, ono sto je Dodik za Srpski narod, tj.kriminalac, to je smece sandzacko Fahro za muslimane, jedan obicni mis i lazov, fukara, Sarajevo je uvijek primalo ljude sa strane i od njih stvaralo nesto, a zauzvrat pljuju po njemu, dok sarajevska raja nema za kifle tornjaci koji u grad sidzose uzese sve i svoje postavise, promijenit cemo mi to kad tad. Smeta papcima sto ne mogu raditi vise sta hoce pa hajku digli, kakvi papani, nije bitno to sto je zena Bakirova, vec sto radi posteno svoj posao, nasao se jedan Dr.Biscevic da laje koji je gologuz iz B.luke dosao u Sarajevo, postao dr., dobio posao, malo mu, Dr.Tanovic hercegivacko smece s kamenjara privatno radi i jos bi i drzavni posao, e nece moci , ostale da ne spominjem, moha sestra sarajka, dijete carsije nemoze da se zaposli od doslja u svom gradu, MA SEBIJA UDRI BAGRU SVAKA TI CAST!!!!!

ODGOVORITE
Name

Kraljica!

06.11.2017 20:03

Ona je dotjerala UKC pod konac, to je jedina istina. Da nije Bakirova žena ne bi smjela mafiji pisnuti, ovako joj ne smiju ništa. Nema više pušenja po kancelarijama, nema nalakiranih noktiju od 5 cm, nema smrada zagorele kafe. Nema naručivanja pacijenata u svoje privatne klinike, nema iznošenja materijala iz bolnice. Doktori su najgora i najkorumpiranija banda u državi, nema više ni onoga "čast izuzecima". Sve go lopov, nema ga koji ne bi potkačio kovertu! Ko je deverao sa doktorima prije i poslije Bakirove hanume zna tačno o čemu je riječ...

ODGOVORITE
Name

SANDRA

06.11.2017 21:26

Svaka njoj čast! Ovi što je kritikuju,ne znaju šta bi od muke,a dvije prosto proširene rečenice ne zna sastaviti.

Name

Re kraljica

06.11.2017 21:54

Nabroja ti šta nema na KC ali zaboravi da kažeš kako nema lijekova..zavoja..ma običnog Paracetamola..a da ne nabrajamo citostatike uostalom sve ono što je neophodno za liječenje najtežih bolesnika.

Name

Kraljica

06.11.2017 22:59

Direktor bolnice NEMA OVLAŠTENJE da kupuje lijekove, to je u nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva koje kontrolišu Dodikove ustaše! Ona može naručiti lijekove i to je to, za dalje se ništa ne pita. Sebijin posao je da se brine o bolnici i rukovodi radnicima. Da smanji javašluk i rasipništvo, da tkz doktori dolaze na posao za koji primaju plaću, umjesto u svoje privatne klinike. Doktor je obični uposlenik preduzeća koje se zove bolnica/ambulanta i ima da se pridržava pravilnika o radu. Nema ništa veća prava od čistačice ili medicinske sestre, samo drugačiji opis posla! Minimalna/startna plaća doktora u Sarajevu je 1.944 marke + dežure, naknade za praznike, za godine radnog staža... Niti jedan ne naplati ispod 2.700 marak, svi doprinosi plaćeni, plaća na vrijeme... Bogove neka glume kući svojim hanumama, ima da poštuju narod koji ih plaća!

Name

Sa

06.11.2017 21:36

Arogantna je i bahata. Jako osvetoljubiva, ali da se obracunala sa javaslukom, to jeste. Pravilnik se strikno primjenjuje. Nema vise odlazaka sa posla kad ko hoce. srezala je dugovanja sa 100 mil. na 25 mil za godinu i po. Ocito da nama jedino diktatura odgovara da sve sredi. Tako je kad smo svi stoka

ODGOVORITE
Name

RE SA

07.11.2017 10:02

Nije arogantna ahbabu vec radi svoj posao, budi objektivan, za razliku od tebe ja sam uposlenik UKC i dr.sci. Slazemo se bar u necemu, red je zavela i neka je, svaka joj cast, dosta je lopovluka prijatelju bilo, bama bez kandzije nema napretka. Prim.dr.sci.spec. Nihad Kukavica