Анализа - Вјечити дерби: Повратак неизвјесности!

Први пут од јесени 2013. године, положај на табели АБА лиге и реалан однос снага су такви да је пред дуел Партизана и Црвене звезде немогуће одредити фаворита.  После пола године – реновирани вечити и нови дерби! Кошаркаши Звезде и Партизана од 21 сат у хали “Александар Николић” играју по први пут од пролетос и од узбудљиве утакмице у Суперлиги Србије.

Кошарка 06.11.2017 | 16:15
Анализа - Вјечити дерби: Повратак неизвјесности!
Партизан и Црвена звезда у меч 7. кола регионалног такмичења (понедјељак, 21.00) улазе са скором 4-2, тако да ће се побједник наћи на диоби другог и трећег мјеста са Цедевитом, а поражени на диоби четвртог и петог са ФМП Железником.

Претходних сезона је Звезда имала квалитетнији тим, што је напосљетку потврђивала освојеним титулама, али у дербијима није увијек успјевала да предност са "папира" пренесе на терен.

Конкретно, у посљедња три циклуса АБА лиге било је 1:1 у регуларном дијелу сезоне, тако што су оба тима остваривала побједе као номинални домаћини у дворани "Александар Николић".

Претпрошле сезоне је Партизан под вођством Александра Џикића славио у вријеме када је био кандидат за испадање, а зимус је нанио "вјечитом" ривалу једини пораз у 26 утакмица, у тренутку када је имао скор 20-0. Оба пута резултат је био 86:81.

Овог пута, објективно, фаворита нема, тако да нити Партизан треба да "превазиђе себе" да би освојио вриједне бодове, нити црвено-бијели могу да мисле како ће побиједити на "суви квалитет", једним оком гледајући ка наредном колу Евролиге, у коме гостују Уникахи.

Предстојећи дерби интересантнијим чини управо то што је тешко предвидјети како ће се два потпуно нова тима понашати када се нађу један насупрот другом.

И једни и други могли би да на терен изведу чак по деветорицу дебитаната, мада их вјероватно неће бити толико, него по седам-осам. Код Партизана су то Милер, Вилијамс-Гос, Тадић, Аранитовић, Томић, Пецарски, Гавриловић, Самјуелс и Стевановић, а код Звезде Радичевић, Давидовац, Лазаревић, Фелдин, Апић, Јанковић, Рочести, Лесор и Јовановић.

Дебитоваће и тренер црвено-бијелих Душан Алимпијевић, док Мирослав Николић на другој страни има искуство "вјечитих" дербија - на клупама оба тима - али је посљедњи пут био актер највеће утакмице у Србији прије 15 година.

Биће то судар двије кошаркашке филозофије. Партизанове, која се ове јесени базира на игри у транзицији и брзим рјешењима у нападу, која углавном креирају двојица америчких плејмејкера, насупрот Звездиној, која је доста конвенционалнија и чији темељ је прије свега у чврстој одбрани.

Партизан је у досадашњем току АБА лиге постизао у просјеку осам поена више по утакмици, а Звезда примала 12 поена мање.

Драж утакмици даће и ветеранско присуство Величковића и Чакаревића, односно Антића и Бјелице, као играча који су били актери дербија у неким другим ерама. На коначан исход сигурно ће утицати и њихов учинак, како индивидуални, на самом терену, тако и на пољу савјета, односно каналисања енергије мање искусних саиграча.

У утакмицама "вечитих ривала" не побеђује увек квалитет, често посао завршава и мотивација. Пред дерби 7. кола АБА лиге, на то су указали и из једног и из другог табора.

Партизан је 18. маја захваљујући Новици Величковићу победио са 78:77 у кошем у последњој секунди, иако је Звезда као евролигашки клуб са већ искусним Дејаном Радоњићем на клупи била фаворит.

Нешто мање од шест месеци касније, сијасет ствари више није исто. Пре свега екипе. Звездин костур тима који је прошле сезоне за једну победу остао кратак за плеј-оф Евролиге сада је потпуно промењен, а ту је и други, млађи тренер од Радоњића. Код Партизана је један од "искуснијих" у црно-белом дресу 20-годишњи Вања Маринковић.

Нови шеф струке црвено-белих Душан Алимпијевић каже да у садашњој ситуацији пред меч специфичну тежину имају детаљи.

"Утакмице Звезде и Партизана су специфичне саме по себи јер није важно ко има какав ростер и у каквој је форми већ одлучују детаљи и мале ствари", рекао је Алимпијевић за клупски сајт.

Његов старији колега са клупе Партизана, Мирослав Николић истакао је да његовој екипи фали искуство играња у АБА лиги због чега играчи морају да 'гризу' на терену.

"Ми немамо искуства, осам или девет играча никад није играло у АБА лиги. Базираћемо се на томе да се играчи 'напале' и да буду борбенији од противника, да одиграју ратнички бар за нијансу више него Звезда", сматра Николић.

Од периода када је Богдан Богдановић играо за Партизан, Душко Вујошевић био у клубу, а црно-бели били најбољи, прошле су три и по године. Сезона 2013/2014. је уједно и последња у којој су црно-бели освојили лигашку титулу и то у домаћем првенству.

Када су после шокантног пораза од Цедевите у “Арени” оманули у полуфиналу регионалног такмичења, своју шансу за окршај са Црвеном звездом су чекали у финалу Суперлиге. Освојили су те године СЛ у финалној серији за заборав што због дешавања на паркету, тако и ван њега.

Сви се сећају колико су и лични анимозитети, нарочито на релацији Душко Вујошевић - Небојша Човић стварали лошу атмосферу пред дербије. Тога више нема, па обе младе екипе могу да се фокусирају пре свега на терен.

Страст дербија није спласнула, што показује и један од најискуснијих играча у Партизану – Новица Величковић. Он је на питање да ли би пре да Партизан победи Звезду у АБА лиги у понедељак или Локомотиву Кубањ у Еврокупу два дана касније, одговорио "Црвена звезда", а потом се са тренером сагласио "Ја бих обе ако може", али је приоритет за њега јасан.

Победа обема екипама значи за самопоуздање. Исти скор, по четири победе ии два пораза имају и једни и други, с тим што су ти резултати другачије распоређени. Звезда је после три уводне победе поражена у Железнику од Будућности на чијој је клупи прошлогодишњи тренер Партизана Александар Џикић. Црвено-бели су потом изгубили и од Цедевите, али демолирали МЗТ Скопље на истом месту где се игра и дерби.

Не тако блиставу сезону за Партизан је наговестио Морнар још на Суперкупу АБА лиге. Иста екипа је још једном победила на старту регуларног дела сезоне у регионалном такмичењу, на то се надовезао и МЗТ предвођен Лалићем и Трајковским, али од тада Партизан има четири победе.

"Очекујем тешку утакмицу са доста набоја, као и увек. Али, ми смо евролигашки тим и треба да размишљамо на тај начин. Без обзира ко је на другој страни, ми у АБА лиги морамо да покажемо карактер, снагу и све остало што је потребно да бисмо победили. Тако је и сада”, рекао је пред меч један од најбољих играча Звезде Милко Бјелица.

Он ове сезоне игра као препорође на четворци, а можда ће баш његов дуел са Новицом Величковићем бити и један од занимљивијих за гледање.

Још један такав је свакако и директан “судар” Тејлора Рочестија и Најџела Вилијамс-Госа. Први је најбољи стрелац АБА лиге до сада са 20 поена по мечу, а други најбољи асистент са 8.7 асистенција по утакмици.

Биће занимљиво видети како ће се Семјуелс снаћи са Пером Антићем, хоће ли Маринковић користити блокове за искакања брзе тројке. Превагу би врло лако могла да однесе одбрана пик енд рола и спољних позиција.

Формално, домаћин ће бити Партизан, а Бранко Лазић свој 401. меч у црвено-белом дресу и први као капитен Звезде игра пред навијачима наклоњеним противнику.

Из Партизана је речено да карата неће бити у слободној продаји, а клуб је своје присталице позвао да навијањем покрену своје играче.

“Лига је доста уједначена, већ је било и неких изненађења, тако да ће нијансе одлучивати. Наше је да се потрудимо да будемо најбољи када буде најпотребније. Докле ће нас то одвести, тешко је у овом тренутку рећи”, рекао је пре неколико дана 20-годишњи Вања Маринковић који је био једна од важнијих полуга успеха екипе у низу од четири победе.

И једни и други долазе ба дерби после пораза у Европи – Звезда од Бамберга у Евролиги (75:69), Партизан од Лиможа у Еврокупу (92:83).

Међутим, ни једни ни други у тим мечевима нису били комплетни, па се у тим Звезде сада враћа Перо Антић, а Партизанов састав попуњавају Самардо Семјуелс, те Величковић и Томић који нису играли у Француској.

Тренер Партизана каже да поједини момци због повреда нису тренирали по седам, осам дана, док ће црвено-бели по речима Душана Алимпијевића бити комплетни по први пут од почетка сезоне.

На страни Звезде је осим састава и традиција последњих година. Звезда је побеђивала у првим дербијима АБА лиге неколико сезона уназад (83:72 прошле године) али Партизан има бољи укупан скор на Јадрану 19-14, од чега 11-7 на домаћем терену.

Увертира за мушки сениорски дерби су ових дана била два дербија у осталим категоријама. Кошаркашице Звезде су победиле Партизан са 77:73, а јуниори Партизана су победили своје вршњаке са 78:64. У тој утакмици се истакао Марко Пецарски који је убацио 26 поена и ухватио 13 лопти.

Пред дерби који почиње вечерас улогу фаворита је тешко доделити, а најбоље објашњење зашто, дао је центар Звезде Перо Антић.

“Од дербија не очекујем ништа осим велике борбе и да моји саиграчи дају максимум. У оваквој утакмици не одлучују ни тренутна форма, ни скаутинг ни припрема, већ жеља за победом и срце. Играо сам од последњег дербија пре него што сам отишао први пут из Звезде, много великих утакмица и за трофеје, много је искуства сада ту. Понављам, утакмица у којој мораш да имаш већу жељу од противника да је добијеш”.

Важно је само да око терена не буде неприлика, а они на терену ће се свакако потрудити да кошарка буде добра, ко год после 40 минута изађе из “Пионира” као победник.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар