Analiza - Vječiti derbi: Povratak neizvjesnosti!

Prvi put od jeseni 2013. godine, položaj na tabeli ABA lige i realan odnos snaga su takvi da je pred duel Partizana i Crvene zvezde nemoguće odrediti favorita.  Posle pola godine – renovirani večiti i novi derbi! Košarkaši Zvezde i Partizana od 21 sat u hali “Aleksandar Nikolić” igraju po prvi put od proletos i od uzbudljive utakmice u Superligi Srbije.

Košarka 06.11.2017 | 16:15
Analiza - Vječiti derbi: Povratak neizvjesnosti!
Partizan i Crvena zvezda u meč 7. kola regionalnog takmičenja (ponedjeljak, 21.00) ulaze sa skorom 4-2, tako da će se pobjednik naći na diobi drugog i trećeg mjesta sa Cedevitom, a poraženi na diobi četvrtog i petog sa FMP Železnikom.

Prethodnih sezona je Zvezda imala kvalitetniji tim, što je naposljetku potvrđivala osvojenim titulama, ali u derbijima nije uvijek uspjevala da prednost sa "papira" prenese na teren.

Konkretno, u posljednja tri ciklusa ABA lige bilo je 1:1 u regularnom dijelu sezone, tako što su oba tima ostvarivala pobjede kao nominalni domaćini u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Pretprošle sezone je Partizan pod vođstvom Aleksandra Džikića slavio u vrijeme kada je bio kandidat za ispadanje, a zimus je nanio "vječitom" rivalu jedini poraz u 26 utakmica, u trenutku kada je imao skor 20-0. Oba puta rezultat je bio 86:81.

Ovog puta, objektivno, favorita nema, tako da niti Partizan treba da "prevaziđe sebe" da bi osvojio vrijedne bodove, niti crveno-bijeli mogu da misle kako će pobijediti na "suvi kvalitet", jednim okom gledajući ka narednom kolu Evrolige, u kome gostuju Unikahi.

Predstojeći derbi interesantnijim čini upravo to što je teško predvidjeti kako će se dva potpuno nova tima ponašati kada se nađu jedan nasuprot drugom.

I jedni i drugi mogli bi da na teren izvedu čak po devetoricu debitanata, mada ih vjerovatno neće biti toliko, nego po sedam-osam. Kod Partizana su to Miler, Vilijams-Gos, Tadić, Aranitović, Tomić, Pecarski, Gavrilović, Samjuels i Stevanović, a kod Zvezde Radičević, Davidovac, Lazarević, Feldin, Apić, Janković, Ročesti, Lesor i Jovanović.

Debitovaće i trener crveno-bijelih Dušan Alimpijević, dok Miroslav Nikolić na drugoj strani ima iskustvo "vječitih" derbija - na klupama oba tima - ali je posljednji put bio akter najveće utakmice u Srbiji prije 15 godina.

Biće to sudar dvije košarkaške filozofije. Partizanove, koja se ove jeseni bazira na igri u tranziciji i brzim rješenjima u napadu, koja uglavnom kreiraju dvojica američkih plejmejkera, nasuprot Zvezdinoj, koja je dosta konvencionalnija i čiji temelj je prije svega u čvrstoj odbrani.

Partizan je u dosadašnjem toku ABA lige postizao u prosjeku osam poena više po utakmici, a Zvezda primala 12 poena manje.

Draž utakmici daće i veteransko prisustvo Veličkovića i Čakarevića, odnosno Antića i Bjelice, kao igrača koji su bili akteri derbija u nekim drugim erama. Na konačan ishod sigurno će uticati i njihov učinak, kako individualni, na samom terenu, tako i na polju savjeta, odnosno kanalisanja energije manje iskusnih saigrača.

U utakmicama "večitih rivala" ne pobeđuje uvek kvalitet, često posao završava i motivacija. Pred derbi 7. kola ABA lige, na to su ukazali i iz jednog i iz drugog tabora.

Partizan je 18. maja zahvaljujući Novici Veličkoviću pobedio sa 78:77 u košem u poslednjoj sekundi, iako je Zvezda kao evroligaški klub sa već iskusnim Dejanom Radonjićem na klupi bila favorit.

Nešto manje od šest meseci kasnije, sijaset stvari više nije isto. Pre svega ekipe. Zvezdin kostur tima koji je prošle sezone za jednu pobedu ostao kratak za plej-of Evrolige sada je potpuno promenjen, a tu je i drugi, mlađi trener od Radonjića. Kod Partizana je jedan od "iskusnijih" u crno-belom dresu 20-godišnji Vanja Marinković.

Novi šef struke crveno-belih Dušan Alimpijević kaže da u sadašnjoj situaciji pred meč specifičnu težinu imaju detalji.

"Utakmice Zvezde i Partizana su specifične same po sebi jer nije važno ko ima kakav roster i u kakvoj je formi već odlučuju detalji i male stvari", rekao je Alimpijević za klupski sajt.

Njegov stariji kolega sa klupe Partizana, Miroslav Nikolić istakao je da njegovoj ekipi fali iskustvo igranja u ABA ligi zbog čega igrači moraju da 'grizu' na terenu.

"Mi nemamo iskustva, osam ili devet igrača nikad nije igralo u ABA ligi. Baziraćemo se na tome da se igrači 'napale' i da budu borbeniji od protivnika, da odigraju ratnički bar za nijansu više nego Zvezda", smatra Nikolić.

Od perioda kada je Bogdan Bogdanović igrao za Partizan, Duško Vujošević bio u klubu, a crno-beli bili najbolji, prošle su tri i po godine. Sezona 2013/2014. je ujedno i poslednja u kojoj su crno-beli osvojili ligašku titulu i to u domaćem prvenstvu.

Kada su posle šokantnog poraza od Cedevite u “Areni” omanuli u polufinalu regionalnog takmičenja, svoju šansu za okršaj sa Crvenom zvezdom su čekali u finalu Superlige. Osvojili su te godine SL u finalnoj seriji za zaborav što zbog dešavanja na parketu, tako i van njega.

Svi se sećaju koliko su i lični animoziteti, naročito na relaciji Duško Vujošević - Nebojša Čović stvarali lošu atmosferu pred derbije. Toga više nema, pa obe mlade ekipe mogu da se fokusiraju pre svega na teren.

Strast derbija nije splasnula, što pokazuje i jedan od najiskusnijih igrača u Partizanu – Novica Veličković. On je na pitanje da li bi pre da Partizan pobedi Zvezdu u ABA ligi u ponedeljak ili Lokomotivu Kubanj u Evrokupu dva dana kasnije, odgovorio "Crvena zvezda", a potom se sa trenerom saglasio "Ja bih obe ako može", ali je prioritet za njega jasan.

Pobeda obema ekipama znači za samopouzdanje. Isti skor, po četiri pobede ii dva poraza imaju i jedni i drugi, s tim što su ti rezultati drugačije raspoređeni. Zvezda je posle tri uvodne pobede poražena u Železniku od Budućnosti na čijoj je klupi prošlogodišnji trener Partizana Aleksandar Džikić. Crveno-beli su potom izgubili i od Cedevite, ali demolirali MZT Skoplje na istom mestu gde se igra i derbi.

Ne tako blistavu sezonu za Partizan je nagovestio Mornar još na Superkupu ABA lige. Ista ekipa je još jednom pobedila na startu regularnog dela sezone u regionalnom takmičenju, na to se nadovezao i MZT predvođen Lalićem i Trajkovskim, ali od tada Partizan ima četiri pobede.

"Očekujem tešku utakmicu sa dosta naboja, kao i uvek. Ali, mi smo evroligaški tim i treba da razmišljamo na taj način. Bez obzira ko je na drugoj strani, mi u ABA ligi moramo da pokažemo karakter, snagu i sve ostalo što je potrebno da bismo pobedili. Tako je i sada”, rekao je pred meč jedan od najboljih igrača Zvezde Milko Bjelica.

On ove sezone igra kao preporođe na četvorci, a možda će baš njegov duel sa Novicom Veličkovićem biti i jedan od zanimljivijih za gledanje.

Još jedan takav je svakako i direktan “sudar” Tejlora Ročestija i Najdžela Vilijams-Gosa. Prvi je najbolji strelac ABA lige do sada sa 20 poena po meču, a drugi najbolji asistent sa 8.7 asistencija po utakmici.

Biće zanimljivo videti kako će se Semjuels snaći sa Perom Antićem, hoće li Marinković koristiti blokove za iskakanja brze trojke. Prevagu bi vrlo lako mogla da odnese odbrana pik end rola i spoljnih pozicija.

Formalno, domaćin će biti Partizan, a Branko Lazić svoj 401. meč u crveno-belom dresu i prvi kao kapiten Zvezde igra pred navijačima naklonjenim protivniku.

Iz Partizana je rečeno da karata neće biti u slobodnoj prodaji, a klub je svoje pristalice pozvao da navijanjem pokrenu svoje igrače.

“Liga je dosta ujednačena, već je bilo i nekih iznenađenja, tako da će nijanse odlučivati. Naše je da se potrudimo da budemo najbolji kada bude najpotrebnije. Dokle će nas to odvesti, teško je u ovom trenutku reći”, rekao je pre nekoliko dana 20-godišnji Vanja Marinković koji je bio jedna od važnijih poluga uspeha ekipe u nizu od četiri pobede.

I jedni i drugi dolaze ba derbi posle poraza u Evropi – Zvezda od Bamberga u Evroligi (75:69), Partizan od Limoža u Evrokupu (92:83).

Međutim, ni jedni ni drugi u tim mečevima nisu bili kompletni, pa se u tim Zvezde sada vraća Pero Antić, a Partizanov sastav popunjavaju Samardo Semjuels, te Veličković i Tomić koji nisu igrali u Francuskoj.

Trener Partizana kaže da pojedini momci zbog povreda nisu trenirali po sedam, osam dana, dok će crveno-beli po rečima Dušana Alimpijevića biti kompletni po prvi put od početka sezone.

Na strani Zvezde je osim sastava i tradicija poslednjih godina. Zvezda je pobeđivala u prvim derbijima ABA lige nekoliko sezona unazad (83:72 prošle godine) ali Partizan ima bolji ukupan skor na Jadranu 19-14, od čega 11-7 na domaćem terenu.

Uvertira za muški seniorski derbi su ovih dana bila dva derbija u ostalim kategorijama. Košarkašice Zvezde su pobedile Partizan sa 77:73, a juniori Partizana su pobedili svoje vršnjake sa 78:64. U toj utakmici se istakao Marko Pecarski koji je ubacio 26 poena i uhvatio 13 lopti.

Pred derbi koji počinje večeras ulogu favorita je teško dodeliti, a najbolje objašnjenje zašto, dao je centar Zvezde Pero Antić.

“Od derbija ne očekujem ništa osim velike borbe i da moji saigrači daju maksimum. U ovakvoj utakmici ne odlučuju ni trenutna forma, ni skauting ni priprema, već želja za pobedom i srce. Igrao sam od poslednjeg derbija pre nego što sam otišao prvi put iz Zvezde, mnogo velikih utakmica i za trofeje, mnogo je iskustva sada tu. Ponavljam, utakmica u kojoj moraš da imaš veću želju od protivnika da je dobiješ”.

Važno je samo da oko terena ne bude neprilika, a oni na terenu će se svakako potruditi da košarka bude dobra, ko god posle 40 minuta izađe iz “Pionira” kao pobednik.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar