Лидери да преузму одговорност

Реформска агенда је у застоју, а политички лидери морају преузети одговорност пред грађанима и испунити оно на шта су се обавезали, упозорили су из Делегације ЕУ.

Босна и Херцеговина 06.11.2017 | 09:13
Лидери да преузму одговорност
У Делегацији ЕУ истичу да ће Унија наставити да помаже БиХ, али да је искључиво на политичарима и институцијама БиХ како ће се земља кретати на путу ка ЕУ.

"Нажалост, у протеклих неколико мјесеци реформски процес стагнира. Постоји хитна потреба за обнављањем замаха на ЕУ путу, испуњавању реформских обавеза и побољшању ситуације у области владавине права. Најхитнија од њих је нужност рјешавања питања акциза како би се активирало 500 милиона евра инвестиција у инфаструктуру БиХ", истакли су у Делегацији ЕУ за "Независне новине".

Упозорили су да су политички лидери ти који су поставили амбициозне рокове за кандидатуру за чланство у ЕУ и да сада треба да преузму одговорност и испуне обећања.

"Попуњавање упитника, обезбјеђивање јединственог и координисаног низа одговора - биће јасан сигнал да БиХ може да ради заједно, при чему је квалитет одговора важнији од брзине попуњавања упитника. Очекујемо од свих политичких странака и њихових лидера да се придржавају обавеза преузетих усвајањем Реформске агенде у 2015. и помогну у спровођењу ових мјера", нагласили су из Делегације ЕУ.

Поново су подсјетили на изјаву о опредјељењу о европском путу, коју је договорило Предсједништво БиХ, лидери политичких странака потписали, а Парламентарна скупштина БиХ усвојила.

"Значајан напредак у Реформској агенди омогућио је БиХ да напредује на свом путу ка ЕУ. Након неколико значајних резултата остварених у 2016. години, БиХ је почела да се креће напријед. То су били важни кораци који су допринијели да Савјет ЕУ позове Европску комисију да поднесе своје мишљење о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, након чега је Комисија властима земље доставила упитник", навели су они.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да није оптимиста ни кад је у питању спровођење реформи, нити добијање кандидатског статуса у јануару, те да није задовољна ни начином функционисања механизма координације који постоји само на папиру.

"Механизам координације подразумијева интеракцију бројних структура у оквиру сложене БиХ, а то значи одржавање министарске конференције, комисије за интеграцију, да се колегијум састаје и рјешава одређена питања, дефинише и трасира одређене правце. Нажалост, то се није десило и проблем ту видим искључиво у Сарајеву", сматра Цвијановићева.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић сматра да је доказ да се Агенда спроводи чињеница да би БиХ наредне године могла добити кандидатски статус, који је, како истиче, сада само условљен квалитетном реализацијом упитника.

Он је додао да су одговори на 1.400 питања из упитника верификовани, те да је реално очекивати да посао буде завршен до краја године.

Министар економских односа и регионалне сарадње у Савјету министара Мирко Шаровић каже да је евидентно да се касни, али у стварима у којима нису очекивали, попут превођења и других сличних ствари.

На питање ко је за то одговоран, Шаровић сматра да би радије инсистирао да се у преосталих неколико седмица ријеше проблеми, умјесто бављења тиме ко је за то одговоран, преносе "Независне новине".

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БАБА11

06.11.2017 08:48

Дрзава БиХ мора одмах у Нато и врата Еу це нам тада бити отворена! У ентитету Рс треба срусити пропалог кримоса додика!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

06.11.2017 09:32

Костат це генерације И генерације Босанских Срба рат, Милосевиц,Вуциц, Додик и постојање РС ..Срби су у затониству вец 30 година оних који их бране и цувају од других ( рекетирање властитиг народа) гдје прво направе проблем па онда се појаве као спасиоци а то све дебело наплате. Вуциц је обецао Американцима признање Косова И сад му уврцу уси а Додик да це РС бити оно сто је данас . Дупло голо за које се највисе “боре” рекетаси и пар националних будала. Сто је најгоре поцело је такмицење ко је веци Србин а не ко це омогуцити народу да боље зиви. А у том такмицењу је народ “доњи” И највисе плаца цијену. Срби не бирају политицара на изборима који це им омогуцити бољи зивот него који је у њиховим оцима веци Србин или издајник.А економија И бољи зивот ? То вецину Срба не занима ! За питање попут економије И бољег зивота су добили оцигледно дозивотну анестеИју која је опет заразена великосрбством И србовању. Криминалци који су се преурусили у политицаре су сконтали како да вас варају И на који нацин. Продају вам Србство а ви њима функције које опет искористе да напуне дјепове , позапосљавају цитаву фамилију а вама страх да су они једини заститници од оних других и да су у стању да вас поведу у рат због васе угрозености. Наравно под њиховим водством из сигурних зграда И градова. Ви це те стварат а они це у васим плодовима ако их уопсте И остварите узивати. Ако не има паре које је опљацкао да зиви гдје хоце. Хајмо сад овце на разбројс!

Name

075

06.11.2017 09:13

Ако нам сви ви мислите добро узмите "наше политичаре" себи и нама свима ће бити боље одмах!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

06.11.2017 09:31

Они су нам их и поставили.

Name

Рекет

06.11.2017 09:46

Немамо политицаре на власт него криминалце!Користе гузву И богате се .