Lideri da preuzmu odgovornost

Reformska agenda je u zastoju, a politički lideri moraju preuzeti odgovornost pred građanima i ispuniti ono na šta su se obavezali, upozorili su iz Delegacije EU.

Bosna i Hercegovina 06.11.2017 | 09:13
Lideri da preuzmu odgovornost
U Delegaciji EU ističu da će Unija nastaviti da pomaže BiH, ali da je isključivo na političarima i institucijama BiH kako će se zemlja kretati na putu ka EU.

"Nažalost, u proteklih nekoliko mjeseci reformski proces stagnira. Postoji hitna potreba za obnavljanjem zamaha na EU putu, ispunjavanju reformskih obaveza i poboljšanju situacije u oblasti vladavine prava. Najhitnija od njih je nužnost rješavanja pitanja akciza kako bi se aktiviralo 500 miliona evra investicija u infastrukturu BiH", istakli su u Delegaciji EU za "Nezavisne novine".

Upozorili su da su politički lideri ti koji su postavili ambiciozne rokove za kandidaturu za članstvo u EU i da sada treba da preuzmu odgovornost i ispune obećanja.

"Popunjavanje upitnika, obezbjeđivanje jedinstvenog i koordinisanog niza odgovora - biće jasan signal da BiH može da radi zajedno, pri čemu je kvalitet odgovora važniji od brzine popunjavanja upitnika. Očekujemo od svih političkih stranaka i njihovih lidera da se pridržavaju obaveza preuzetih usvajanjem Reformske agende u 2015. i pomognu u sprovođenju ovih mjera", naglasili su iz Delegacije EU.

Ponovo su podsjetili na izjavu o opredjeljenju o evropskom putu, koju je dogovorilo Predsjedništvo BiH, lideri političkih stranaka potpisali, a Parlamentarna skupština BiH usvojila.

"Značajan napredak u Reformskoj agendi omogućio je BiH da napreduje na svom putu ka EU. Nakon nekoliko značajnih rezultata ostvarenih u 2016. godini, BiH je počela da se kreće naprijed. To su bili važni koraci koji su doprinijeli da Savjet EU pozove Evropsku komisiju da podnese svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, nakon čega je Komisija vlastima zemlje dostavila upitnik", naveli su oni.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nije optimista ni kad je u pitanju sprovođenje reformi, niti dobijanje kandidatskog statusa u januaru, te da nije zadovoljna ni načinom funkcionisanja mehanizma koordinacije koji postoji samo na papiru.

"Mehanizam koordinacije podrazumijeva interakciju brojnih struktura u okviru složene BiH, a to znači održavanje ministarske konferencije, komisije za integraciju, da se kolegijum sastaje i rješava određena pitanja, definiše i trasira određene pravce. Nažalost, to se nije desilo i problem tu vidim isključivo u Sarajevu", smatra Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić smatra da je dokaz da se Agenda sprovodi činjenica da bi BiH naredne godine mogla dobiti kandidatski status, koji je, kako ističe, sada samo uslovljen kvalitetnom realizacijom upitnika.

On je dodao da su odgovori na 1.400 pitanja iz upitnika verifikovani, te da je realno očekivati da posao bude završen do kraja godine.

Ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje u Savjetu ministara Mirko Šarović kaže da je evidentno da se kasni, ali u stvarima u kojima nisu očekivali, poput prevođenja i drugih sličnih stvari.

Na pitanje ko je za to odgovoran, Šarović smatra da bi radije insistirao da se u preostalih nekoliko sedmica riješe problemi, umjesto bavljenja time ko je za to odgovoran, prenose "Nezavisne novine".

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

BABA11

06.11.2017 09:48

Drzava BiH mora odmah u Nato i vrata Eu ce nam tada biti otvorena! U entitetu Rs treba srusiti propalog krimosa dodika!!!

ODGOVORITE
Name

Ime

06.11.2017 10:32

Kostat ce generacije I generacije Bosanskih Srba rat, Milosevic,Vucic, Dodik i postojanje RS ..Srbi su u zatonistvu vec 30 godina onih koji ih brane i cuvaju od drugih ( reketiranje vlastitig naroda) gdje prvo naprave problem pa onda se pojave kao spasioci a to sve debelo naplate. Vucic je obecao Amerikancima priznanje Kosova I sad mu uvrcu usi a Dodik da ce RS biti ono sto je danas . Duplo golo za koje se najvise “bore” reketasi i par nacionalnih budala. Sto je najgore pocelo je takmicenje ko je veci Srbin a ne ko ce omoguciti narodu da bolje zivi. A u tom takmicenju je narod “donji” I najvise placa cijenu. Srbi ne biraju politicara na izborima koji ce im omoguciti bolji zivot nego koji je u njihovim ocima veci Srbin ili izdajnik.A ekonomija I bolji zivot ? To vecinu Srba ne zanima ! Za pitanje poput ekonomije I boljeg zivota su dobili ocigledno dozivotnu anesteIju koja je opet zarazena velikosrbstvom I srbovanju. Kriminalci koji su se preurusili u politicare su skontali kako da vas varaju I na koji nacin. Prodaju vam Srbstvo a vi njima funkcije koje opet iskoriste da napune djepove , pozaposljavaju citavu familiju a vama strah da su oni jedini zastitnici od onih drugih i da su u stanju da vas povedu u rat zbog vase ugrozenosti. Naravno pod njihovim vodstvom iz sigurnih zgrada I gradova. Vi ce te stvarat a oni ce u vasim plodovima ako ih uopste I ostvarite uzivati. Ako ne ima pare koje je opljackao da zivi gdje hoce. Hajmo sad ovce na razbrojs!

Name

075

06.11.2017 10:13

Ako nam svi vi mislite dobro uzmite "naše političare" sebi i nama svima će biti bolje odmah!!

ODGOVORITE
Name

Piksi

06.11.2017 10:31

Oni su nam ih i postavili.

Name

Reket

06.11.2017 10:46

Nemamo politicare na vlast nego kriminalce!Koriste guzvu I bogate se .