Звездаши орни пред дерби: Коначно комплетни!

Када у понедељак у 21 час пред Партизановом публиком буде почео први овосезонски "вечити дерби" у кошарци, Алимпијевић ће први пут на располагању имати све првотимце.

Кошарка 06.11.2017 | 11:15
Звездаши орни пред дерби: Коначно комплетни!
Кошаркаши Црвене звезде искористили су ретке дане без паковања, аеродрома, путовања, бусева и хотела да се накупе енергије и подигну форму пред први судар са "вечитим ривалом" ове сезоне.

У претходних десет дана, црвено-бели су као домаћини победили Макаби и МЗТ и изгубили од Бамберга, тако да се не може рећи да је тим Душана Алимпијевића имао времена за одмор и припрему судара са Партизаном (понедељак, 21.00, Арена спорт 1), али бар није било уобичајеног губљења енргије на остале ствари.

Црвено-бели су током претходне две АБА сезоне губили мечеве пред Партизановом публиком оба пута резултатом 86:81, а у намери да у дебитантском наступу у дербијима забележи победу и прекине ову кратку традицију, Душану Алимпијевићу помоћи ће и опорављени ветеран, Перо Антић, који ће и сам бити актер првог "вечитог дербија" од сезоне 2006/07.

"Утакмице Црвене звезде и Партизана су специфичне саме по себи, јер у таквим утакмицама престаје да буде важно ко има какав ростер, и у каквој је форми, већ одлучују мали детаљи и мале ствари. Екипа Партизана са појачањима која је довела, очигледно да је променила и своје амбиције, али и игру на паркету. Оно што је добро за Црвену звезду да пред дерби можемо да кажемо да смо коначно комплетни и то први пут од почетка ове сезоне", рекао је Алимпијевић.

Између "оног" и "овог" дуела са Партизаном, Антић је три пута освојио Евролигу и забележио две добре сезоне у Атланта Хоксима.

"Од дербија не очекујем ништа осим велике борбе и да моји саиграчи дају максимум", рекао је Антић и надовезао се:

"У оваквој утакмици не одлучују ни тренутна форма, ни скаутинг, ни припрема, већ жеља за победом и срце. Играо сам од последњег дербија пре него што сам отишао први пут из Звезде, много великих утакмица и за трофеје, много је искуства сада ту, понављам утакмица, у којој мораш да имаш већу жељу од противника да је добијеш".

Београдски "вечити" лидери су АБА лиге у простим статистикама након непуних седам одиграних кола. Када је индекс успешности у питању, Партизан је први са 108, Црвена звезда друга са 96,2, црно-бели предводе лигу и у постигнутим поенима (94,7), а ривале дели Игокеа са просеком од 89,9 испред Црвене звезде која постиже 86,9 поена.

У скоку, украденим и изгубљеним лоптама, као и блокадама, тимови Мирослава Николића и Душана Алимпијевића нису у врху, али јесу када су проценти шут из игре у питању - Партизан је лидер у проценту шута за два (59,3) и три (38,1), док је Црвена звезда четврта у овим катеоријама са процентима од 55,5 и 35 одсто. Збирно, Партизан има најбољи шут из игре - 52,2, Црвена звезда је друга са 48,2.

Све ово наговештава да ће навијачи два најпопуларнија српска клуба уживати у утакмици која долази после пораза и једних и других на европској сцени - Партизановог од Лиможа у гостима у Еврокупу и Звездиног од Бамберга код куће у Евролиги.

Црвена звезда ће још врућа од судара са комшијама кренути пут Малаге, преко Париза, где је у петак увече очекује меч 6. кола Евролиге са Уникахом.

Табела: Будућност 5-1, Цедевита 5-2, Црвена звезда 4-2, Партизан 4-2, ФМП Железник 4-3...

П. С. Улазница за овај меч неће бити у слободној продаји.

Ово ће бити први дуел градских ривала још од 18. маја ове године, када су се екипе састале у оквиру 9. кола Суперлиге. У сезони 2016/17, када су утакмице у АБА лиги, Купу Кораћа и Суперлиги у питању, скор је био 3:2 за црвено-беле.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар