Zvezdaši orni pred derbi: Konačno kompletni!

Kada u ponedeljak u 21 čas pred Partizanovom publikom bude počeo prvi ovosezonski "večiti derbi" u košarci, Alimpijević će prvi put na raspolaganju imati sve prvotimce.

Košarka 06.11.2017 | 11:15
Zvezdaši orni pred derbi: Konačno kompletni!
Košarkaši Crvene zvezde iskoristili su retke dane bez pakovanja, aerodroma, putovanja, buseva i hotela da se nakupe energije i podignu formu pred prvi sudar sa "večitim rivalom" ove sezone.

U prethodnih deset dana, crveno-beli su kao domaćini pobedili Makabi i MZT i izgubili od Bamberga, tako da se ne može reći da je tim Dušana Alimpijevića imao vremena za odmor i pripremu sudara sa Partizanom (ponedeljak, 21.00, Arena sport 1), ali bar nije bilo uobičajenog gubljenja enrgije na ostale stvari.

Crveno-beli su tokom prethodne dve ABA sezone gubili mečeve pred Partizanovom publikom oba puta rezultatom 86:81, a u nameri da u debitantskom nastupu u derbijima zabeleži pobedu i prekine ovu kratku tradiciju, Dušanu Alimpijeviću pomoći će i oporavljeni veteran, Pero Antić, koji će i sam biti akter prvog "večitog derbija" od sezone 2006/07.

"Utakmice Crvene zvezde i Partizana su specifične same po sebi, jer u takvim utakmicama prestaje da bude važno ko ima kakav roster, i u kakvoj je formi, već odlučuju mali detalji i male stvari. Ekipa Partizana sa pojačanjima koja je dovela, očigledno da je promenila i svoje ambicije, ali i igru na parketu. Ono što je dobro za Crvenu zvezdu da pred derbi možemo da kažemo da smo konačno kompletni i to prvi put od početka ove sezone", rekao je Alimpijević.

Između "onog" i "ovog" duela sa Partizanom, Antić je tri puta osvojio Evroligu i zabeležio dve dobre sezone u Atlanta Hoksima.

"Od derbija ne očekujem ništa osim velike borbe i da moji saigrači daju maksimum", rekao je Antić i nadovezao se:

"U ovakvoj utakmici ne odlučuju ni trenutna forma, ni skauting, ni priprema, već želja za pobedom i srce. Igrao sam od poslednjeg derbija pre nego što sam otišao prvi put iz Zvezde, mnogo velikih utakmica i za trofeje, mnogo je iskustva sada tu, ponavljam utakmica, u kojoj moraš da imaš veću želju od protivnika da je dobiješ".

Beogradski "večiti" lideri su ABA lige u prostim statistikama nakon nepunih sedam odigranih kola. Kada je indeks uspešnosti u pitanju, Partizan je prvi sa 108, Crvena zvezda druga sa 96,2, crno-beli predvode ligu i u postignutim poenima (94,7), a rivale deli Igokea sa prosekom od 89,9 ispred Crvene zvezde koja postiže 86,9 poena.

U skoku, ukradenim i izgubljenim loptama, kao i blokadama, timovi Miroslava Nikolića i Dušana Alimpijevića nisu u vrhu, ali jesu kada su procenti šut iz igre u pitanju - Partizan je lider u procentu šuta za dva (59,3) i tri (38,1), dok je Crvena zvezda četvrta u ovim kateorijama sa procentima od 55,5 i 35 odsto. Zbirno, Partizan ima najbolji šut iz igre - 52,2, Crvena zvezda je druga sa 48,2.

Sve ovo nagoveštava da će navijači dva najpopularnija srpska kluba uživati u utakmici koja dolazi posle poraza i jednih i drugih na evropskoj sceni - Partizanovog od Limoža u gostima u Evrokupu i Zvezdinog od Bamberga kod kuće u Evroligi.

Crvena zvezda će još vruća od sudara sa komšijama krenuti put Malage, preko Pariza, gde je u petak uveče očekuje meč 6. kola Evrolige sa Unikahom.

Tabela: Budućnost 5-1, Cedevita 5-2, Crvena zvezda 4-2, Partizan 4-2, FMP Železnik 4-3...

P. S. Ulaznica za ovaj meč neće biti u slobodnoj prodaji.

Ovo će biti prvi duel gradskih rivala još od 18. maja ove godine, kada su se ekipe sastale u okviru 9. kola Superlige. U sezoni 2016/17, kada su utakmice u ABA ligi, Kupu Koraća i Superligi u pitanju, skor je bio 3:2 za crveno-bele.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar