Локални интереси јачи од националних

Око избора трасе аутопута Београд-Сарајево не свађају се само два ентитета него и два регионална, мултиетничка и мултипартијска савеза: челници Бијељине, Тузле, Брчког, из различитих партија и народа, изричито траже да траса аутопута Београд-Сарајево иде преко тих општина, но то исто тражи и мултиетнички неформални савез општина Горажде, Вишеград, Пале. . . па се коначни избор трасе у овом тренутку чини као немогућа мисија.

Босна и Херцеговина 04.11.2017 | 21:31
Локални интереси јачи од националних
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ је прихватио приједлог замјеника предсједавајуће Представничког дома ПС БиХ Младена Босића (СДС) да се у дневни ред уврсти и Декларација о критеријима за дефинисање трасе будућег аутопута између Београда и Сарајева.

Босић је, образлажући свој приједлог, казао да је декларација политички неутрална и покушава да скрене пажњу да приликом одређивања гдје ће се новац грађана инвестирати морају бити уважени критеријуми који су јасни, егзактни и лако доказиви.

"У овом случају створена је политичка воља у билатералним или трилатералним сусретима између извршних власти БиХ и Републике Србије, у то се укључила и Република Турска која је обећала да ће финансијски помоћи изградњу и повезивање Сарајева и Београда", казао је Босић.

Напоменуо је да ће веза између та два града постојати на разне начине, преко коридора Вц и на друге начине, „али важност овог повезивања је и у унутрашњем саобраћају, односно у повезивању градова, регија, привреде унутар државе“.

Босић каже да би та траса требала да иде путем Београд – Бијељина – Брчко – Тузла - Сарајево. 

"Овај приједлог декларације није против било које друге трасе", навео је Босић, чији приједлог трасе преко Бијељине, Брчког и Тузле наилази на снажну подршку партијске базе СДС-а у Семберији, али и на оштро противљење партијске базе у Источном Сарајеву.

Али, данас је из Градског одбора Српске демократске странке Источно Сарајево поручено да ће инсистирати да траса брзе цесте Београд - Сарајево води преко Источног Сарајева, јер то сматрају једином шансом за привредни и економски развој града.

Из овог одбора наводе да се не смију занемарити интереси и ставови грађана Источног Сарајева, најзаслужнијих за стварање Републике Српске. 

Градски одбор СДС-а истиче да би Источно Сарајево тако било у прилици да развија туризам као једину развојну шансу, те напомиње да развој једне регије није могућ без одговарајуће путне инфраструктуре. 

У саопштењу је напоменуто да је и Предсједништво Градског одбора СДС-а Источно Сарајево изричито при ставу да нова траса пута Сарајево-Београд иде преко Источног Сарајева, које је симбол стварања Републике Српске. 

"Влада Републике Српске протеклих година није радила ништа на побољшању инфраструктуре и путева у нашој регији да би грађане источног дијела Републике Српске повезала са матицом Србијом", тврде у Градском одбору СДС-а Источно Сарајево. 

Идентична подјела страначке базе око избора трасе, евидентна је и унутар СДП-а. Градоначелник Тузле Јасмин Имамовић организовао је недавно састанак с челницима неколико општина Тузланског кантона и Семберије на којем је заузет став како траса аутопута треба ићи преко Бијељине, Брчког и Тузле. 

"Снага овог приједлога је демографска снага, ради се о 1.500.000 људи. Наша је снага у економији, то је економски најпотентнији дио, ради се и о транспорту роба. Ово је нешто што интегрише БиХ, ту су три ентитета и три и више нација и то најмногољуднији дио. Наша је потреба да се тај простор брже развија, јер тај би простор, да је боље повезан пуно помогао осталим дијеловима БиХ", рекао је Имамовић. 

Но, његове партијске колеге у Горажду мисле друкчије. Јуче су посланици  СДП-а који чине опозицију у Скупштини БПК Горажде позвали  „на заједничко дјеловање и јединствен став о брзој цести Београд – Сарајево након што је у Скупштини БПК Горажде покренута иницијатива да се у Горажду организује заједнички састанак свих релевантних актера да се из овог дијела БИХ пошаље јасна порука о потреби да траса пута Сарајево -Београд пролази кроз ово подручје“! 

Унутарстаначка подјела у СДП-у и СДС-у око избора трасе, на сличан је начин присутна и у свим другим партијама. Тако су можда и по први пут након рата регионални интереси надвладали етничке подјеле.

(СБ)

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Паралелопипед

04.11.2017 20:41

Сеци дијагонално, ем је најкраце-ем је преко Зворника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија зезнула

04.11.2017 21:34

Овде је Србија мало зезнула и подлегла Западном притиску, гради овај бесмислени пут уместо ка западу, да Београд иде западно ка Бањалуци, па Љубљани, Бечу. Они слушају западне демагоге и спајају бошњаке, вехабије, терористе, и разне радикале из регије Новог Пазара и Сарајева.

Name

xx

05.11.2017 00:49

Ово је веома лоса траса. За Стбе би била најповољнија преко Бањауке, Козаре, те Краиских опстина према Јадрану. На тај нацин би озивио плсн пута из осамдесетих, а сада би омогуцио какав такав повратак у расељене Краиске општине.

Name

Синнy Боy

05.11.2017 05:30

Ја сам за то да се направе два аутопута, један једном а други другом трасом.

Name

Ре Србија Зезнула

05.11.2017 05:56

узми од комсије удзбеник географије за цетврти разред основне сколе и обнови градиво. Тамо цес наци да је Београд повезан аутопутем са Загребом , Љубљаном и Бецом. Ти мора да радис у влади, само се тамо могу пронаци толики бисери..

Name

Коwалски

05.11.2017 06:25

Сарајево-Вишеград је брза цеста, она није у категорији ауто-пута и не очекује се да буде самофинансирајућа, него ју прави држава да поправи инфраструктуру једног свог дијела, а та држава је у овом случају Турска.

Name

@ Ре Србија зезнута

05.11.2017 07:26

Не ради он нигдје, можда је способан опслуживати комшијама оборе, то су затуцани елементи који и даље живе у 90им

Name

075

05.11.2017 07:36

Читајући "коментаре" на порталу задњих мјесеци дошао сам до закључка да, част изузецима, су Срби и Бошњаци ријетко глупи народи...

Name

Таг

04.11.2017 20:44

Схватите да се Београд жели повезати се са југом Србије, Ужицем и даље. Ви се на тај пут можете увезати на онолико мјеста на колико желите. Ако желите градити аутопут Бањалука-Бијељина-Кузмин, градите га од својих пара. Само не од кредита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

04.11.2017 20:45

Подржавам Босицев приједлог стим да новац који би се зарадио на тој траси наплаћивањем путарина једним дијелом финансира ова друга траса преко источног дјела. Јер ако се источни дио направи тај дио не би могао финанцирати овак преко Брчког. Требаш посматрати као фабрику која ће зарадити за овај други дио. Србија је за овај источни дио јер би висе касирала него БиХ јер би већим дјелом пролазио кроз Србију.Ако иде преко Брчког онда би БиХ имала већу корист . А Додик је против овога јер њему је важнија Србија од РС и БиХ . Србија би покупила кајмак на траси преко источног дјела .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеграђанин

04.11.2017 21:44

ма само преко Висеграда

Name

Рале

04.11.2017 21:45

Дзаба млатите празну сламу. Господин Вуциц рекао да гради пут за Сарајево преко Узица до Висеграда. Ало, преко Узица до Висеграда.

Name

СДС

04.11.2017 21:45

И Вукота и Цицко су за руту преко Сокоца и Висеграда

Name

Xy

04.11.2017 22:32

ауто пут Београд Позега И даље на Златибор заобилази Узице највеци град у западној Србији практицно главни град западне Србије И због тога Вуциц преферира руту Узице Висеград за даље га брига , мсм тако је бар изјавио

Name

Ердоган

05.11.2017 06:38

Турска финансира изградњу пута и њен интерес је повезивање Санџака са Сарајевом,Србија има свој интерес а то је изграфња ауто пута Пожега до границе са Црном Гором и према Вишеграду.Овај пројекат је резултат зближавања политике Вучића и Ердогана и засад је тако док су они ту гдје јесу и док има интерес за таквом политиком.Према томе у БиХ треба да то имају у виду и да се равнају према томе,изгледа да је Додик једини то сватио и подржава трасу преко Вишеграда иако му се то кад је у питању број гласова на изборима мање исплати,али не жели да руши односе са Вучићем.Босић води своју личну предизборну кампању како би на подручју Семберије добио што више гласова,с обзиром да на тај начин угрожава интересе кандидата СДС са подручја Сарајевско-Романинске регије јавља се њихов одпор према Босићевом предлогу и зато реагују.Сви набројани политичари из РС прије свега свој став о траси пута заузимају да неби угрозили или да би остварили што већи изборни рејтинг.Оно што је за сада сигурно да ће крак са ауто пута Београд-Златибор у дужини од 17 км ићи према Вишеграду.До избора сигурно то питање изградње правца кроз БиХ се неће моћи ријешити,а биће једно од предизборних питања око којих ће се политичке партије и њихови поједини кандидати свађати и то је питање које неће имати национални предзнак,већ ће бити представљено као регионално питањр,а у ствари биће експлатисано у интересу појединих политичких кандидата,а кад се избори заврше биће онако како каже онај ко све то плаћа...

Name

ТразимоРјесењеНеКривце

05.11.2017 12:58

Врло добра анализа Ердоган! Мислим да је за све добро да ово питање буде вазан дио предизборне кампање. Слицна питања су дио кампање у развијеним демократијама. Јос да нам политицари одлазити са сцене због сеx скандала и могли бих реци да је демократија на правом ниво.

Name

Нако

04.11.2017 20:54

Треба расписати референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

куглагер

05.11.2017 00:13

Прво упитати амбасадорку да ли одобрава референдум.

Name

Миласин

05.11.2017 07:17

Само референдум у цитавој Босни па ста казе народ пусти ти Вуцица и Додика.

Name

Херцеговац

04.11.2017 20:56

Каква замјена теза, испаде тамо милион ипо људи а овде ама бас нико не зиви? уз све опстине сарајевско-романиског платоа, града Истоцно Сарајево, опстина Кантона Горазде, Висеграда, Цајница, Рудог, Новог Горазда, Рогатице и ми из Истоцне Херцеговине ( Требиње, Љубиње, Билеца, Гацко, Равно, Берковици, Калиновик и Фоца) у потпуности подрзавамо идеју да Брза цеста иде преко Висеграда. Надам се да це постени БН портал објавити мој кометар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

04.11.2017 21:46

о каквој замјени тези ти причаш??? па баш супротно,замјена теза, то ви из источног сарајева радите.... јер не налази се источно сарајево на пола тог коридора, па је битно да аутопут пролази кроз тај град ! Источно сарајево је "наслоњено", дакле налазите се на крајњој тачки тог аутопута ...са било које стране да аутопут дође у Сарајево, долази практично и до вас! сасвимби друга прича била да се налазите негдје на пола пута између београда и сарајева, тј да нисте ни близу Сарајева. Тад би то што причате и захтјевате имало смисла!

Name

Ре херцеговац

04.11.2017 21:50

Па вама до те трасе треба два дана јахања а мозда и три.

Name

Драгојло

04.11.2017 22:06

Какве ви користи као Херцеговци имате од баведене трасе аутопута мајкети.

Name

Калабиц

04.11.2017 22:21

Сва та мјеста која си набројо "вукојебина до вукојебине" Бијељина и Тузла донесу РС и Ф БиХ 70% новца, а у тим мјестима која си набројао има само медвједа и вукова. Бијељини и Тузла це зарадит и за ту твоју припиздине а од твоје припиздине се само могу заусљивит. Једину корист од те трасе би имо онај сљивотрес из Лактаса који би мого рец да изградјује истоцну РС, а паре дају Турци и Срби.

Name

Зехрудин

04.11.2017 21:00

Директно преко вразица код целица тако мајмуни политицари мисле прво се повезује гдје је нај висе људи а после повезуј остало тако су комунисти правили фабрике и довозили сировине из други мјеста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

04.11.2017 21:11

Лијепо је мастати од тог пута нема ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

04.11.2017 21:25

Не постоји ниједна траса у БиХ која је економски исплатива.Да постоји било би заинтересованих да граде под концесије.Несумљиво да дрзави требају модерне саобрацајнице али оне се морају ускладити са економским могуцностима. И зато о тим питањима треба да се консултује струка а не политика јер из досадасње праксе политика у инфраструктирним пројектима ,који се углавном финансирају из кредита, види додатне изворе прихода и за партије и за појединце. И зато нас задузују не размисљајуци ко це и када вратити те дугове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пут

04.11.2017 21:37

Имам осјећај да ће пошто иду избори Српска почети градити неку своју мрежу која ће обухватати све веће градове тог дијела јер су и СДС и СНСД заинтересовани за гласаче и најрадије би да иде преко сваког града, а Федерација такође почеће градити неке своје трасе од града до града, тако да ће започети 1000км пута који се неће спајати нигдје између ентитета јер око тога се не могу договорити, то је и добро и лоше јер су до сада и једни и други одрадили по 100км а ових 1000 км не могу ни за наредних 50 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

04.11.2017 22:04

Паметан бјези од овог пројекта јер Турци када дају кредит као и Кинези инсистирају и да граде. Знаци на крају добијес пут и кредит,

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

04.11.2017 22:16

Засто на мапи увијек стоји погресна траса пута према Тз и Бг-у?! Траса иде постојецим ауто-путем ВЦ и од Зепца иде према ТЗ и Дистрикту

ОДГОВОРИТЕ
Name

056

04.11.2017 22:31

Нема свадје,зна се давно пројектована Алина "зелена трснсферзала" Бакир,Ердоган и Вуциц заврсили посао,остали само млате као ,фактицки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

04.11.2017 22:46

Неце бити ни прве ни друге варијанте. Само замајавају наивни народ. За аутопут требају паре а ове нема пас за ста да ухвати. Кокузлук бескрајни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сур

04.11.2017 22:50

Само преко Висеграда и Сокоца,зивио нацелник Цицко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

04.11.2017 23:00

Е баш сте ви сви наивни. Какав аутопут и бакрачи. Неће га бити ни преко Бијељие нити преко Вишеграда. Додик и Вучић су вам бацили коску да је глодате и отимате се око ње. Никада неће бити аутопута Београд - Сарајево Дај не будите наивни и блесави. И не млатите празну сламу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланце

05.11.2017 18:17

Хали семберац,која ли си вец. Ти сто казес,да су Бн и Тузла,главни носиоци развоја,те да је од Рогатице ка Требињу све "вукојебина и припиздина", мало си погријесио. Ви у Бн осим купуса и зита,не разумијете се ни у ста друго,за разлику од нас који смо лидери у производњи ел.енергије,и који сав природни потенцијал посједујемо за развој исте. Нама итекако је потребан овај ауто-пут,који би у многоме допринио да се цјелокупна регија развије и одрзи станвниство,које је увјек било браник цијеле Р.Српске. Поздрав из Невесиња

Name

Романија

04.11.2017 23:06

А то мисле преко окупиране србске земље е па неце моц

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.11.2017 05:46

Је ли окупирана јер су је Срби окупирали?

Name

Логика...

04.11.2017 23:09

Позурите људи са БИЛО којом трасом. Одосе нам синови...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Детлић

04.11.2017 23:22

Нека граде обе трасе и мирна Босна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАВРИЛО ПРИНЦИП

04.11.2017 23:55

КОРИДОР ! Истоцно Сарајево-Висеград-Узице-Београд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

05.11.2017 06:15

Пошто сви добро знамо како ствари функционишу у овој земљи наравно да не може бити договора. Није овдје битно економска исплативост, потребе тржишта и сл. Додика жуља што изградња неће бити у надлежности ентитета па да се посао набаци неком од кумова, да се којекаквим анексима цијена дигне за пар стотина милиона који би завршили у знамо чијим џеповима. Уз то узела би се кинта и од продаје земље за трасу, не би ме зачудило да су већ покуповали гро парцела куда пут треба проћи. А и Кустурица се мота по Мокрој гори, кад смо му својим парама направили град, ајмо и ауто-пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.11.2017 07:22

Какав аутопут,какви бакрачи. Нема појма, ово ће препуцавање око трасе трајати и на крају нема пута зато сто немогу да се договоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

05.11.2017 17:17

Треба да се прави у обе варијанте па тало да сви буду задовољни

ОДГОВОРИТЕ