Lokalni interesi jači od nacionalnih

Oko izbora trase autoputa Beograd-Sarajevo ne svađaju se samo dva entiteta nego i dva regionalna, multietnička i multipartijska saveza: čelnici Bijeljine, Tuzle, Brčkog, iz različitih partija i naroda, izričito traže da trasa autoputa Beograd-Sarajevo ide preko tih opština, no to isto traži i multietnički neformalni savez opština Goražde, Višegrad, Pale. . . pa se konačni izbor trase u ovom trenutku čini kao nemoguća misija.

Bosna i Hercegovina 04.11.2017 | 21:31
Lokalni interesi jači od nacionalnih
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je prihvatio prijedlog zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH Mladena Bosića (SDS) da se u dnevni red uvrsti i Deklaracija o kriterijima za definisanje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva.

Bosić je, obrazlažući svoj prijedlog, kazao da je deklaracija politički neutralna i pokušava da skrene pažnju da prilikom određivanja gdje će se novac građana investirati moraju biti uvaženi kriterijumi koji su jasni, egzaktni i lako dokazivi.

"U ovom slučaju stvorena je politička volja u bilateralnim ili trilateralnim susretima između izvršnih vlasti BiH i Republike Srbije, u to se uključila i Republika Turska koja je obećala da će finansijski pomoći izgradnju i povezivanje Sarajeva i Beograda", kazao je Bosić.

Napomenuo je da će veza između ta dva grada postojati na razne načine, preko koridora Vc i na druge načine, „ali važnost ovog povezivanja je i u unutrašnjem saobraćaju, odnosno u povezivanju gradova, regija, privrede unutar države“.

Bosić kaže da bi ta trasa trebala da ide putem Beograd – Bijeljina – Brčko – Tuzla - Sarajevo. 

"Ovaj prijedlog deklaracije nije protiv bilo koje druge trase", naveo je Bosić, čiji prijedlog trase preko Bijeljine, Brčkog i Tuzle nailazi na snažnu podršku partijske baze SDS-a u Semberiji, ali i na oštro protivljenje partijske baze u Istočnom Sarajevu.

Ali, danas je iz Gradskog odbora Srpske demokratske stranke Istočno Sarajevo poručeno da će insistirati da trasa brze ceste Beograd - Sarajevo vodi preko Istočnog Sarajeva, jer to smatraju jedinom šansom za privredni i ekonomski razvoj grada.

Iz ovog odbora navode da se ne smiju zanemariti interesi i stavovi građana Istočnog Sarajeva, najzaslužnijih za stvaranje Republike Srpske. 

Gradski odbor SDS-a ističe da bi Istočno Sarajevo tako bilo u prilici da razvija turizam kao jedinu razvojnu šansu, te napominje da razvoj jedne regije nije moguć bez odgovarajuće putne infrastrukture. 

U saopštenju je napomenuto da je i Predsjedništvo Gradskog odbora SDS-a Istočno Sarajevo izričito pri stavu da nova trasa puta Sarajevo-Beograd ide preko Istočnog Sarajeva, koje je simbol stvaranja Republike Srpske. 

"Vlada Republike Srpske proteklih godina nije radila ništa na poboljšanju infrastrukture i puteva u našoj regiji da bi građane istočnog dijela Republike Srpske povezala sa maticom Srbijom", tvrde u Gradskom odboru SDS-a Istočno Sarajevo. 

Identična podjela stranačke baze oko izbora trase, evidentna je i unutar SDP-a. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović organizovao je nedavno sastanak s čelnicima nekoliko opština Tuzlanskog kantona i Semberije na kojem je zauzet stav kako trasa autoputa treba ići preko Bijeljine, Brčkog i Tuzle. 

"Snaga ovog prijedloga je demografska snaga, radi se o 1.500.000 ljudi. Naša je snaga u ekonomiji, to je ekonomski najpotentniji dio, radi se i o transportu roba. Ovo je nešto što integriše BiH, tu su tri entiteta i tri i više nacija i to najmnogoljudniji dio. Naša je potreba da se taj prostor brže razvija, jer taj bi prostor, da je bolje povezan puno pomogao ostalim dijelovima BiH", rekao je Imamović. 

No, njegove partijske kolege u Goraždu misle drukčije. Juče su poslanici  SDP-a koji čine opoziciju u Skupštini BPK Goražde pozvali  „na zajedničko djelovanje i jedinstven stav o brzoj cesti Beograd – Sarajevo nakon što je u Skupštini BPK Goražde pokrenuta inicijativa da se u Goraždu organizuje zajednički sastanak svih relevantnih aktera da se iz ovog dijela BIH pošalje jasna poruka o potrebi da trasa puta Sarajevo -Beograd prolazi kroz ovo područje“! 

Unutarstanačka podjela u SDP-u i SDS-u oko izbora trase, na sličan je način prisutna i u svim drugim partijama. Tako su možda i po prvi put nakon rata regionalni interesi nadvladali etničke podjele.

(SB)

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

Paralelopiped

04.11.2017 20:41

Seci dijagonalno, em je najkrace-em je preko Zvornika!

ODGOVORITE
Name

Srbija zeznula

04.11.2017 21:34

Ovde je Srbija malo zeznula i podlegla Zapadnom pritisku, gradi ovaj besmisleni put umesto ka zapadu, da Beograd ide zapadno ka Banjaluci, pa Ljubljani, Beču. Oni slušaju zapadne demagoge i spajaju bošnjake, vehabije, teroriste, i razne radikale iz regije Novog Pazara i Sarajeva.

Name

xx

05.11.2017 00:49

Ovo je veoma losa trasa. Za Stbe bi bila najpovoljnija preko Banjauke, Kozare, te Kraiskih opstina prema Jadranu. Na taj nacin bi ozivio plsn puta iz osamdesetih, a sada bi omogucio kakav takav povratak u raseljene Kraiske opštine.

Name

Sinny Boy

05.11.2017 05:30

Ja sam za to da se naprave dva autoputa, jedan jednom a drugi drugom trasom.

Name

Re Srbija Zeznula

05.11.2017 05:56

uzmi od komsije udzbenik geografije za cetvrti razred osnovne skole i obnovi gradivo. Tamo ces naci da je Beograd povezan autoputem sa Zagrebom , Ljubljanom i Becom. Ti mora da radis u vladi, samo se tamo mogu pronaci toliki biseri..

Name

Kowalski

05.11.2017 06:25

Сарајево-Вишеград је брза цеста, она није у категорији ауто-пута и не очекује се да буде самофинансирајућа, него ју прави држава да поправи инфраструктуру једног свог дијела, а та држава је у овом случају Турска.

Name

@ Re Srbija zeznuta

05.11.2017 07:26

Ne radi on nigdje, možda je sposoban opsluživati komšijama obore, to su zatucani elementi koji i dalje žive u 90im

Name

075

05.11.2017 07:36

Čitajući "komentare" na portalu zadnjih mjeseci došao sam do zaključka da, čast izuzecima, su Srbi i Bošnjaci rijetko glupi narodi...

Name

Tag

04.11.2017 20:44

Shvatite da se Beograd želi povezati se sa jugom Srbije, Užicem i dalje. Vi se na taj put možete uvezati na onoliko mjesta na koliko želite. Ako želite graditi autoput Banjaluka-Bijeljina-Kuzmin, gradite ga od svojih para. Samo ne od kredita.

ODGOVORITE
Name

Ime

04.11.2017 20:45

Podržavam Bosicev prijedlog stim da novac koji bi se zaradio na toj trasi naplaćivanjem putarina jednim dijelom finansira ova druga trasa preko istočnog djela. Jer ako se istočni dio napravi taj dio ne bi mogao financirati ovak preko Brčkog. Trebaš posmatrati kao fabriku koja će zaraditi za ovaj drugi dio. Srbija je za ovaj istočni dio jer bi vise kasirala nego BiH jer bi većim djelom prolazio kroz Srbiju.Ako ide preko Brčkog onda bi BiH imala veću korist . A Dodik je protiv ovoga jer njemu je važnija Srbija od RS i BiH . Srbija bi pokupila kajmak na trasi preko istočnog djela .

ODGOVORITE
Name

Višegrađanin

04.11.2017 21:44

ma samo preko Visegrada

Name

Rale

04.11.2017 21:45

Dzaba mlatite praznu slamu. Gospodin Vucic rekao da gradi put za Sarajevo preko Uzica do Visegrada. Alo, preko Uzica do Visegrada.

Name

SDS

04.11.2017 21:45

I Vukota i Cicko su za rutu preko Sokoca i Visegrada

Name

Xy

04.11.2017 22:32

auto put Beograd Pozega I dalje na Zlatibor zaobilazi Uzice najveci grad u zapadnoj Srbiji prakticno glavni grad zapadne Srbije I zbog toga Vucic preferira rutu Uzice Visegrad za dalje ga briga , msm tako je bar izjavio

Name

Ердоган

05.11.2017 06:38

Турска финансира изградњу пута и њен интерес је повезивање Санџака са Сарајевом,Србија има свој интерес а то је изграфња ауто пута Пожега до границе са Црном Гором и према Вишеграду.Овај пројекат је резултат зближавања политике Вучића и Ердогана и засад је тако док су они ту гдје јесу и док има интерес за таквом политиком.Према томе у БиХ треба да то имају у виду и да се равнају према томе,изгледа да је Додик једини то сватио и подржава трасу преко Вишеграда иако му се то кад је у питању број гласова на изборима мање исплати,али не жели да руши односе са Вучићем.Босић води своју личну предизборну кампању како би на подручју Семберије добио што више гласова,с обзиром да на тај начин угрожава интересе кандидата СДС са подручја Сарајевско-Романинске регије јавља се њихов одпор према Босићевом предлогу и зато реагују.Сви набројани политичари из РС прије свега свој став о траси пута заузимају да неби угрозили или да би остварили што већи изборни рејтинг.Оно што је за сада сигурно да ће крак са ауто пута Београд-Златибор у дужини од 17 км ићи према Вишеграду.До избора сигурно то питање изградње правца кроз БиХ се неће моћи ријешити,а биће једно од предизборних питања око којих ће се политичке партије и њихови поједини кандидати свађати и то је питање које неће имати национални предзнак,већ ће бити представљено као регионално питањр,а у ствари биће експлатисано у интересу појединих политичких кандидата,а кад се избори заврше биће онако како каже онај ко све то плаћа...

Name

TrazimoRjesenjeNeKrivce

05.11.2017 12:58

Vrlo dobra analiza Erdogan! Mislim da je za sve dobro da ovo pitanje bude vazan dio predizborne kampanje. Slicna pitanja su dio kampanje u razvijenim demokratijama. Jos da nam politicari odlaziti sa scene zbog sex skandala i mogli bih reci da je demokratija na pravom nivo.

Name

Nako

04.11.2017 20:54

Treba raspisati referendum

ODGOVORITE
Name

kuglager

05.11.2017 00:13

Prvo upitati ambasadorku da li odobrava referendum.

Name

Milasin

05.11.2017 07:17

Samo referendum u citavoj Bosni pa sta kaze narod pusti ti Vucica i Dodika.

Name

Hercegovac

04.11.2017 20:56

Kakva zamjena teza, ispade tamo milion ipo ljudi a ovde ama bas niko ne zivi? uz sve opstine sarajevsko-romaniskog platoa, grada Istocno Sarajevo, opstina Kantona Gorazde, Visegrada, Cajnica, Rudog, Novog Gorazda, Rogatice i mi iz Istocne Hercegovine ( Trebinje, Ljubinje, Bileca, Gacko, Ravno, Berkovici, Kalinovik i Foca) u potpunosti podrzavamo ideju da Brza cesta ide preko Visegrada. Nadam se da ce posteni BN portal objaviti moj kometar

ODGOVORITE
Name

Vuk

04.11.2017 21:46

o kakvoj zamjeni tezi ti pričaš??? pa baš suprotno,zamjena teza, to vi iz istočnog sarajeva radite.... jer ne nalazi se istočno sarajevo na pola tog koridora, pa je bitno da autoput prolazi kroz taj grad ! Istočno sarajevo je "naslonjeno", dakle nalazite se na krajnjoj tački tog autoputa ...sa bilo koje strane da autoput dođe u Sarajevo, dolazi praktično i do vas! sasvimbi druga priča bila da se nalazite negdje na pola puta između beograda i sarajeva, tj da niste ni blizu Sarajeva. Tad bi to što pričate i zahtjevate imalo smisla!

Name

Re hercegovac

04.11.2017 21:50

Pa vama do te trase treba dva dana jahanja a mozda i tri.

Name

Dragojlo

04.11.2017 22:06

Kakve vi koristi kao Hercegovci imate od bavedene trase autoputa majketi.

Name

Kalabic

04.11.2017 22:21

Sva ta mjesta koja si nabrojo "vukojebina do vukojebine" Bijeljina i Tuzla donesu RS i F BiH 70% novca, a u tim mjestima koja si nabrojao ima samo medvjeda i vukova. Bijeljini i Tuzla ce zaradit i za tu tvoju pripizdine a od tvoje pripizdine se samo mogu zausljivit. Jedinu korist od te trase bi imo onaj sljivotres iz Laktasa koji bi mogo rec da izgradjuje istocnu RS, a pare daju Turci i Srbi.

Name

Zehrudin

04.11.2017 21:00

Direktno preko vrazica kod celica tako majmuni politicari misle prvo se povezuje gdje je naj vise ljudi a posle povezuj ostalo tako su komunisti pravili fabrike i dovozili sirovine iz drugi mjesta

ODGOVORITE
Name

Sale

04.11.2017 21:11

Lijepo je mastati od tog puta nema nista

ODGOVORITE
Name

Osvit

04.11.2017 21:25

Ne postoji nijedna trasa u BiH koja je ekonomski isplativa.Da postoji bilo bi zainteresovanih da grade pod koncesije.Nesumljivo da drzavi trebaju moderne saobracajnice ali one se moraju uskladiti sa ekonomskim mogucnostima. I zato o tim pitanjima treba da se konsultuje struka a ne politika jer iz dosadasnje prakse politika u infrastruktirnim projektima ,koji se uglavnom finansiraju iz kredita, vidi dodatne izvore prihoda i za partije i za pojedince. I zato nas zaduzuju ne razmisljajuci ko ce i kada vratiti te dugove.

ODGOVORITE
Name

Put

04.11.2017 21:37

Imam osjećaj da će pošto idu izbori Srpska početi graditi neku svoju mrežu koja će obuhvatati sve veće gradove tog dijela jer su i SDS i SNSD zainteresovani za glasače i najradije bi da ide preko svakog grada, a Federacija takođe počeće graditi neke svoje trase od grada do grada, tako da će započeti 1000km puta koji se neće spajati nigdje između entiteta jer oko toga se ne mogu dogovoriti, to je i dobro i loše jer su do sada i jedni i drugi odradili po 100km a ovih 1000 km ne mogu ni za narednih 50 godina.

ODGOVORITE
Name

General

04.11.2017 22:04

Pametan bjezi od ovog projekta jer Turci kada daju kredit kao i Kinezi insistiraju i da grade. Znaci na kraju dobijes put i kredit,

ODGOVORITE
Name

sa

04.11.2017 22:16

Zasto na mapi uvijek stoji pogresna trasa puta prema Tz i Bg-u?! Trasa ide postojecim auto-putem VC i od Zepca ide prema TZ i Distriktu

ODGOVORITE
Name

056

04.11.2017 22:31

Nema svadje,zna se davno projektovana Alina "zelena trsnsferzala" Bakir,Erdogan i Vucic zavrsili posao,ostali samo mlate kao ,fakticki.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

04.11.2017 22:46

Nece biti ni prve ni druge varijante. Samo zamajavaju naivni narod. Za autoput trebaju pare a ove nema pas za sta da uhvati. Kokuzluk beskrajni

ODGOVORITE
Name

Sur

04.11.2017 22:50

Samo preko Visegrada i Sokoca,zivio nacelnik Cicko

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

04.11.2017 23:00

E baš ste vi svi naivni. Kakav autoput i bakrači. Neće ga biti ni preko Bijeljie niti preko Višegrada. Dodik i Vučić su vam bacili kosku da je glodate i otimate se oko nje. Nikada neće biti autoputa Beograd - Sarajevo Daj ne budite naivni i blesavi. I ne mlatite praznu slamu.

ODGOVORITE
Name

Milance

05.11.2017 18:17

Hali semberac,koja li si vec. Ti sto kazes,da su Bn i Tuzla,glavni nosioci razvoja,te da je od Rogatice ka Trebinju sve "vukojebina i pripizdina", malo si pogrijesio. Vi u Bn osim kupusa i zita,ne razumijete se ni u sta drugo,za razliku od nas koji smo lideri u proizvodnji el.energije,i koji sav prirodni potencijal posjedujemo za razvoj iste. Nama itekako je potreban ovaj auto-put,koji bi u mnogome doprinio da se cjelokupna regija razvije i odrzi stanvnistvo,koje je uvjek bilo branik cijele R.Srpske. Pozdrav iz Nevesinja

Name

Romanija

04.11.2017 23:06

A to misle preko okupirane srbske zemlje e pa nece moc

ODGOVORITE
Name

re

05.11.2017 05:46

Je li okupirana jer su je Srbi okupirali?

Name

Logika...

04.11.2017 23:09

Pozurite ljudi sa BILO kojom trasom. Odose nam sinovi...

ODGOVORITE
Name

Detlić

04.11.2017 23:22

Neka grade obe trase i mirna Bosna.

ODGOVORITE
Name

GAVRILO PRINCIP

04.11.2017 23:55

KORIDOR ! Istocno Sarajevo-Visegrad-Uzice-Beograd.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

05.11.2017 06:15

Pošto svi dobro znamo kako stvari funkcionišu u ovoj zemlji naravno da ne može biti dogovora. Nije ovdje bitno ekonomska isplativost, potrebe tržišta i sl. Dodika žulja što izgradnja neće biti u nadležnosti entiteta pa da se posao nabaci nekom od kumova, da se kojekakvim aneksima cijena digne za par stotina miliona koji bi završili u znamo čijim džepovima. Uz to uzela bi se kinta i od prodaje zemlje za trasu, ne bi me začudilo da su već pokupovali gro parcela kuda put treba proći. A i Kusturica se mota po Mokroj gori, kad smo mu svojim parama napravili grad, ajmo i auto-put.

ODGOVORITE
Name

Milan

05.11.2017 07:22

Kakav autoput,kakvi bakrači. Nema pojma, ovo će prepucavanje oko trase trajati i na kraju nema puta zato sto nemogu da se dogovore.

ODGOVORITE
Name

Sasa

05.11.2017 17:17

Treba da se pravi u obe varijante pa talo da svi budu zadovoljni

ODGOVORITE