Због кога је све Додик одустајао?

Посебна сједница Парламента Републике Српске, на којој се очекује стављање ван снаге одлуке о расписивање референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ, не би био први пут да се одустаје од изјашњавања грађана у вези са правосуђем у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 04.11.2017 | 21:21
Због кога је све Додик одустајао?
Тачније, ово ће бити трећи пут да власт одустаје од реферерендума, а сваки пут након састанака или са међународним факторима, или након консултација са Александром Вучићем.

Власт Републике Српске на челу са СНСД-ом, најављивала је тај референдум још прије седам година.

Први корак ка провођењу ове намјере било је усвајање Закона о референдуму Републике Српске, што је и учињено 2010. године, упркос бурној рекацији међународне заједнице.

Убрзо након тога, предсједник РС Милорад Додик најавио је расписивање референдума на којем ће грађани одлучивати о томе да ли прихватају наматнуте одлуке ОХР-а, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ.

ПРВО ОТКАЗИВАЊЕ: ДОЛАЗАК КЕТРИН ЕШТОН У БАЊАЛУКУ

Већ 2011. године, догађа се први разлога за залеђивање такве одлуке, а то је долазак тадашње високе представнице за спољну политику и безбједност ЕУ, Кетрин Ештон.

Ештонова је допутовала у Бањалуку и након састанка са Додиком, најавила почетак структуралног дијалога о правосуђу.

То је за Додика било довољно да објелодани како постоји разлог за отказовање најављеног референдума, за који тада није постојала одлука Народне скупштине.

“Европска унија спремна је да помогне БиХ, да отвори дијалог о раду правосуђа и активира механизме као одговор на све дилеме”, рекла је Кетрин Ештон у Бањалуци 2011. године.

Међутим, прошле су године, и до данашњег дана структурални дијалог није ништа промијенио.

ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКЕ О РЕФЕРЕНДУМУ

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 2015. године приједлог о одржавању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

Већина у НС РС је гласала да подржава одржавање референдума на подручју Републике Српске с питањем:

“Да ли подржавате неуставно и неовлаштено наметање закона од високог представника и међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примјену њихових одлука на простору РС”.

„Док се Срби оптужују за геноцид и злочине против човјечности и удружени злочиначки подухват, покоји Бошњак који је оптужен за ратни злочин се само терети за индивидуална дјела, а не по командној одговорности“, рекао је тада Додик.

Референдуму су се противили посланици Српске демократксе странке. Шеф клуба посланика те странке Вукота Говедарица је казао да је приједлог референдума „обрачун Милорада Додика са сопственом политиком“.

„Ви сте они који сте нас довели у ову ситуацију… Већ сте једном одустали од референдума и одмах вам могу рећи да ћете опет то учинити“, рекао је Говедарица.

Представници Европске уније у БиХ заједно са амбасадама Сједињених Америчких Држава (САД-а), Велике Британије, Француске, Њемачке и Италије су поводом одржавања сједнице у НС РС о референдуму издали саопштење којим су рекли да се треба радити на „оснажењу правосуђа у цијелој БиХ“.

ДРУГО ОТКАЗИВАЊЕ: ВУЋИЋЕВА “МОЛБА”

Убрзо након доношења одлуке о расписивање референдум о Суду И Тужилаштву БиХ, у Београду су се састали предсједник РС Милорад Додик и тадашњи премијер Србије, Александар Вучић.

Једна од тема разговора свакако је била одлука Бањалуке о којој је брујао читав регион.

Вучић је тада изјавио:

“Иако нисам на отворен начин постављао то питање, ради се о сувереној одлуци Републике Српске. Замолио сам, у име Србије, да само још једном размотре одлуку. Захвалан сам што поштује то виђење Србије, за које мислим да је у овом тренутку целовито свеобухватно и озбиљно.”

Вучићева изјава, очигледно, имала је ефекта, јер је посљедица београдског састанка било замрзавање одлуке о расписивању референдума о државном правосуђу.

ТРЕЋЕ ОТКАЗИВАЊЕ НА ПРИЈЕДЛОГ ВЛАДАЈУЋИХ

Клубови посланика владајућих странака у Народној скупштини упутили су недавно иницијативу да се сазове Посебна сједница Парламента, на којој ће бити стављена ван снаге ранија одлука о референдуму.

Убрзо је та сједница и заказана за понедјељак, 6. новембар 2018. године.

И овај пут,  као и свих претходних година, ова тема изазвала је жучну полемику између владајућих и опозиције.

(прварепублика.цом)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Шурда

04.11.2017 20:33

Ако се још некада покрене питање расписивања референдума од стране предсједника Додика, народ треба једногласно донијети одлуку да нико не изађе на раеферендум. На тај начин би се избјегла досадашња халабука око тог глупирања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.11.2017 20:48

Нема референдума....следеце године долази нови устав.....ахаххаххаххаххахахха

Name

Због

04.11.2017 21:43

Стевандица он је ко да га је куга захватила све сто такне угњи

Name

Кики

04.11.2017 21:52

Да..да..Миле је насао нову царобну рјец. Устав РС-а. По њему це се онда Српска моци отцјепити и он це бити старији од Деyтонског ..па бар 200-300 година. Миле је царобњак.

Name

За СУРДУ

05.11.2017 01:22

НЕМА НИ ПОТПИСИВАЊА ПЕТИЦИЈЕ ЈЕР СВЕ НАС ДОДИК МИЛЕ ХОЦЕ ДА ПРОДА СУДУ БХ.

Name

ре

05.11.2017 07:33

Најновији бајини бисери око устава су из кухиње његових савјетника, циљ је јасан, на причи о уставу намакнути дио бирачког тијела, промјена устава је немогућа без консензуса конститутивних народа, дакле ради се о најобичнијем лупетању за крезави живаљ.

Name

попара

04.11.2017 20:49

Референдум о такозваној самосталности знаци укидање РС-а.То сви знају,па и Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

04.11.2017 21:46

Подвио реп 'велики вођа'. Ха ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ловац

05.11.2017 07:40

Код њега је увијек подвијен реп. Режи и лаје подвијеног репа...

Name

хм...

04.11.2017 22:39

Вучић се игра са њим као играчком,демонтира га па га опет мало смонтира и тако,није фер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

055С

04.11.2017 22:39

Ста си се сабио у мисију рупу кад си ти у питању,сибни га као Сјеврнокорејац,инаце постацес јос веца јајара,сто у ствари и јеси.Неце се ником ниста догодито,ето само ти неби био висе нико и ниста,али гдје це лопина да се зртвује за РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

04.11.2017 22:41

Неки коначно морају бити склоњени из политике да би народ продисао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

05.11.2017 07:00

Ово је млаћење празне приче народ никад није лошије живијо.... Ова влас је прошлост када видимо како послују државне фирме све је то јасно... СРАМОТА

Name

Грађанин

04.11.2017 23:17

Јасне су ми Дудукове манипулације око референдума, препознао сам то и зато нисам изашао на референдум. Његова порука у јавност, је била, да се требају стидјети они који нису изашли и да смо непријатељи, издајници. Довољно сам био храбар да јавно кажем како нисам и зашто нисам изашао на референдум. Како вријеме одмиче и даље имам исти став. И ево шта се на крају испоставило, Баја мути воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевик

04.11.2017 23:27

Вучић је пред новинарима изјавио да је замолио Бају да одустане,А иза затворених врата је било строго наређење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

04.11.2017 23:51

Није Миле висе тако храбар од кад се не друзи са израелцима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ 4 алл

05.11.2017 00:23

Добили сте и превисе са дејтоном,сви би волили да га расписе и да се одцјепи,нестало би рс заувијек...трајало би седам до десет дана..поззз из ФБиХ...велики водја али малих муда и мозга...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

05.11.2017 08:03

Боље би било да сте ово вријеме које сте потросили на оптузивања око референдума посветили подизању економије РСе и запосљавању младих.Годину дана млатите празну сламу,а од тог градјани немају никакве вајде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

05.11.2017 08:12

Није Додик крив сто је народ глуп и неписмен и иде као стока за њим

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

05.11.2017 15:04

ЈОС МИЛЕ ПОСТАДЕ СУВЛАСНИК СИНА У ИГОКЕИ,ПРОИНТЕРУ, ДИКЛЕ ВИСЕ?