Zbog koga je sve Dodik odustajao?

Posebna sjednica Parlamenta Republike Srpske, na kojoj se očekuje stavljanje van snage odluke o raspisivanje referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, ne bi bio prvi put da se odustaje od izjašnjavanja građana u vezi sa pravosuđem u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 04.11.2017 | 21:21
Zbog koga je sve Dodik odustajao?
Tačnije, ovo će biti treći put da vlast odustaje od refererenduma, a svaki put nakon sastanaka ili sa međunarodnim faktorima, ili nakon konsultacija sa Aleksandrom Vučićem.

Vlast Republike Srpske na čelu sa SNSD-om, najavljivala je taj referendum još prije sedam godina.

Prvi korak ka provođenju ove namjere bilo je usvajanje Zakona o referendumu Republike Srpske, što je i učinjeno 2010. godine, uprkos burnoj rekaciji međunarodne zajednice.

Ubrzo nakon toga, predsjednik RS Milorad Dodik najavio je raspisivanje referenduma na kojem će građani odlučivati o tome da li prihvataju namatnute odluke OHR-a, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

PRVO OTKAZIVANJE: DOLAZAK KETRIN EŠTON U BANJALUKU

Već 2011. godine, događa se prvi razloga za zaleđivanje takve odluke, a to je dolazak tadašnje visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU, Ketrin Ešton.

Eštonova je doputovala u Banjaluku i nakon sastanka sa Dodikom, najavila početak strukturalnog dijaloga o pravosuđu.

To je za Dodika bilo dovoljno da objelodani kako postoji razlog za otkazovanje najavljenog referenduma, za koji tada nije postojala odluka Narodne skupštine.

“Evropska unija spremna je da pomogne BiH, da otvori dijalog o radu pravosuđa i aktivira mehanizme kao odgovor na sve dileme”, rekla je Ketrin Ešton u Banjaluci 2011. godine.

Međutim, prošle su godine, i do današnjeg dana strukturalni dijalog nije ništa promijenio.

DONOŠENJE ODLUKE O REFERENDUMU

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 2015. godine prijedlog o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Većina u NS RS je glasala da podržava održavanje referenduma na području Republike Srpske s pitanjem:

“Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametanje zakona od visokog predstavnika i međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru RS”.

„Dok se Srbi optužuju za genocid i zločine protiv čovječnosti i udruženi zločinački poduhvat, pokoji Bošnjak koji je optužen za ratni zločin se samo tereti za individualna djela, a ne po komandnoj odgovornosti“, rekao je tada Dodik.

Referendumu su se protivili poslanici Srpske demokratkse stranke. Šef kluba poslanika te stranke Vukota Govedarica je kazao da je prijedlog referenduma „obračun Milorada Dodika sa sopstvenom politikom“.

„Vi ste oni koji ste nas doveli u ovu situaciju… Već ste jednom odustali od referenduma i odmah vam mogu reći da ćete opet to učiniti“, rekao je Govedarica.

Predstavnici Evropske unije u BiH zajedno sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država (SAD-a), Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije su povodom održavanja sjednice u NS RS o referendumu izdali saopštenje kojim su rekli da se treba raditi na „osnaženju pravosuđa u cijeloj BiH“.

DRUGO OTKAZIVANJE: VUĆIĆEVA “MOLBA”

Ubrzo nakon donošenja odluke o raspisivanje referendum o Sudu I Tužilaštvu BiH, u Beogradu su se sastali predsjednik RS Milorad Dodik i tadašnji premijer Srbije, Aleksandar Vučić.

Jedna od tema razgovora svakako je bila odluka Banjaluke o kojoj je brujao čitav region.

Vučić je tada izjavio:

“Iako nisam na otvoren način postavljao to pitanje, radi se o suverenoj odluci Republike Srpske. Zamolio sam, u ime Srbije, da samo još jednom razmotre odluku. Zahvalan sam što poštuje to viđenje Srbije, za koje mislim da je u ovom trenutku celovito sveobuhvatno i ozbiljno.”

Vučićeva izjava, očigledno, imala je efekta, jer je posljedica beogradskog sastanka bilo zamrzavanje odluke o raspisivanju referenduma o državnom pravosuđu.

TREĆE OTKAZIVANJE NA PRIJEDLOG VLADAJUĆIH

Klubovi poslanika vladajućih stranaka u Narodnoj skupštini uputili su nedavno inicijativu da se sazove Posebna sjednica Parlamenta, na kojoj će biti stavljena van snage ranija odluka o referendumu.

Ubrzo je ta sjednica i zakazana za ponedjeljak, 6. novembar 2018. godine.

I ovaj put,  kao i svih prethodnih godina, ova tema izazvala je žučnu polemiku između vladajućih i opozicije.

(prvarepublika.com)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Šurda

04.11.2017 20:33

Ako se još nekada pokrene pitanje raspisivanja referenduma od strane predsjednika Dodika, narod treba jednoglasno donijeti odluku da niko ne izađe na raeferendum. Na taj način bi se izbjegla dosadašnja halabuka oko tog glupiranja.

ODGOVORITE
Name

re

04.11.2017 20:48

Nema referenduma....sledece godine dolazi novi ustav.....ahahhahhahhahhahahha

Name

Zbog

04.11.2017 21:43

Stevandica on je ko da ga je kuga zahvatila sve sto takne ugnji

Name

Kiki

04.11.2017 21:52

Da..da..Mile je nasao novu carobnu rjec. Ustav RS-a. Po njemu ce se onda Srpska moci otcjepiti i on ce biti stariji od Deytonskog ..pa bar 200-300 godina. Mile je carobnjak.

Name

Za SURDU

05.11.2017 01:22

NEMA NI POTPISIVANJA PETICIJE JER SVE NAS DODIK MILE HOCE DA PRODA SUDU BH.

Name

re

05.11.2017 07:33

Najnoviji bajini biseri oko ustava su iz kuhinje njegovih savjetnika, cilj je jasan, na priči o ustavu namaknuti dio biračkog tijela, promjena ustava je nemoguća bez konsenzusa konstitutivnih naroda, dakle radi se o najobičnijem lupetanju za krezavi živalj.

Name

popara

04.11.2017 20:49

Referendum o takozvanoj samostalnosti znaci ukidanje RS-a.To svi znaju,pa i Dodik.

ODGOVORITE
Name

Boki

04.11.2017 21:46

Podvio rep 'veliki vođa'. Ha ha.

ODGOVORITE
Name

Lovac

05.11.2017 07:40

Kod njega je uvijek podvijen rep. Reži i laje podvijenog repa...

Name

hm...

04.11.2017 22:39

Vučić se igra sa njim kao igračkom,demontira ga pa ga opet malo smontira i tako,nije fer...

ODGOVORITE
Name

055S

04.11.2017 22:39

Sta si se sabio u misiju rupu kad si ti u pitanju,sibni ga kao Sjevrnokorejac,inace postaces jos veca jajara,sto u stvari i jesi.Nece se nikom nista dogodito,eto samo ti nebi bio vise niko i nista,ali gdje ce lopina da se zrtvuje za RS!

ODGOVORITE
Name

Realno

04.11.2017 22:41

Neki konačno moraju biti sklonjeni iz politike da bi narod prodisao.

ODGOVORITE
Name

Brzi

05.11.2017 07:00

Ovo je mlaćenje prazne priče narod nikad nije lošije živijo.... Ova vlas je prošlost kada vidimo kako posluju državne firme sve je to jasno... SRAMOTA

Name

Građanin

04.11.2017 23:17

Jasne su mi Dudukove manipulacije oko referenduma, prepoznao sam to i zato nisam izašao na referendum. Njegova poruka u javnost, je bila, da se trebaju stidjeti oni koji nisu izašli i da smo neprijatelji, izdajnici. Dovoljno sam bio hrabar da javno kažem kako nisam i zašto nisam izašao na referendum. Kako vrijeme odmiče i dalje imam isti stav. I evo šta se na kraju ispostavilo, Baja muti vodu.

ODGOVORITE
Name

Ugljevik

04.11.2017 23:27

Vučić je pred novinarima izjavio da je zamolio Baju da odustane,A iza zatvorenih vrata je bilo strogo naređenje.

ODGOVORITE
Name

Izraelac

04.11.2017 23:51

Nije Mile vise tako hrabar od kad se ne druzi sa izraelcima !

ODGOVORITE
Name

BiH 4 all

05.11.2017 00:23

Dobili ste i previse sa dejtonom,svi bi volili da ga raspise i da se odcjepi,nestalo bi rs zauvijek...trajalo bi sedam do deset dana..pozzz iz FBiH...veliki vodja ali malih muda i mozga...

ODGOVORITE
Name

Zoki

05.11.2017 08:03

Bolje bi bilo da ste ovo vrijeme koje ste potrosili na optuzivanja oko referenduma posvetili podizanju ekonomije RSe i zaposljavanju mladih.Godinu dana mlatite praznu slamu,a od tog gradjani nemaju nikakve vajde.

ODGOVORITE
Name

galeb

05.11.2017 08:12

Nije Dodik kriv sto je narod glup i nepismen i ide kao stoka za njim

ODGOVORITE
Name

Za

05.11.2017 15:04

JOS MILE POSTADE SUVLASNIK SINA U IGOKEI,PROINTERU, DIKLE VISE?