Кремљ: Путин дао орден Николићу

Руски предсједник Владимир Путин уручио је данас предсједнику Националног савјета за координацију сарадње Србије са Руском Федерацијом и Кином Томиславу Николићу Орден пријатељства за велики лични допринос у јачању стратешког партнерства и пријатељских веза између Русије и Србије.

Србија 04.11.2017 | 14:50
Кремљ: Путин дао орден Николићу
Висока државна награда Руске Федерације бившем предсједнику Србије је уручена у Кремљу, на свечаности поводом Дана националног јединства.

“Овај орден у име грађана Србије добијам од Руске Федерације, државе која за Србију и српски народ историјски представља најближег пријатеља и савезника. Овај орден добијам од руског народа, који нам је близак по пореклу, језику, вери, историји, са којим градимо заједничку будућност”, рекао је Николић на церемонији.

Николић је изразио задовољство што је Путин препознао напоре које је он као предсједник Србије, од маја 2012. до маја 2017. године, “уложио и поред многобројних тешкоћа и препрека” да се српско-руски односи доведу до нивоа стратешких, јавио је “Спутњик”.

Он је новинарима рекао да су нови предсједник и Влада Србије на истом путу да развијају сарадњу са Русијом.

Николић је истакао да је Канцеларију, на чијем је челу, основала Влада Србије, а да су девет министара чланови Савјета и нагласио је да ће ускоро бити нових програма сарадње са Русијом.

“На добром смо путу да боље сарађујемо, очекујемо руске инвеститоре”, рекао је Николић.

Он је оцијенио да спољнотрговинска размјена није у складу са добрим односима и нагласио да нико озбиљан у Србији није био против сарадње са пријатељском Русијом са којом Србију вежу традиционалне историјске, духовне, културне и друге везе.

Указ о додјели Државне награде Русије – Ордена пријатељства, Путин је потписао 30. маја 2017. године, у вријеме док је Николић још обављао функцију предсједника Србије.

Орден пријатељства додјељује се од 1994. године страним држављанима за посебне заслуге у јачању мира, пријатељства, сарадње и узајамног разумијевања међу народима, за зближавање и узајамно богаћење култура.

Прошле године је Орденом одликован прослављени српски режисер Емир Кустурица.

У Русији се данас низом манифестација обиљежава Дан народног јединства, установљен у знак народног устанка ослобођења Москве од Пољске у 17. вијеку, а Руска православна црква и православни вјерници славе Дан иконе Богородице Казањске, чији је лик повезан са ослобађањем Русије.

(Агенције)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

За

04.11.2017 14:55

Зато Николићу и Драгици треба вила на Дедињу да излазе рођене.Ста то он уради толико,створи фонд Драгица Николић, направи цркву позајмицу у Бајцетини,колико кућа у Земун,колико станова.ОД ЦЕГА ТОМО ФУКАРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бог и ми

05.11.2017 09:10

Политика је чудо.

Name

Израелац

04.11.2017 15:04

Није он за ордена него за медаље ! и Путин полако сенили, бице проблем кад он оде с власти , неце имати ко дјелити ордене...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Израелац

04.11.2017 16:53

Путин це зивјети бар 350 година.. тако писе "курир" пс. Кад оде Путин бице Русија као бивса Југа.. а отици це кад тад, ако не демократским, а оно 'природним' путем сигурно хоце.

Name

Сибиревски

04.11.2017 17:03

Ово је недвосмислена порука Вуцицу да це у слуцају окретања од Русије подрзати Николицеву струју. Русија никад до сада није играла на опозицију јер је цврсто стајала иза својих интереса.

Name

Исплатило се придрзавање капута

04.11.2017 16:13

Исплатило се Томи дрзање капута Путину на војној паради у Београду

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

04.11.2017 17:44

САМ СЕ ПРОМОВИСАО КО ЈЕБЕ НАРОД ОПРОСТИТЕ НА ИЗРАЗУ. НИКАД МИ СЕ НИЈЕ СВИЂАО.ОН ЈЕ КАО ВОШТАНА ФИГУРА. ЧОВИЈЕК ЗНА КАКО УНОВЧИТИ СВОЈ ПОСАО. . ИСКРЕНО ОД ТОГА НЕ МАМО НИШТА.ДА ЈЕ НАМА СПАШАВАТИ ДЈЕЦУ ОД ОВОГА ЗЛА.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА БОБУ

04.11.2017 18:29

АПСОЛУТНО СТЕ У ПРАВУ.САМО СТО ОВИМ АКТОМ ВИДИМ ДА ТОМО ИМА ЗАХВАЛУ ОД ПУТИНА ДА ФОРМИРА СТРАНКУ И ВЛАДУ У СЈЕНЦИ.ТО ЈЕ НЕПХОДНО ДА СЕ ВУЧИЦ ПЕЧЕ НА ТИХОЈ ВАТРИ, А КАДА СКРЕНЕ СА РУСКЕ ТРАСЕ УСКАЦЕ ТОМО СА ДРАГАЦОМ И ЉУДИМА ИЗ СЈЕНКЕ.ТОМО СРАМОТА

Name

Кокни Кол

04.11.2017 18:59

Како само орден не добише Вучић и Баја,људи моји има да пукну та двојица највећих популиста,што их свијет до данас имао-обични сметљари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Греска

04.11.2017 19:07

Ма,ово новинари нису добро прењели,добио је орден за пецење ракије.Путин када је пробао ракију рекао је: ,,ово је боље од насе водке.

ОДГОВОРИТЕ