Kremlj: Putin dao orden Nikoliću

Ruski predsjednik Vladimir Putin uručio je danas predsjedniku Nacionalnog savjeta za koordinaciju saradnje Srbije sa Ruskom Federacijom i Kinom Tomislavu Nikoliću Orden prijateljstva za veliki lični doprinos u jačanju strateškog partnerstva i prijateljskih veza između Rusije i Srbije.

Srbija 04.11.2017 | 14:50
Kremlj: Putin dao orden Nikoliću
Visoka državna nagrada Ruske Federacije bivšem predsjedniku Srbije je uručena u Kremlju, na svečanosti povodom Dana nacionalnog jedinstva.

“Ovaj orden u ime građana Srbije dobijam od Ruske Federacije, države koja za Srbiju i srpski narod istorijski predstavlja najbližeg prijatelja i saveznika. Ovaj orden dobijam od ruskog naroda, koji nam je blizak po poreklu, jeziku, veri, istoriji, sa kojim gradimo zajedničku budućnost”, rekao je Nikolić na ceremoniji.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što je Putin prepoznao napore koje je on kao predsjednik Srbije, od maja 2012. do maja 2017. godine, “uložio i pored mnogobrojnih teškoća i prepreka” da se srpsko-ruski odnosi dovedu do nivoa strateških, javio je “Sputnjik”.

On je novinarima rekao da su novi predsjednik i Vlada Srbije na istom putu da razvijaju saradnju sa Rusijom.

Nikolić je istakao da je Kancelariju, na čijem je čelu, osnovala Vlada Srbije, a da su devet ministara članovi Savjeta i naglasio je da će uskoro biti novih programa saradnje sa Rusijom.

“Na dobrom smo putu da bolje sarađujemo, očekujemo ruske investitore”, rekao je Nikolić.

On je ocijenio da spoljnotrgovinska razmjena nije u skladu sa dobrim odnosima i naglasio da niko ozbiljan u Srbiji nije bio protiv saradnje sa prijateljskom Rusijom sa kojom Srbiju vežu tradicionalne istorijske, duhovne, kulturne i druge veze.

Ukaz o dodjeli Državne nagrade Rusije – Ordena prijateljstva, Putin je potpisao 30. maja 2017. godine, u vrijeme dok je Nikolić još obavljao funkciju predsjednika Srbije.

Orden prijateljstva dodjeljuje se od 1994. godine stranim državljanima za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumijevanja među narodima, za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura.

Prošle godine je Ordenom odlikovan proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.

U Rusiji se danas nizom manifestacija obilježava Dan narodnog jedinstva, ustanovljen u znak narodnog ustanka oslobođenja Moskve od Poljske u 17. vijeku, a Ruska pravoslavna crkva i pravoslavni vjernici slave Dan ikone Bogorodice Kazanjske, čiji je lik povezan sa oslobađanjem Rusije.

(Agencije)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Za

04.11.2017 14:55

Zato Nikoliću i Dragici treba vila na Dedinju da izlaze rođene.Sta to on uradi toliko,stvori fond Dragica Nikolić, napravi crkvu pozajmicu u Bajcetini,koliko kuća u Zemun,koliko stanova.OD CEGA TOMO FUKARA.

ODGOVORITE
Name

Bog i mi

05.11.2017 09:10

Politika je čudo.

Name

Izraelac

04.11.2017 15:04

Nije on za ordena nego za medalje ! i Putin polako senili, bice problem kad on ode s vlasti , nece imati ko djeliti ordene...

ODGOVORITE
Name

Re: Izraelac

04.11.2017 16:53

Putin ce zivjeti bar 350 godina.. tako pise "kurir" ps. Kad ode Putin bice Rusija kao bivsa Juga.. a otici ce kad tad, ako ne demokratskim, a ono 'prirodnim' putem sigurno hoce.

Name

Sibirevski

04.11.2017 17:03

Ovo je nedvosmislena poruka Vucicu da ce u slucaju okretanja od Rusije podrzati Nikolicevu struju. Rusija nikad do sada nije igrala na opoziciju jer je cvrsto stajala iza svojih interesa.

Name

Isplatilo se pridrzavanje kaputa

04.11.2017 16:13

Isplatilo se Tomi drzanje kaputa Putinu na vojnoj paradi u Beogradu

ODGOVORITE
Name

BOBA

04.11.2017 17:44

SAM SE PROMOVISAO KO JEBE NAROD OPROSTITE NA IZRAZU. NIKAD MI SE NIJE SVIĐAO.ON JE KAO VOŠTANA FIGURA. ČOVIJEK ZNA KAKO UNOVČITI SVOJ POSAO. . ISKRENO OD TOGA NE MAMO NIŠTA.DA JE NAMA SPAŠAVATI DJECU OD OVOGA ZLA.SRETNO.

ODGOVORITE
Name

ZA BOBU

04.11.2017 18:29

APSOLUTNO STE U PRAVU.SAMO STO OVIM AKTOM VIDIM DA TOMO IMA ZAHVALU OD PUTINA DA FORMIRA STRANKU I VLADU U SJENCI.TO JE NEPHODNO DA SE VUČIC PEČE NA TIHOJ VATRI, A KADA SKRENE SA RUSKE TRASE USKACE TOMO SA DRAGACOM I LJUDIMA IZ SJENKE.TOMO SRAMOTA

Name

Kokni Kol

04.11.2017 18:59

Kako samo orden ne dobiše Vučić i Baja,ljudi moji ima da puknu ta dvojica najvećih populista,što ih svijet do danas imao-obični smetljari!

ODGOVORITE
Name

Greska

04.11.2017 19:07

Ma,ovo novinari nisu dobro prenjeli,dobio je orden za pecenje rakije.Putin kada je probao rakiju rekao je: ,,ovo je bolje od nase vodke.

ODGOVORITE