Цијене варирају од града до града

Гориво у БиХ од октобра прошле године до данас поскупело је за око 20 пфенинга по литру. У октобру прошле године литар безоловног бензина коштао је 1,70, а данас је око 1,90 КМ.

Босна и Херцеговина 04.11.2017 | 08:01
Цијене варирају од града до града
Последње поскупљење горива забележено је почетком овог месеца, када су поједине пумпе дигле цене за 5 пфенинга по литру. Евидентне су разлике у ценама од пумпе до пумпе, односно од града до града.

У поређујући цене Аваз је обишао у Сарајеву, Бањалуци, Зеници, Мостару, Требињу, Травнику те неке у Источном Сарајеву и уверио се да се цене итекако разликују. Пример, на неким пумпама у Источном Сарајеву, тачније на Палама, литар дизела кошта 1,68, док је у центру Сарајева и Мостара 1,91 КМ.

Из Министарства трговине ФБиХ казали су да око 360 пумпи, колико их има у Федерацији, саме диктирају цене, те да они као надлежно министарство могу реаговати тек ако нека од њих драстично одступа од других.

Доставити образац

"Већином је разлика од 5 до 10 пфенинга, у зависности од куповне моћи, од града до града. Например, увек је у Западнохерцеговачком кантону гориво скупље него у остатку Херцеговине", казали су из Министарства те додали да, ако власници пумпи планирају мењати цене горива, морају три дана раније доставити образац.

Истраживање је показало је да је гориво најскупље у центрима градова, а на периферији и у мањим местима цене су знатно ниже, и по 20 пфенинга за литар. Најниже цене горива су у Источном Сарајеву, Бањалуци и Зеници, у којој дизел кошта до 1,84 КМ, а бензин до 1,95 КМ по литру.

Најскупље гориво је у Мостару, где на појединим пумпама литар бензина кошта 2,01 КМ, затим у Требињу – до 1,99, док је у Сарајеву најскупљи литар бензина, 1,96 марака.

(Аваз)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ја

04.11.2017 08:01

Најнижа цијена горива је у Бијељини и Брчком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несретник

04.11.2017 22:08

А у Власеници најскупље!!!!