Cijene variraju od grada do grada

Gorivo u BiH od oktobra prošle godine do danas poskupelo je za oko 20 pfeninga po litru. U oktobru prošle godine litar bezolovnog benzina koštao je 1,70, a danas je oko 1,90 KM.

Bosna i Hercegovina 04.11.2017 | 08:01
Cijene variraju od grada do grada
Poslednje poskupljenje goriva zabeleženo je početkom ovog meseca, kada su pojedine pumpe digle cene za 5 pfeninga po litru. Evidentne su razlike u cenama od pumpe do pumpe, odnosno od grada do grada.

U poređujući cene Avaz je obišao u Sarajevu, Banjaluci, Zenici, Mostaru, Trebinju, Travniku te neke u Istočnom Sarajevu i uverio se da se cene itekako razlikuju. Primer, na nekim pumpama u Istočnom Sarajevu, tačnije na Palama, litar dizela košta 1,68, dok je u centru Sarajeva i Mostara 1,91 KM.

Iz Ministarstva trgovine FBiH kazali su da oko 360 pumpi, koliko ih ima u Federaciji, same diktiraju cene, te da oni kao nadležno ministarstvo mogu reagovati tek ako neka od njih drastično odstupa od drugih.

Dostaviti obrazac

"Većinom je razlika od 5 do 10 pfeninga, u zavisnosti od kupovne moći, od grada do grada. Naprimer, uvek je u Zapadnohercegovačkom kantonu gorivo skuplje nego u ostatku Hercegovine", kazali su iz Ministarstva te dodali da, ako vlasnici pumpi planiraju menjati cene goriva, moraju tri dana ranije dostaviti obrazac.

Istraživanje je pokazalo je da je gorivo najskuplje u centrima gradova, a na periferiji i u manjim mestima cene su znatno niže, i po 20 pfeninga za litar. Najniže cene goriva su u Istočnom Sarajevu, Banjaluci i Zenici, u kojoj dizel košta do 1,84 KM, a benzin do 1,95 KM po litru.

Najskuplje gorivo je u Mostaru, gde na pojedinim pumpama litar benzina košta 2,01 KM, zatim u Trebinju – do 1,99, dok je u Sarajevu najskuplji litar benzina, 1,96 maraka.

(Avaz)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ja

04.11.2017 08:01

Najniža cijena goriva je u Bijeljini i Brčkom

ODGOVORITE
Name

Nesretnik

04.11.2017 22:08

A u Vlasenici najskuplje!!!!