Дијалог око трасе ауто-пута СА-БГ

Начелници општина Сарајевско-романијске и Дринске регије, на данашњем састанку са предсједником Владе Републике Српске Жељком Цвијановић у Андрићграду, изнијели су јединствен став да траса будућег брзог пута Сарајева - Београд треба да иде источним дијелом Републике Српске.

Босна и Херцеговина 03.11.2017 | 19:03
Дијалог око трасе ауто-пута СА-БГ
Подсјетивши да је траса, која би ишла источним дијелом Српске, предвиђена и стратешким и планским документима Српске, начелници општина Пале, Соколац, Рогатица, Ново Горажде и Вишеград су нагласили да је то јединствена шанса за развој овог дијела Републике.

Нечелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима након састанка да је актима које је усвојила Народна скупштина Републике Српске јасно дефинисана траса од Вишеграда, преко Устипраче, Рогатице, Подроманије, Романије и Љубогоште.

"Ова траса обухваћена је стратегијом транспорта Републике Српске, а та стратегија је саставни дио оквирне стратегије транспорта БиХ. Сада је на Републици Српској да настави даље активности око припреме аката, докумената, идејних рјешења, студије изводљивости", појаснио је Бјелица.

Он је поручио да су начелници за поштивање аката Републике Српске јер је инфраструктура, према Дејтонском споразуму, у надлежности ентитета.

"Ово нико не може промијенити и ово је коначна одлука", поручио је Бјелица.

Он је нагласио да начелници општина Сарајевско-романијске и Дринске регије немају дилеме и да је ова траса израз јединственог става.

"Имамо сазнања да ће Србија, уколико не буде других инвеститора и помоћи било кога друго, сама исфинансирати 60 километара ауто-пута са Коридора 11 до Котромана, чија је вриједност између 730 и 800 милиона евра", навео је Бјелица.

Коментаришући иницијативу замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младена Босића да траса будућег брзог пута Сарајево-Београд иде правцем Београд-Бијељина-Брчко-Тузла-Сарајево, Бјелица је рекао да се свако бори за подручје одакле долази.

"Босић и остали из Семберије и Посавине који то подржавају желе да поруче својим гласачима да се боре за та подручја. То је њихово право и то не раде у име партија из којих долазе. Босић је у своје име предложио декларацију о критеријумима за дефинисање трасе и то није став ниједног органа СДС-а", нагласио је Бјелица, додавши да на органима странке о томе није ни разговарано.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић рекао је новинарима да је у републичким актима из области инфраструктуре јасно и прецизно наведено да будући брзи пут Београд-Сарајево треба да повезује источни дио Српске са Србијом.

"Има нешто што се не може математички исказати, а то је стратешки интерес.

Изградње трасе брзог пута кроз овај дио Српске је можда и задња шанса да тај простор остане у животу. У источном дијелу Републике, од Бијељине до Требиња, нема ниједног километра ауто-пута и ова траса је нешто што је веома важно за опстанак тог дијела Српске", нагласио је Јагодић.

Начелник општине Пала Бошко Југовић рекао је да ће ова траса бити прецизирана уз сагласност Владе Српске.

"Извјеснија је траса преко Рогатице и Сокоца, а постоји и алтернатива да дио трасе иде преко Реновице и Праче, и даље према Палама. Општина Пале ће вјероватно добити оба та путна правца ако буде новца", навео је Југовић, додавши да треба имати на уму и да ће онај ко буде финансирао одлучивати која траса ће бити актуелнија.

Начелник општине Ново Горажде Мила Петковић рекла је да би ова траса била значајан предуслов за развој тог дијела Српске, напоменувши да је источни дио знатно неразвијенији у односу на западни дио Републике.

"Ово је предуслов и за будуће инвестиције без којих нема ни опстанка људи на овим просторима", закључила је Петковићева.

Састанку који је одржан у Андрићграду, а чији је домаћин био начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, присуствовао је и предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац.

Подсјећамо, прије десетак дана одржан је састанак и у Влади Федерације БиХ на којем су радоначелници Тузле, Бијељине и Брчко Дистрикта, те начелници Жепча и Орашја, изричито тражили да траса аутопута иде преко Бијелине и Тузле.

Састанку су присуствовали премијер ФБиХ Фадил Новалић, федерални министар промета и комуникација Денис Ласић, директор ЈП Аутоцесте ФБиХ Аднан Терзић, градоначелници Тузле, Бијељине и Брчко Дистрикта БиХ Јасмин Имамовић, Мићо Мићић и Синиша Милић, те начелници Жепча и Орашја Мато Зовко и Станко Винцетић.

"Имамо конекцију пруге од Брчком према Бановићима. Сви услови, претпоставке економске и демографске су ту. Остаје питање да на одређен начин све актере у овом пројекту ангажујемо да иду у овом правцу. Источни правац подразумијева Сарајево - Соколац - Вишеград", казао је након састанка премијер ФБиХ Фадил Новалић.

Градоначелник Тузле Јасмин Имамовић је казао да потребан бржи развој подручја кроз које би траса ишла, те да ће изградња трасе додатно допринијети томе.

"Ми смо дошли поновити оно што смо рекли у Бијељини. Снага овог приједлога је демографска снага, ради се о 1.500.000 људи. Наша је снага у економији, то је економски најпотентнији дио, ради се и о транспорту роба. Имамо идејне пројекте, препрека је начин; или кредит или концесија. Ово је нешто што интегрише БиХ, ту су три ентитета и три и више нација и то најмногољуднији дио. Наша је потреба да се тај простор брже развија, јер тај би простор да је боље повезан пуно помогао осталим дијеловима БиХ".

Мићо Мићић, начелник Бијељине је казао да све иде у прилог изградњи ове трасе.

"Мислим да је ово сасвим нормална иницијатива и пуно тога што је речено иде у прилог да ово буде један од приоритета. Оно што је сигурно, послије Сарајева и Бањалуке су ово највећи градови и привредни центри. Бијељина, Тузла имају велики број становника, тако да то иде у прилог нашој траси. Ми нисмо измишљали топлу воду, у просторном плану Републике Српске и ФБиХ сви ови путеви постоје. Ми бисмо искористили дио пута 5ц до Зенице, од Зенице постоји идејно рјешење до Жепша преко Тузле до Брчког, као и рјешење пута Бијељина - Брчко. Све то иде у правцу да је ово једна од најбољих траса којом бисмо повезали најгушћи дио БиХ", истакао је Мићић.

Извор: Агенције

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Петар

03.11.2017 18:15

Све је јасно. Ердоган хоце да повезе Сарајево и Сандзак, а луди Срби се примили. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

03.11.2017 18:40

У нормалним земљама се гради аутопут мреза измедју свих градова и то нема везе са појединим народима или политицарима.Само такве затуцане комдине као ти Петре размисљају тако.Повезивње Узица, Н. Пазара, Позеге, Крагујевца, Висеграда, Рогатице , Горазда и Сарајева је ОК. Нас све то додје у обе варијанте по око 80 км изградње аутопута и не видим гдје је проблем...треба градити гдје год се мозе.

Name

Јоја

03.11.2017 19:05

Петре све док тако будемо размисљали бит це нам овако како је сад, јос мало па цемо тразити посла по федерацији. Теби смета Истамбул а не смета ти Србија,Црна Гора, Македонија,Грцка или Бугарска...ови су сви испред Истамбула???..фуј Петре.

Name

Момо

03.11.2017 19:07

Не иде преко Ужица зелена трансверзала аветињо једна.

Name

Кокузи

03.11.2017 19:46

Немате пара ни за крпљење рупа по градовима. Градјани напустају земљу. Привреда 0. Само кредит на кредит! Па ИДИОТИ од људи гдје ви живите и коме вјерујете. ИМАТЕ ЛИ ОЧИ ? НЕ,НЕМАТЕ ОЧИ, ИМАТЕ УШИ НА КОЈЕ САМО СЛУШАТЕ ЛАЖИ И ОБЕЧАЊА .

Name

Зоки

03.11.2017 20:30

Петре мани се Политике,а мрзњу закопај,ником добро донијела није.Ако це та твоја трансверзала донијети веци бољитак РСој и БиХ,ја гласам за ту твоју зел.трансверзалу.Па многи путеви из градова и дрзава иду према Истанбулу и обрнуто и нико се небуни,а ми Индијанци као паметни сиромасни Патриоти.

Name

лало

03.11.2017 18:31

Ови из неразвијене Републике Српске желе по сваку цијену да иде ауто пут преко њих то јест да најкраћим путем се повеже зелена трансверзала Сарајево-Санџак-Инстамбул.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ре

03.11.2017 19:06

Нану ли вам развијену, кад немате аргумената ви потежете трансверзалу. како ће преко Вардишта, Котромана и Ужица ићи зелена трансверзала. Ваљда она иде преко Рудог, Прибоја бандо непатворена. Уосталом шта има везе, и ви повезујете Тузлу са Републиком Српском.

Name

Е лало

03.11.2017 19:19

Нека си ти развијен.

Name

Лепа

03.11.2017 20:37

Посто сте ви "развијени" онда га ви направите од својих пара.

Name

скупо

03.11.2017 18:43

Ако имају новаца нек ишарају регион новим ауто-путевима а ако немају нек не праве ни један ауто-пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОXА

03.11.2017 19:59

Цесте се праве према Европи а не према Руској Губерији....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису изгледи

03.11.2017 20:25

Овдје нема дијалога о аутопутевима. Има само прост збир монолога. И то монолога који теку паралелно, без да се сусрећу, преклапају, укрштају. Нема заједничког садржиоца. И без намјере да се чују друге паралеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дерим .

03.11.2017 20:36

Једино ресење је да расписемо референдум нека народ одлуци кудам це ици траса аутопута .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тути

03.11.2017 22:28

Немају пара за радаре а камоли за ауто пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспорац

03.11.2017 22:50

Федерација Б и Х би требала да се се захвали Турској и одбије новац на тај нацин јер са овом буранијом нема договора.Турска ако хоце мозе посебно дати новац Србији а посебно федерацији па нека праве куда хоце.цитам тразе преко Висеграда због тога сто је та регија неразвијена.па кога то брига имате свог Милу нека трази од Путина велики и нека направи тај пут

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

04.11.2017 11:39

Ако не буде траса преко Бијељине ,Брцког и Тузле .. Тузла це нај висе ослабит јер це се промет преци преко Горазда .. Амозда је то и циљ Сарајева да Тузлу ослаби економски а мозда и политицки .. Бијељиини и Брцко нису бас далеко од Србије и Хрватске па це ту и тамо издрзат .. А оно доле око Горазда сто це копат стијене да направе равнице да би градили нека складиста и фабрике видицемо све у времену ...

ОДГОВОРИТЕ