Рат за Милета Свилара!

Роберто Мартинез не одустаје: Дрес Србије или Белгије на Мундијалу? Селектор Белгије потврдио да није готова борба за младог голмана.

Фудбал 05.11.2017 | 23:15
Рат за Милета Свилара!
За кога ће бранити Миле Свилар?

Хоће га Србија, не одустаје ни Белгија, а малди голман се још не изјашњава.

После партија за Бенфику против Манчестер Јунајтеда у Лиги шампиона, суперталентовани голман је дошао у жижу јавности. Цела Европа је сазнала за тинејџера на голу славног португалског клуба, али још нико не зна коју ће репрезентацију бранити овај младић.

Да поновимо још једном његов животни и каријерни пут. Свилар је син српског голманаРатка Свилара који је бранио за Антверпен и тамо је Миле рођен. Прошао је све омладинске селекције Белгије и од малих ногу га прати глас чуда од детета. Већи део каријере је провео у омладинским селекцијама Андерлехта, али када је требало да потпише професионални уговор, није пристао и прешао је у Бенфику са којом је парафирао сарадњу на пет сезона. Захваљујући таленту и сплету околности у Бенфики, стао је на гол славног клуба у мечу Лиге шампиона против Манчестер Јунајтеда и примио несрећан гол. Бранио је и у реваншу када је “скинуо” пенал и примио још један малерозан гол. Најмлађи је голман у историји Лиге шампиона. 

И док је Европа брујала о његовој клупској каријери, у Белгији и Србији се дигла прашина око избора националног тима. Свилар и његов отац су покварили односе са ФС Белгије и запретили да ће млади голман у сениорској конкуренцији изабрати да брани за Србију. Стручни штаб Србије је одмах реаговао и послао Зорана Филиповића у Лисабон да убеди младог голмана у позив Србије.

Очекивало се да Свилар буде на последњем списку репрезентације Србије, али се то није десило. Из ФСС су то оправдали папирологијом и недостатком времена да Свилар стекне формалне услове да дебитује за Србију.

Међутим, не одустају ни Белгијанци! Свесни су какав бисер могу да изгубе и бориће се до краја да га задрже.

“Покушаћемо да обавимо разговор са Свиларом око његове репрезентативне будућности. Велики је потенцијал. Невероватан је начин на који је реговао после грешке против Манчестер Јунајтеда. Таква реакција није нормална за момка његових година. Свиђа ми се његов карактер. Видећемо у разговору са њим какви су му планови у будућности”, рекао је белгијски селектор Роберто Мартинез.

Селектор омладинске репрезентације Белгије Герт Верхејен је недавно рекао да му сеСвилар није јављао на телефон и да га је звао 10 пута. Свиларов отац је поручио да то није истина и почело је препуцавање по медијима. А Верхејен је јуче покушао да спусти лопту речима да су “људи из ФС Белгије ипак успели да добију Свилара на телефон”, као и да је голман Бенфике прерастао омладински узраст.

То значи да се Свилару отварају врата А селекција Србије и Белгије. Шта ће изабрати?

Фудбалска перспектива Белгије светлија и боља. Белгијанци имају јачи тим од српског и кандидати су за висок пласман на великим такмичењима. Али на голу Белгије је недодирљивТибо Куртоа који има 25 година и још дуго ће бранити за национални тим. Резерве суМињоле из Ливерпула, Кастелс из Волфзбурга и Селс из Њукасла. Конкуренција није лака…

У Србији би Свилар такође био резерва на Мундијалу јер је мало вероватно да би се будући селектор усудио да скине са гола репрезентације њеног најбљег појединца - ВладимираСтојковића. Резерве су Рајковић и Јовановић, на врата А тима куцају Дмитровић, МилинковићСавић, Радуновић…

Пот претпоставком да би Стојковић могао да заврши репрезентативну каријеру после Мундијала у Русији, Свилару се “јединица” Србије отвара пре места стартера у Белгији. На њему је да изабере…

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар