Rat za Mileta Svilara!

Roberto Martinez ne odustaje: Dres Srbije ili Belgije na Mundijalu? Selektor Belgije potvrdio da nije gotova borba za mladog golmana.

Fudbal 05.11.2017 | 23:15
Rat za Mileta Svilara!
Za koga će braniti Mile Svilar?

Hoće ga Srbija, ne odustaje ni Belgija, a maldi golman se još ne izjašnjava.

Posle partija za Benfiku protiv Mančester Junajteda u Ligi šampiona, supertalentovani golman je došao u žižu javnosti. Cela Evropa je saznala za tinejdžera na golu slavnog portugalskog kluba, ali još niko ne zna koju će reprezentaciju braniti ovaj mladić.

Da ponovimo još jednom njegov životni i karijerni put. Svilar je sin srpskog golmanaRatka Svilara koji je branio za Antverpen i tamo je Mile rođen. Prošao je sve omladinske selekcije Belgije i od malih nogu ga prati glas čuda od deteta. Veći deo karijere je proveo u omladinskim selekcijama Anderlehta, ali kada je trebalo da potpiše profesionalni ugovor, nije pristao i prešao je u Benfiku sa kojom je parafirao saradnju na pet sezona. Zahvaljujući talentu i spletu okolnosti u Benfiki, stao je na gol slavnog kluba u meču Lige šampiona protiv Mančester Junajteda i primio nesrećan gol. Branio je i u revanšu kada je “skinuo” penal i primio još jedan malerozan gol. Najmlađi je golman u istoriji Lige šampiona. 

I dok je Evropa brujala o njegovoj klupskoj karijeri, u Belgiji i Srbiji se digla prašina oko izbora nacionalnog tima. Svilar i njegov otac su pokvarili odnose sa FS Belgije i zapretili da će mladi golman u seniorskoj konkurenciji izabrati da brani za Srbiju. Stručni štab Srbije je odmah reagovao i poslao Zorana Filipovića u Lisabon da ubedi mladog golmana u poziv Srbije.

Očekivalo se da Svilar bude na poslednjem spisku reprezentacije Srbije, ali se to nije desilo. Iz FSS su to opravdali papirologijom i nedostatkom vremena da Svilar stekne formalne uslove da debituje za Srbiju.

Međutim, ne odustaju ni Belgijanci! Svesni su kakav biser mogu da izgube i boriće se do kraja da ga zadrže.

“Pokušaćemo da obavimo razgovor sa Svilarom oko njegove reprezentativne budućnosti. Veliki je potencijal. Neverovatan je način na koji je regovao posle greške protiv Mančester Junajteda. Takva reakcija nije normalna za momka njegovih godina. Sviđa mi se njegov karakter. Videćemo u razgovoru sa njim kakvi su mu planovi u budućnosti”, rekao je belgijski selektor Roberto Martinez.

Selektor omladinske reprezentacije Belgije Gert Verhejen je nedavno rekao da mu seSvilar nije javljao na telefon i da ga je zvao 10 puta. Svilarov otac je poručio da to nije istina i počelo je prepucavanje po medijima. A Verhejen je juče pokušao da spusti loptu rečima da su “ljudi iz FS Belgije ipak uspeli da dobiju Svilara na telefon”, kao i da je golman Benfike prerastao omladinski uzrast.

To znači da se Svilaru otvaraju vrata A selekcija Srbije i Belgije. Šta će izabrati?

Fudbalska perspektiva Belgije svetlija i bolja. Belgijanci imaju jači tim od srpskog i kandidati su za visok plasman na velikim takmičenjima. Ali na golu Belgije je nedodirljivTibo Kurtoa koji ima 25 godina i još dugo će braniti za nacionalni tim. Rezerve suMinjole iz Liverpula, Kastels iz Volfzburga i Sels iz Njukasla. Konkurencija nije laka…

U Srbiji bi Svilar takođe bio rezerva na Mundijalu jer je malo verovatno da bi se budući selektor usudio da skine sa gola reprezentacije njenog najbljeg pojedinca - VladimiraStojkovića. Rezerve su Rajković i Jovanović, na vrata A tima kucaju Dmitrović, MilinkovićSavić, Radunović…

Pot pretpostavkom da bi Stojković mogao da završi reprezentativnu karijeru posle Mundijala u Rusiji, Svilaru se “jedinica” Srbije otvara pre mesta startera u Belgiji. Na njemu je da izabere…

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar