Нема договора о ауто-путу

Договора о рути ауто-пута Сарајево-Београд још нема. Отказан је и први састанак Радне групе о изградњи јединствене трасе. Премијери Српске и Федерације и ресорни министри на наредном састанку требало би коначно да усагласе ставове.

Босна и Херцеговина 03.11.2017 | 17:42
Нема договора о ауто-путу
Ломе се копља око двије руте ауто-пута Сарајево-Београд. За Српску је најприхватљивија "рута 3" преко Источног Сарајева, Пала, Сокоца, Вишеграда, до граничног прелаза Вардиште, став је Владе Српске, који је и данас поновљен.

"Ми ово градимо за будућност. Треба да оживимо тај крај, да дамо прилику да се овдје унапређује привреда и онда неко настоји да то поквари. Бијељина неће бити никад ускраћена. Свакако ћемо имати ауто-пут који ће ићи преко Бијељине", изјавила је премијарка Жељка Цвијановић.

Ову руту подржавају и у источном дијелу Српске. Начелници Сокоца, Новог Горажда, Пала и Рогатице су једногласни.

"Од Вишеграда до Сарајева овдје нема дилеме. Захвални смо држави Србији што се опредијелила за ову трасу", рекао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

"То је предуслов за неке будуће инвестиције, покретање производње, без чега нема ни опстанка, ни задржавања људи", изјавила је Мила Петковић, начелница Новог Горажда.

Међутим, поставља се питање да ли је ова траса исплативија. Из ФБиХ су више за ону која би ишла и преко Жепча и Тузле, па даље преко Брчког и Бијељине до Београда. Ову руту заговара и Младен Босић. Тврди да је економичнија и оправданија.

"Тај дио од Брчког преко Бијељине до границе са Хрватском био би веза Бањалуке и Београда и уједно веза Сарајева и Београда. Практично, дио те трасе би ријешио оба проблема. Немам ништа против да се праве трасе и преко Вишеграда и Горажда и не знам чега већ, али ви ако сте сиромашна земља и ако немате безграничне ресурсе него сте ограничени као што смо ми, ваљда морате направити приоритете изградње ауто-путева на основу тога гдје ће те уложене паре бити најисплативије", поручио је Босић.

Којом ће се трасом градити, у наредном периоду требало би да договоре премијери Српске и Федерације, али и ресорни министри. За сада је једино извјесно да нико не одустаје од свог става.

БН телевизија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

скупо

03.11.2017 16:50

Ако имају новаца нек праве обадва а ако немају нек не праве ни један ауто-пут

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

03.11.2017 18:42

Новац има Турска даје повољан кредит, само то треба врацати. Е сада одакле врацати ако изградња иде Цвијановицкином трасом. Она је инаце јако добра за профулати сваку могуцу реалност. Ово је невероватно да фула оволику трасу па и цорав види да нема поврата инвестиције преко Висеграда. И овај од Прњавора до Јоховца нема дневно промет да покрије троскове расвете.

Name

Дзоо

03.11.2017 16:56

који црни аутопут преко цука где нема зиве дусе.Ниси ти цвијановицка нормална свако гради аутопут где це се брзо исплатити да би могли даље градити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брза цеста

04.11.2017 04:58

Само кроз Шековиће и Осмаке да иде пут, то су нај развијеније општине

Name

Јоле

03.11.2017 17:12

Божић па и ти још против оживљавања источног дијела Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

03.11.2017 18:02

Јоле,кпје озивљавање и с циме истоцног дијела Српске.Па зар невидис цовијеце да сви одосе из РСе радника ни за лијека висе немозес наци,а ти о озивљавању.Нас висе неозиви ни свети Никола.

Name

Дидуле

03.11.2017 17:33

Али ако знамо да ауто пут иде од Сарајева до мостара па до мора скоро сигурно је да би он економски био исплативији када би се од Кузмина преко Тузле ишло до Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.11.2017 19:11

Поготово за неког из Краљева или Крагујевца, Ниша итд

Name

Директ

03.11.2017 17:49

Засто једноставно кад мозе компликовано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.11.2017 17:54

Ако погледас карту одма знас да це се градити истоцна рута веци дио иде кроз Србију и везе Београд Узице .

ОДГОВОРИТЕ