Nema dogovora o auto-putu

Dogovora o ruti auto-puta Sarajevo-Beograd još nema. Otkazan je i prvi sastanak Radne grupe o izgradnji jedinstvene trase. Premijeri Srpske i Federacije i resorni ministri na narednom sastanku trebalo bi konačno da usaglase stavove.

Bosna i Hercegovina 03.11.2017 | 17:42
Nema dogovora o auto-putu
Lome se koplja oko dvije rute auto-puta Sarajevo-Beograd. Za Srpsku je najprihvatljivija "ruta 3" preko Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca, Višegrada, do graničnog prelaza Vardište, stav je Vlade Srpske, koji je i danas ponovljen.

"Mi ovo gradimo za budućnost. Treba da oživimo taj kraj, da damo priliku da se ovdje unapređuje privreda i onda neko nastoji da to pokvari. Bijeljina neće biti nikad uskraćena. Svakako ćemo imati auto-put koji će ići preko Bijeljine", izjavila je premijarka Željka Cvijanović.

Ovu rutu podržavaju i u istočnom dijelu Srpske. Načelnici Sokoca, Novog Goražda, Pala i Rogatice su jednoglasni.

"Od Višegrada do Sarajeva ovdje nema dileme. Zahvalni smo državi Srbiji što se opredijelila za ovu trasu", rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

"To je preduslov za neke buduće investicije, pokretanje proizvodnje, bez čega nema ni opstanka, ni zadržavanja ljudi", izjavila je Mila Petković, načelnica Novog Goražda.

Međutim, postavlja se pitanje da li je ova trasa isplativija. Iz FBiH su više za onu koja bi išla i preko Žepča i Tuzle, pa dalje preko Brčkog i Bijeljine do Beograda. Ovu rutu zagovara i Mladen Bosić. Tvrdi da je ekonomičnija i opravdanija.

"Taj dio od Brčkog preko Bijeljine do granice sa Hrvatskom bio bi veza Banjaluke i Beograda i ujedno veza Sarajeva i Beograda. Praktično, dio te trase bi riješio oba problema. Nemam ništa protiv da se prave trase i preko Višegrada i Goražda i ne znam čega već, ali vi ako ste siromašna zemlja i ako nemate bezgranične resurse nego ste ograničeni kao što smo mi, valjda morate napraviti prioritete izgradnje auto-puteva na osnovu toga gdje će te uložene pare biti najisplativije", poručio je Bosić.

Kojom će se trasom graditi, u narednom periodu trebalo bi da dogovore premijeri Srpske i Federacije, ali i resorni ministri. Za sada je jedino izvjesno da niko ne odustaje od svog stava.

BN televizija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

skupo

03.11.2017 16:50

Ako imaju novaca nek prave obadva a ako nemaju nek ne prave ni jedan auto-put

ODGOVORITE
Name

Dr

03.11.2017 18:42

Novac ima Turska daje povoljan kredit, samo to treba vracati. E sada odakle vracati ako izgradnja ide Cvijanovickinom trasom. Ona je inace jako dobra za profulati svaku mogucu realnost. Ovo je neverovatno da fula ovoliku trasu pa i corav vidi da nema povrata investicije preko Visegrada. I ovaj od Prnjavora do Johovca nema dnevno promet da pokrije troskove rasvete.

Name

Dzoo

03.11.2017 16:56

koji crni autoput preko cuka gde nema zive duse.Nisi ti cvijanovicka normalna svako gradi autoput gde ce se brzo isplatiti da bi mogli dalje graditi.

ODGOVORITE
Name

brza cesta

04.11.2017 04:58

Samo kroz Šekoviće i Osmake da ide put, to su naj razvijenije opštine

Name

Jole

03.11.2017 17:12

Božić pa i ti još protiv oživljavanja istočnog dijela Republike Srpske

ODGOVORITE
Name

Zoki

03.11.2017 18:02

Jole,kpje ozivljavanje i s cime istocnog dijela Srpske.Pa zar nevidis covijece da svi odose iz RSe radnika ni za lijeka vise nemozes naci,a ti o ozivljavanju.Nas vise neozivi ni sveti Nikola.

Name

Didule

03.11.2017 17:33

Ali ako znamo da auto put ide od Sarajeva do mostara pa do mora skoro sigurno je da bi on ekonomski bio isplativiji kada bi se od Kuzmina preko Tuzle išlo do Sarajeva.

ODGOVORITE
Name

re

03.11.2017 19:11

Pogotovo za nekog iz Kraljeva ili Kragujevca, Niša itd

Name

Direkt

03.11.2017 17:49

Zasto jednostavno kad moze komplikovano.

ODGOVORITE
Name

borac

03.11.2017 17:54

Ako pogledas kartu odma znas da ce se graditi istocna ruta veci dio ide kroz Srbiju i veze Beograd Uzice .

ODGOVORITE