Суша смањила принос дувана

Организована последња берба дувана на семберским њивама.  Неуобичајено лепо време за ово доба године и почетак новембра без мразева измамили су семберске произвођаче дувана на њиве, на последњу овогодишњу бербу дувана. Произвођачи кажу да је и дуван, као и већина пољопривредних култура, због лоших временских прилика - подбацио. То потврђују и откупљивачи који кажу да је посао опао за четвртину.

Република Српска 03.11.2017 | 16:29
Суша смањила   принос дувана
Драго Ристановић, из Доњих Загона код Бијељине, дугогодишњи је произвођач дувана, а ове године под овом културом имао је 13 хектара. Док десетак вредних берача води битку са јутарњом росом и високим стабљикама вирџиније, Драго, у предаху између низања зелених листова дувана, покушава да, онако угрубо, процени шта је изгубљено, а шта добијено у овој сушној години.

"Тешка година за све који се баве пољопривредом, јер се лош род житарица аутоматски одразио и на сточаре, произвођаче млека, живинаре, а богами, и ми дуванџије запамтићемо ово лето и по лошем приносу и по лошем квалитету дувана", каже Ристановић.

"Мало ће нас спасти септембарска киша која је помогла да се већ прежаљени дуван мало опорави, а лепо време у октобру омогућило је још неколико подбира. Међутим, ово је дефинитивно последња берба у овој сезони".

Произвођачи од предузећа "Дуван" очекују и премију од 0,35 марака и од локалне заједнице од 0,15 марака по килограму.

Чедо Готовчевић, директор "Дувана", каже да ће се берба дувана наставити све до ниских температура и мразева.

"До сада смо откупили 330 тона, а од ове продужене бербе очекујемо још 70 тона, што ће износити 400 тона дувана, што је за 25 одсто мање од планираног откупа",  каже Готовчевић.

Према речима дуванџија, због суше, овогодишњи род дувана углавном је сврставан у трећу класу. Произвођачима се за откуп нуди цена од три марке по килограму сувог листа дувана.    

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Директ

03.11.2017 16:53

Ако и наредно љето буде као овогодисње, ко буде садио тропско воце, спасице се.

ОДГОВОРИТЕ