Suša smanjila prinos duvana

Organizovana poslednja berba duvana na semberskim njivama.  Neuobičajeno lepo vreme za ovo doba godine i početak novembra bez mrazeva izmamili su semberske proizvođače duvana na njive, na poslednju ovogodišnju berbu duvana. Proizvođači kažu da je i duvan, kao i većina poljoprivrednih kultura, zbog loših vremenskih prilika - podbacio. To potvrđuju i otkupljivači koji kažu da je posao opao za četvrtinu.

Republika Srpska 03.11.2017 | 16:29
Suša smanjila   prinos duvana
Drago Ristanović, iz Donjih Zagona kod Bijeljine, dugogodišnji je proizvođač duvana, a ove godine pod ovom kulturom imao je 13 hektara. Dok desetak vrednih berača vodi bitku sa jutarnjom rosom i visokim stabljikama virdžinije, Drago, u predahu između nizanja zelenih listova duvana, pokušava da, onako ugrubo, proceni šta je izgubljeno, a šta dobijeno u ovoj sušnoj godini.

"Teška godina za sve koji se bave poljoprivredom, jer se loš rod žitarica automatski odrazio i na stočare, proizvođače mleka, živinare, a bogami, i mi duvandžije zapamtićemo ovo leto i po lošem prinosu i po lošem kvalitetu duvana", kaže Ristanović.

"Malo će nas spasti septembarska kiša koja je pomogla da se već prežaljeni duvan malo oporavi, a lepo vreme u oktobru omogućilo je još nekoliko podbira. Međutim, ovo je definitivno poslednja berba u ovoj sezoni".

Proizvođači od preduzeća "Duvan" očekuju i premiju od 0,35 maraka i od lokalne zajednice od 0,15 maraka po kilogramu.

Čedo Gotovčević, direktor "Duvana", kaže da će se berba duvana nastaviti sve do niskih temperatura i mrazeva.

"Do sada smo otkupili 330 tona, a od ove produžene berbe očekujemo još 70 tona, što će iznositi 400 tona duvana, što je za 25 odsto manje od planiranog otkupa",  kaže Gotovčević.

Prema rečima duvandžija, zbog suše, ovogodišnji rod duvana uglavnom je svrstavan u treću klasu. Proizvođačima se za otkup nudi cena od tri marke po kilogramu suvog lista duvana.    

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Direkt

03.11.2017 16:53

Ako i naredno ljeto bude kao ovogodisnje, ko bude sadio tropsko voce, spasice se.

ODGOVORITE