"Дани бундеве" у Семберији

Породица Сјерић из семберског села Љељенча пионир је на нашим просторима у производњи бундеве као здраве хране. На овај храбри потез одлучили су се прије седам година и данас са сигурношћу могу рећи да су успјели. Доказ за то је и привредно-туристичка манифестација посвећену овој биљци “Дани бундеве”, коју су организовали на свом имању.

Република Српска 03.11.2017 | 15:48
"Дани бундеве" у Семберији
Уз доста рада и упорности на нашем подручју могу да успевају и алтернативне биљне културе, а не само конзервативне, каже Нико Сјерић који је прву сјетву бундеве на свом имању у Љељенчи имао 2010. године, уз идеју да се бави производњом органске хране. “Људи су скептични према новинама, а за то нема потребе. Семберија има све услове за добар принос тикве”, додаје Сјерић.

„Нисмо знали шта нас све то очекује и какав ће бити крајњи резултат кад смо почињали. Могу рећи да смо стварно били упорни и ево нас данас на манифестацији коју смо организовали први пут.“



Ове године су посијали више од шест хектара бундеве и то неколико сорти. Голицу производе због сјемена, од мускатне тикве производе кашасте сокове, а хокаидо тиква највише се тражи у угоститељству. Неке домаћице од тикве праве и ајвар, а Милена Сјерић каже да од ове биљке може да се направи лијеп ручак и то без меса.

„Од бундеве може све, и слани и слатки програм, па чак и кисели. Разни колачи, пите, чорбе, сокови, у комбинацији са бундевом добро иде шаргарепа, па и јабука, а у последње вријеме и дуња; све то може од бундеве да се направи.“



Град Бијељина подржава органску производњу, а свакако и ово пољопривредно газдинство, као и њихове кооперанте путем Аграрног фонда, каже градоначелник Бијељине.

„Ово је још један од доказа да Семберија и Бијељина нису познате само по кукурузу, пшеници и дијелу поврћа, него да и остали облици производње могу да се развијају и да буду профитабилни. Доказ је и ово домаћинство које увијек има подршку и Градске управе.”

„Овдје кад говоримо о органској производњи, а ја имам могућност да говорим у име Министарства пољопривреде кроз Правилнике о подстицајима у пољопривреди, ми подржавамо и органски начин производње, само то треба искористити,“ каже др Драган Зарић, из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Нико Сјерић истиче да је наишао на подршку и Међународних агенција, ресорног Министарства, али и Градске управе, те да своје производе за сада пласирају на подручју Републике Српске и БиХ. Додаје да је механизација која се користи врло специфична, а да су они успјели у оквиру свог производног погона да набаве скоро све што им је потребно за прераду, надајући се да ће у наредном периоду набавити и још неколико машина које недостају.

БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Љељенца

03.11.2017 15:21

Одлицно зао ми је сто нисам могао присуствоват али надам се идуци пут обавезно фам Сјериц цеститам и у будуце са успјехом НАПРЕД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

03.11.2017 15:35

Браво домаћини!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стаса

03.11.2017 18:27

Овај је инаце управник затвора у Бијељини. сестра му ради код Зељке Цвијановиц. Ради подстицаја говорим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно

04.11.2017 15:32

Тачно само још да узмеш њиву и ти и обрађуј је,а немој да критикујеш људе који су прво ушли у њиву па засукали рукаве и касније им се указаше шансе.Почни мајсторе!

Name

Нетачно

04.11.2017 15:33

Није одавно управник затворау Бијељини,био некад ..!