Колашинац на новом путу!

Искусни српски атлетичар одлучио је да заврши сарадњу са дугогодишњим тренером Николом Томасовићем са којим је постигао највеће резултате у каријери.

Остали спортови 05.11.2017 | 21:30
Колашинац на новом путу!
Српски репрезентативац у бацању кугле Асмир Колашинац се растао са тренером Николом Томасовићем са којим је освојио прегршт медаља током каријере.

У тандему су освојили прегршт европских медаља - златну 2013. у Гетеборгу у дворани (20,62 метра), сребрну 2015. у Прагу, такође у дворани (20,90 метра) и бронзано одличје 2012. у Хелсинкију на отвореном (20,36 метра).

Заједно су стигли и до државног рекорда у дворани (20,91 метра, 14. фебруара 2015. у Новом Саду), али и низа финала на светским првенствима и олимпијским играма (на оба догађаја Колашинац је изборио пласмане међу најбољих осам).

Колашинац је рекао да није хтео јавно да прича о томе, али је ипак објавио због чега су Томасовић и он окончали сарадњу. Истакао је да без обзира на то што више неће радити заједно, остају у одличним односима.

"Због повреде нисам успео да се пласирам у финале Европског првенства у дворани у Београду, једва да сам се уопште и појавио на догађају. Због истих проблема, операције киле, па споријег опоравка, нисам отишао у Лондон на Светско првенство, бацалиште на коме сам 2012. на Олимпијским играма био седми. После слабе сезоне остао сам без спонзора. Ја имам извесна примања, али мој тренер не добија ни динара. За разлику од неких других наших врхунских атлетичара, којима је Атлетски савез Србије помогао у сличној ситуацији, мени и Томасовићу није", изјавио је за "Спортски журнал" Колашинац.

Он је напоменуо да то јесте представљало проблем, јер је приметио да тренер није могао да се мотивише за заједнички рад.

"Није лако било Николи да без динара ради са мном, жртвује по ко зна који пут лични живот, претпостави свог пулена породици. Улагао је сопствена средства у рад са мном, само бензин кошта, да о другим моментима не говорим. Приметио сам да није могао да се мотивише и споразумели смо се да је овако боље за обојицу. Остали смо сјајни пријатељи и још много пута ћемо сести заједно и провеселити се", напоменуо је српски атлетичар.

И Никола Томасовић се огласио и рекао да је сличну ствар већ раније предлагао Колашинцу.

"Знао сам да ће до овога да дође, јер ми није први пут у тренерској каријери. Предлагао сам Асмиру и раније да повучемо овакав потез, али он није био за то. Знам да може још много тога да постигне и најискреније желим и њему и новом тренеру Менсуру Врцићу да остваре велике успехе. Ово није куртоазни став, већ је заиста тако. Асмир и ја смо доста тога доброг учинили, успеси су преовладавали у нашој сарадњи, али није могуће непрестано остваривати максимум. Увек сам спреман да му помогнем било да је атлетика у питању или приватни живот. Он то заслужује", рекао је прекаљени стручњак.

Колашинац је навео да је планирао да настави да ради сам у родној Сјеници, али је неочекивано стигао позив за сарадњу искусног тренера.

"Јавио ми се Менсур Врцић, мој суграђанин да помогне. Он је некада био такмичар у истој дисциплини, а после написао докторат баш на тему бацања кугле. Сада је професор на Факултету физичке културе у Сарајеву. Систем рада се не разликује много. Више у превентиви од повреда, стабилизацији колена, леђа... Имао сам почетак дискус херније, па то треба предупредити. Радим вежбе за то. Користим медицинку од седам килограма, коју до сада нисам. Не идем толико на развој снаге, колико ћу пробати да унапредим експлозивост при избачају. Унапред знам шта ћу да радим до марта наредне године. Важно је да сам здрав и изузетно мотивисан и да желим да освојим још много медаља",поручио је Колашинац.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар