Kolašinac na novom putu!

Iskusni srpski atletičar odlučio je da završi saradnju sa dugogodišnjim trenerom Nikolom Tomasovićem sa kojim je postigao najveće rezultate u karijeri.

Ostali sportovi 05.11.2017 | 21:30
Kolašinac na novom putu!
Srpski reprezentativac u bacanju kugle Asmir Kolašinac se rastao sa trenerom Nikolom Tomasovićem sa kojim je osvojio pregršt medalja tokom karijere.

U tandemu su osvojili pregršt evropskih medalja - zlatnu 2013. u Geteborgu u dvorani (20,62 metra), srebrnu 2015. u Pragu, takođe u dvorani (20,90 metra) i bronzano odličje 2012. u Helsinkiju na otvorenom (20,36 metra).

Zajedno su stigli i do državnog rekorda u dvorani (20,91 metra, 14. februara 2015. u Novom Sadu), ali i niza finala na svetskim prvenstvima i olimpijskim igrama (na oba događaja Kolašinac je izborio plasmane među najboljih osam).

Kolašinac je rekao da nije hteo javno da priča o tome, ali je ipak objavio zbog čega su Tomasović i on okončali saradnju. Istakao je da bez obzira na to što više neće raditi zajedno, ostaju u odličnim odnosima.

"Zbog povrede nisam uspeo da se plasiram u finale Evropskog prvenstva u dvorani u Beogradu, jedva da sam se uopšte i pojavio na događaju. Zbog istih problema, operacije kile, pa sporijeg oporavka, nisam otišao u London na Svetsko prvenstvo, bacalište na kome sam 2012. na Olimpijskim igrama bio sedmi. Posle slabe sezone ostao sam bez sponzora. Ja imam izvesna primanja, ali moj trener ne dobija ni dinara. Za razliku od nekih drugih naših vrhunskih atletičara, kojima je Atletski savez Srbije pomogao u sličnoj situaciji, meni i Tomasoviću nije", izjavio je za "Sportski žurnal" Kolašinac.

On je napomenuo da to jeste predstavljalo problem, jer je primetio da trener nije mogao da se motiviše za zajednički rad.

"Nije lako bilo Nikoli da bez dinara radi sa mnom, žrtvuje po ko zna koji put lični život, pretpostavi svog pulena porodici. Ulagao je sopstvena sredstva u rad sa mnom, samo benzin košta, da o drugim momentima ne govorim. Primetio sam da nije mogao da se motiviše i sporazumeli smo se da je ovako bolje za obojicu. Ostali smo sjajni prijatelji i još mnogo puta ćemo sesti zajedno i proveseliti se", napomenuo je srpski atletičar.

I Nikola Tomasović se oglasio i rekao da je sličnu stvar već ranije predlagao Kolašincu.

"Znao sam da će do ovoga da dođe, jer mi nije prvi put u trenerskoj karijeri. Predlagao sam Asmiru i ranije da povučemo ovakav potez, ali on nije bio za to. Znam da može još mnogo toga da postigne i najiskrenije želim i njemu i novom treneru Mensuru Vrciću da ostvare velike uspehe. Ovo nije kurtoazni stav, već je zaista tako. Asmir i ja smo dosta toga dobrog učinili, uspesi su preovladavali u našoj saradnji, ali nije moguće neprestano ostvarivati maksimum. Uvek sam spreman da mu pomognem bilo da je atletika u pitanju ili privatni život. On to zaslužuje", rekao je prekaljeni stručnjak.

Kolašinac je naveo da je planirao da nastavi da radi sam u rodnoj Sjenici, ali je neočekivano stigao poziv za saradnju iskusnog trenera.

"Javio mi se Mensur Vrcić, moj sugrađanin da pomogne. On je nekada bio takmičar u istoj disciplini, a posle napisao doktorat baš na temu bacanja kugle. Sada je profesor na Fakultetu fizičke kulture u Sarajevu. Sistem rada se ne razlikuje mnogo. Više u preventivi od povreda, stabilizaciji kolena, leđa... Imao sam početak diskus hernije, pa to treba preduprediti. Radim vežbe za to. Koristim medicinku od sedam kilograma, koju do sada nisam. Ne idem toliko na razvoj snage, koliko ću probati da unapredim eksplozivost pri izbačaju. Unapred znam šta ću da radim do marta naredne godine. Važno je da sam zdrav i izuzetno motivisan i da želim da osvojim još mnogo medalja",poručio je Kolašinac.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar