Саобраћајни хаос прије 100 година

Кратки филм који је снимљен на улицама Сан Франциска 1906. открива нам прилично хаотично стање у саобраћају у једном велеграду тог времена, у раном периоду аутомобилизма.

Занимљивости 03.11.2017 | 10:55
Саобраћајни хаос прије 100 година
Аутомобили су се појавили на улицама у тренутку када су саобраћајана култура и прописи били још у повоју. На путевима су се прије њих већ кретали пјешаци, бициклисти, кола која вуку коњи, трамваји које вуку коњи, али и они на електрични погон, па чак и јахачи на коњима.

Појава моторних возила на улицама само је унијела још више хаотичног понашања, али је, истовремено, захваљујући постепеном расту брзине аутомобила и повећању опасности од незгода, допринијела да се убрза увођење регулације у саобраћајни неред.

На овом занимљивом филму из 1906, који је снимљен камером са предње стране трамваја у покрету, може се видјети како је функционисао саобраћај у једном ужурбаном граду као што је Сан Франциско на почетку 20. вијека.

Ако се будете запитали како то да се и поред потпуно хаотичног кретања већине учесника у саобраћају на снимку није догодила ниједна незгода, одговор се вјероватно крије у малим брзинама тадашњих возила, било да је ријеч о запрежним возилима, трамвајима или аутомобилима.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цупс

05.11.2017 00:09

Јос да ми је да видим репортазна кола и камермана.

ОДГОВОРИТЕ