Saobraćajni haos prije 100 godina

Kratki film koji je snimljen na ulicama San Franciska 1906. otkriva nam prilično haotično stanje u saobraćaju u jednom velegradu tog vremena, u ranom periodu automobilizma.

Zanimljivosti 03.11.2017 | 10:55
Saobraćajni haos prije 100 godina
Automobili su se pojavili na ulicama u trenutku kada su saobraćajana kultura i propisi bili još u povoju. Na putevima su se prije njih već kretali pješaci, biciklisti, kola koja vuku konji, tramvaji koje vuku konji, ali i oni na električni pogon, pa čak i jahači na konjima.

Pojava motornih vozila na ulicama samo je unijela još više haotičnog ponašanja, ali je, istovremeno, zahvaljujući postepenom rastu brzine automobila i povećanju opasnosti od nezgoda, doprinijela da se ubrza uvođenje regulacije u saobraćajni nered.

Na ovom zanimljivom filmu iz 1906, koji je snimljen kamerom sa prednje strane tramvaja u pokretu, može se vidjeti kako je funkcionisao saobraćaj u jednom užurbanom gradu kao što je San Francisko na početku 20. vijeka.

Ako se budete zapitali kako to da se i pored potpuno haotičnog kretanja većine učesnika u saobraćaju na snimku nije dogodila nijedna nezgoda, odgovor se vjerovatno krije u malim brzinama tadašnjih vozila, bilo da je riječ o zaprežnim vozilima, tramvajima ili automobilima.

(B92)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cups

05.11.2017 00:09

Jos da mi je da vidim reportazna kola i kamermana.

ODGOVORITE