Новинари нису заштићени

Поводом Дана заштите новинара који се обиљежава данас изнесени су забрињавајући подаци да је у протеклих десет година убијено више од 700 новинара широм свијета. Тенденција напада на новинаре расте и у БиХ гдје сваке године више од 50 новинара доживи вербалне и физичке нападе само због тога што раде свој посао.

Република Српска 02.11.2017 | 20:35
Новинари нису заштићени
Највећи проблем је што не постоји заштите новинара.

У 2015. години је било 60, а у 2016. 64 напада на новинаре. Током ове године забиљежено је 57 напада на новинаре.

Ови подаци говоре да у БиХ новинари нису сигурни приликом обављања својих радних задатака.

Потребна је заштита институција али и већа солидарност колега, поручују из Удружења БХ новинари.

"Нажалост немамо подршку ни јавности, немамо подршку организација цивилног друштва што говори о томе да наша јавност још увијек није сензибилна за права новинара и не разумије новинаре у овом контексту бранилаца људских права и чувара демократије“ каже Борка Рудић, секретар Удружења „БХ Новинари“.

Да подршке новинарима нема, доказ је Драгиша Сикимић, новинар портала Моја Херцеговина, који је након објављивања текста о референдуму о Дану Републике Српске и о манипулисању политичара у изборној кампањи, добио пријетње од актуелног градоначелника Требиња Луке Петровића.

„Актуелни градоначелник Требиња  се одлучио на најбољу тактику код нас у држави а то је игнорисање и ћутња и наравно на крају је он ту побиједио јер ја нисам нашао адвоката који има јасан план како се може добити тужба“, истиче Драгиша Сикимић, новинар портала „Моја Херцеговина“.

Откривајући криминалне радње и износећи податке које су прикриване од јавности али и исправно радећи свој посао, и новинари у Републици Српској били су мета напада Међутим, недостаје адекватна заштита институција Републике Српске.

"Ако ради онако како треба може очекивати да ће га напасти то је нажалост нормално у земљама у транзицији, у којма се откривају криминалне радње и афере. проблем је код нас што наше новинаре не штити систем него из врха система се новинари нападају што је највећи проблем новинара у БиХ и РС“, тврди Владимир Шушак, новинар.

Да би донекле заштитили новинаре у БиХ, Удружење БХ новинари покренуће Фонд за одбрану новинара пред судовима у случајевима тужби за клевету, кривичних дјела према новинарима и медијима, али и кршења радних и социјалних права медијских радника.



БН телевизија
 

Коментари / 0

Оставите коментар