Novinari nisu zaštićeni

Povodom Dana zaštite novinara koji se obilježava danas izneseni su zabrinjavajući podaci da je u proteklih deset godina ubijeno više od 700 novinara širom svijeta. Tendencija napada na novinare raste i u BiH gdje svake godine više od 50 novinara doživi verbalne i fizičke napade samo zbog toga što rade svoj posao.

Republika Srpska 02.11.2017 | 20:35
Novinari nisu zaštićeni
Najveći problem je što ne postoji zaštite novinara.

U 2015. godini je bilo 60, a u 2016. 64 napada na novinare. Tokom ove godine zabilježeno je 57 napada na novinare.

Ovi podaci govore da u BiH novinari nisu sigurni prilikom obavljanja svojih radnih zadataka.

Potrebna je zaštita institucija ali i veća solidarnost kolega, poručuju iz Udruženja BH novinari.

"Nažalost nemamo podršku ni javnosti, nemamo podršku organizacija civilnog društva što govori o tome da naša javnost još uvijek nije senzibilna za prava novinara i ne razumije novinare u ovom kontekstu branilaca ljudskih prava i čuvara demokratije“ kaže Borka Rudić, sekretar Udruženja „BH Novinari“.

Da podrške novinarima nema, dokaz je Dragiša Sikimić, novinar portala Moja Hercegovina, koji je nakon objavljivanja teksta o referendumu o Danu Republike Srpske i o manipulisanju političara u izbornoj kampanji, dobio prijetnje od aktuelnog gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića.

„Aktuelni gradonačelnik Trebinja  se odlučio na najbolju taktiku kod nas u državi a to je ignorisanje i ćutnja i naravno na kraju je on tu pobijedio jer ja nisam našao advokata koji ima jasan plan kako se može dobiti tužba“, ističe Dragiša Sikimić, novinar portala „Moja Hercegovina“.

Otkrivajući kriminalne radnje i iznoseći podatke koje su prikrivane od javnosti ali i ispravno radeći svoj posao, i novinari u Republici Srpskoj bili su meta napada Međutim, nedostaje adekvatna zaštita institucija Republike Srpske.

"Ako radi onako kako treba može očekivati da će ga napasti to je nažalost normalno u zemljama u tranziciji, u kojma se otkrivaju kriminalne radnje i afere. problem je kod nas što naše novinare ne štiti sistem nego iz vrha sistema se novinari napadaju što je najveći problem novinara u BiH i RS“, tvrdi Vladimir Šušak, novinar.

Da bi donekle zaštitili novinare u BiH, Udruženje BH novinari pokrenuće Fond za odbranu novinara pred sudovima u slučajevima tužbi za klevetu, krivičnih djela prema novinarima i medijima, ali i kršenja radnih i socijalnih prava medijskih radnika.



BN televizija
 

Komentari / 0

Ostavite komentar