Размјена порука након годину дана

Кинески председник Си Ђинпинг одговорио је Ким Џонг Уну на честитку коју је сјевернокорејски лидер послао Сију поводом поновног избора за лидера владајуће Комунистичке партије, што је прва јавна комуникација са суседом у више од годину дана.

Свијет 02.11.2017 | 13:02
Размјена порука након годину дана
Предсједник Кине је, како је јавила сјевернокорејска новинска агенција, у сриједу одговорио Киму на честитку коју је сјевернокорејски лидер послао Сију поводом поновног избора за лидера владајуће Комунистичке партије.

Та порука је сигнал могућег побољшавања затегнутих односа двије земље због растућих оружаних амбиција Пјонгјанга, констатује АФП.

"Надам се да ће у новим околностима кинеска страна начинити заједно са ДРНК напоре за промовисање односа две партије и две земље ка одрживом и стабилном развоју", навео је, према наводима агенције КЦНА, Си у поруци у којој се Киму обраћа са "друже предсједниче".

Ким је претходно упутио "искрене честитке" кинеском предсједнику и изразио увјерење да ће се односи развијати "у интересу народа обе земље".

КЦНА је у јулу 2016. године посљедњи пут извјестила да је Си упутио поруку Сјеверној Кореји.

Аналитичари указују да су овакве размјене порука постале изузетно ријетке између актуелних лидера двије земље, иако су у прошлости Пекинг и Пјонгјанг традиционално слали честитке једни другима за празнике и значајније годишњице.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар