Razmjena poruka nakon godinu dana

Kineski predsednik Si Đinping odgovorio je Kim Džong Unu na čestitku koju je sjevernokorejski lider poslao Siju povodom ponovnog izbora za lidera vladajuće Komunističke partije, što je prva javna komunikacija sa susedom u više od godinu dana.

Svijet 02.11.2017 | 13:02
Razmjena poruka nakon godinu dana
Predsjednik Kine je, kako je javila sjevernokorejska novinska agencija, u srijedu odgovorio Kimu na čestitku koju je sjevernokorejski lider poslao Siju povodom ponovnog izbora za lidera vladajuće Komunističke partije.

Ta poruka je signal mogućeg poboljšavanja zategnutih odnosa dvije zemlje zbog rastućih oružanih ambicija Pjongjanga, konstatuje AFP.

"Nadam se da će u novim okolnostima kineska strana načiniti zajedno sa DRNK napore za promovisanje odnosa dve partije i dve zemlje ka održivom i stabilnom razvoju", naveo je, prema navodima agencije KCNA, Si u poruci u kojoj se Kimu obraća sa "druže predsjedniče".

Kim je prethodno uputio "iskrene čestitke" kineskom predsjedniku i izrazio uvjerenje da će se odnosi razvijati "u interesu naroda obe zemlje".

KCNA je u julu 2016. godine posljednji put izvjestila da je Si uputio poruku Sjevernoj Koreji.

Analitičari ukazuju da su ovakve razmjene poruka postale izuzetno rijetke između aktuelnih lidera dvije zemlje, iako su u prošlosti Peking i Pjongjang tradicionalno slali čestitke jedni drugima za praznike i značajnije godišnjice.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar