"Поштовати право слободе говора"

Институције власти на свим нивоима у БиХ требају да поштују право на слободу говора, слободу медија и медијског изражавања, као и да учине све из њихове надлежности да се значајно смањи број забиљежених притисака, пријетњи, застрашивања и напада на новинаре и новинарске слободе у БиХ, поручио је предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ (ПСБиХ) Борислав Бојић поводом 2. новембра, Међународног дана заштите новинара.

Босна и Херцеговина 02.11.2017 | 12:02
"Поштовати право слободе говора"
"Желим да упозорим јавност на значајно повећан број случајева кршења права на слободу говора, као и случајева напада на слободу медија и новинаре у Босни и Херцеговини. О томе у посљедње вријеме, са великом забринутошћу, говоре и извјештаји међународних и домаћих организација и институција које се баве заштитом медијских слобода и безбједношћу новинара", навео је Бојић.

Он је истакао да је у  свом овогодишњем „Специјалном извјештају о положају и случајевима пријетњи новинарима у БиХ“, Институција омбудсмена за људска права упозорила на то да је стање медијских слобода данас лошије него ранијих година, поткрепљујући то примјерима притисака, застрашивања и физичких напада на новинаре, због који се Босна и Херцеговина у децембру прошле године налазила на 65. од укупно 180 држава обухваћених истраживањем међународних организација за заштиту новинара.

"У овом извјештају Институција омбудсмена истовремено указује и на учестало кршење социјалних права и на лош радно – правни статус новинара, што су критерији који значајно утичу на квалитет медијског извјештавања у БиХ. На значај поштовања слободе говора и слободе медија у сваком демократској друштву упозорава се и у Извјештају Савјета министара БиХ, који је усвојен у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине у августу прошле године.

Међутим, усвајањем овог извјештаја и закључака о снажнијем ангажману институција у вези са поштовањем ових права и слобода, не смије и не може бити заустављена потреба да се друштво и држава на инстутуционалан начин бави свим случајевима напада на новинаре и новинарске слободе, баш као и случајевима злоупотребе тих права и слобода, посебно ако је ријеч о ширењу говора мржње и распиривању националне, вјерске и расне нетрпељивости у електронским, писаним и онлајн медијима", навео је Бојић.

Нагласио је потребу да се подржи препорука Институције омбудсмена о потреби да се напади на новинаре третирају као кривична дјела напада на службена лица у обављању службених дужности, баш као и потребу да се институционално подрже Фонд за одбрану новинара и других медијских радника пред судовима, као и активности „Коалиције за борбу против мржње“ у вези са пооштравањем законских санкција за ширење говора мржње путем медија.

"Имајући у виду и јасан став институција Европске уније према коме ће обезбјеђивање слободе изражавања и слободе медија бити један од главних изазова с којим ће се БиХ суочити у процесу европских интеграција, као и сталну препоруку Европске комисије да се обезбиједи политичка независност и финансијска стабилност јавних сервиса у БиХ, снажно апелујем на институције власти на свим нивоима да поштују право на слободу говора, слободу медија и медијског изражавања, као и да учине све из њихове надлежности да се значајно смањи број забиљежених притисака, пријетњи, застрашивања и напада на новинаре и новинарске слободе у Босни и Херцеговини“, наводи предсједавајући Заједничке комисије за људска права ПСБиХ Борислав Бојић.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драганче

02.11.2017 12:54

Писнеш, попијеш отказ па се пуши...

ОДГОВОРИТЕ