Добермани чували сакривени ''Дејтон''

Миљкан Пуцар, Кунтошев адвокат, каже да је Кунтош прије 17-18 година добио фасциклу од једне службенице.

Република Српска 02.11.2017 | 09:04
Добермани чували сакривени ''Дејтон''
Документ је на енглеском, он јадан није ни знао шта пише, констатује шаљиво група пензионера у Палама, гдје је топ тема хапшење мјештанина Жељка Кунтоша (48), осумњиченог да је крио оригинал Дејтонског мировног споразума на енглеском језику.

Новинари су јуче покушавали да разговарају с неким од породице Кунтош, али је пред њиховом кућом новинаре, фоторепортере и камермане дочекало изненађење - капија је била отворена, а у дворишту су шетала два добермана, који су придошлице гледали непријатељски.

Док су екипе стајале пред кућом, појавио се младић који је изричито захтијевао да не снимају.

Двојица комшија које су затекли испред сусједне куће казали су да познају Жељка и да је он добар комшија, те да за друго не знају.

Расположени

У Палама су грађани били расположени да причају, али не желе коментарисати проналазак оригиналног документа Дејтонског споразума. Добацују да о томе коментар новинари треба да потраже у Београду и Бањалуци.

Истичу како је овај народ јадан са политичарима у БиХ, те да питамо "Јадована и Обрвана" (Радован Караџић и Момчило Крајишник) гдје је споразум.

Група пензионера је рекла да Жељко Кунтош није крив. Продавац књига на шеталишту у Палама, на наш шаљиви упит продаје ли случајно Дејтонски споразум, каже да не продаје, али да би га сигурно продао прије Кунтоша.

Продаја

Оригинал Дејтонског споразума, који је у уторак навече пронађен код Кунтоша, највјероватније је примјерак који припада Републици Српској, што су потврдили и Дарко Ћулум, директор Полиције РС, али и Милорад Додик, предсједник РС.

Ћулум је рекао да је утврђено да је Кунтош покушавао да прода овај документ и да је тражио 100.000 КМ. Директор Полиције РС је истакао да се документ тренутно налази у МУП-у, а уз извјештај ће бити враћен и депонован у Основни суд Бањалука.

"Ж.К. је осумњичен да је, након што је дошао у посјед оригиналног текста Дејтонског мировног споразума, написаног на енглеском језику, током 2017. године нудио га на продају", саопштено је из МУП-а РС.

Драган Мектић, министар безбједности БиХ, тврди да Кунтош никада није био пратилац и возач Алексе Бухе, некадашњег министра спољних послова РС, већ Драгана Калинића, те да Додик о томе треба да пита Калинића, који му је савјетник.

"Нека кажу шта су још нашли. Било је ту признаница на одређене износе и разних докумената", рекао је Мектић, додавши да неко треба да одговори како је тај и многи други документи могао да нестане из НС РС.

Миљкан Пуцар, Кунтошев адвокат, каже да је Кунтош прије 17-18 година добио фасциклу од једне службенице.



Фасцикла

"Кад је дошао кући, оставио је то код куће и то је на том истом мјесту стајало до сада. Кад је дошла полиција пред врата и упитала га има ли неки документ, он је рекао да има. Преко тога је био прст прашине, што се види и на фотографијама. Кад су га упитали шта је унутра, рекао је да не зна о чему се ради и да је на енглеском језику", испричао је Пуцар.

Иначе, још 2008. године је утврђено да је овај документ нестао из сефа Предсједништва БиХ, а до сада није био пронађен.

У међувремену, у Сарајеву се појавила информација да је оригинал Дејтонског споразума ипак у сефу Предсједништва БиХ, што није потврђено до закључења овог броја. Извор је казао да се највјероватније ради о копији из Хрватске која није цјеловита.

Жељко Комшић, лидер ДФ-а и некадашњи члан Предсједништва БиХ у два мандата, казао је јуче да је дошао до информације да се оригинал Дејтонског споразума чува у сефу Предсједништва БиХ, те да му није јасно како је тај документ нађен код возача у Палама.

"Знам да га 2008. године, кад сам га тражио, није било. Откуд се сад одједном појавио у Предсједништву БиХ - било би интересантно разјаснити", казао је Комшић.

Жељко Кунтош јуче је пуштен да се брани са слободе. Испитан је у Републичком јавном тужилаштву у Бањалуци, а током испитивања, како је речено, утврђено је да нису постојали законски разлози за притвор. Дејтонски мировни уговор је пронађен током претреса који су извели припадници МУП-а РС, према наредби надлежног суда.

Брига

Иако су неки медији у ФБиХ објавили да је Кунтош био пратилац Алексе Бухе, тадашњег министра спољних послова РС у Дејтону, приликом потписивања Мировног споразума, што је информација коју је добио и Додик, Буха то негира.

"Он никад није био мој пратилац", рекао је Буха, додавши да је имао возача који је био с њим у Дејтону, али да то није био Кунтош.

Момчило Крајишник, некадашњи члан Предсједништва из Републике Српске, каже да је у Паризу испред Републике Српске потписник био покојни професор Никола Кољевић, те да, колико га сјећање служи, Кољевић такав примјерак није донио у РС, а да се примјерак није појавио ни док је он био у Предсједништву БиХ. Рекао је да се сјећа да овај споразум нису хтјели потписати Кољевић и Зубак, него су га потписали Фрањо Туђман, Алија Изетбеговић и Слободан Милошевић.

Саша Клепић, директор Архива БиХ, казао је раније да Архив БиХ никада у грађи коју је преузео 1995. године није имао Дејтонски мировни споразум нити у оригиналу нити као копију.

Душанка Мајкић (СНСД), посланик у Представничком дому БиХ, каже да је добро што је документ коначно пронађен јер су многи увјерени да је дошло до неких промјена и да су одређени дијелови погрешно интерпретирани. Момчило Новаковић (НДП), посланик у Представничком дому БиХ, каже да га највише брине то да ли је онај примјерак који се користи у парламенту БиХ преведен на прави начин.

"Јер ако није добро преведен, онда ћемо бити у великом проблему", каже Новаковић.

Додик: Нека и остали нађу своје

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, тврди да је РС пронашла свој Дејтонски мировни споразум.

"Ето, ми смо нашли свој Дејтонски споразум. Сада остају други. И они су имали неки свој примјерак па нека нађу своје", поручио је Додик.

Извор: Независне новине

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

херцеговац

02.11.2017 08:16

Све је то,и "власт" и "опозиција" за прдекане и за оваца како ко. Куну се у Дејтон а не знају ни ђе је ни шта у њему пише. Народ који ову багру не растјера усраним моткама за боље и није

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.11.2017 08:43

Никад бољег коментара.

Name

Јадован Обрван

02.11.2017 08:47

Хехехе Грохотом се смијем

Name

Ре Херцеговац

02.11.2017 08:57

Ја као Босанац предлазем Херцеговцу да те мотке прије употребе треба 3 мјесеца накиселит у септичкој јами. Да доообро поприме "особине"....

Name

Реално

02.11.2017 09:47

Милокрад насо своје посто не зна енглески зато се радује ал кад му буду превели ста у том документу писе тад це да казе боље би било да га нисам насо јер он незна да надзе он зна несто друго а то је хахага

Name

Никола

02.11.2017 11:26

Хапшење Кунтоша је само изговор да се покупе нека документа из периода 1997 и 1998 која би могла да компромитују Додика за вријеме преврата 1997.Ово је све исценирано,а да је тако најбоље говори чињеница да Кунтоша брани Додиков адвокат Миљкан Пуцар!? Паметном све јасно!

Name

случајни пролазник

02.11.2017 11:37

Све похвале МУП-у Републике Српске за одрадјени посао и управи Муп-а која је одрадила овај посао начелнику Илићу и инспекторима који су били на предмету. Екстра посао доказана вриједност МУП-а РС за разлику од других агенција у БиХ, који ово неби одрадили никад. Свака част момци, само напред.

Name

блбл

02.11.2017 11:58

Ако комсије казу да није крив онда вероватно није. :)

Name

разумио

02.11.2017 12:04

Додик убрзава стратегију прикривања доказног материјала против себе. Криминалац без премца нема ста.

Name

Ре: Херцеговац

02.11.2017 12:30

100% потписујем сваку написану ријец

Name

јовица

02.11.2017 13:45

Бијаху ли оно Пале некад главни град.

Name

Додик деген

02.11.2017 08:25

Па мајмуне милокраде има само 3 верзије споразума...за хрватску, БиХ и србију.. рс није уцесница преговора ни потписница споразума у Даyтон-у..знаци да је од неких набројанаих 3 преставника украден..или је опет додикова нова фарса

ОДГОВОРИТЕ
Name

зна

02.11.2017 09:11

зна то он....ал ста један полуписмени сељак зна....??? он је слозио прицу како је пронадјен "нас" дејтонски споразум.....и ствар је ријесена. сад се уз цасицу круске могу распредати и прицати бајке...како је РС тада била дрзава која је...унијела ово-оно у "дрзавну" заједницу...итд....итд....

Name

м

02.11.2017 09:18

@Додик деген:......То су учеснице у рату, а имају и свједоци: УСА, УК, Русија, Њемачка и Француска.

Name

ре

02.11.2017 09:34

тако је код Баје, његова политика је извртање свега на главу, све наопако, неаргументовано, стихијски без правца и циља, само контрирање свему и свачему. Код њега нема ништа нормално, све наопако, све

Name

Вјероватно не зна ни српски

02.11.2017 08:33

Вјероватно Кунтош не зна ни српски честито а да зна енглески.Био би постављен за шефа обезбјеђења у административном центру источно Сарајево само тамо нема ништа занимиљиво за изнијети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајка

02.11.2017 08:36

Најјачи је адвокат, имао је неку фасциклу на којој је прст прашине и није знао ста је унутра, а овамо продавао споразум који је био у тој фасцикли... на крају це покусати да свале све на службеницу која је пред самрти... ово је стварно кикирики дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеки Пресс

02.11.2017 12:32

На крају је досао принц из реформске агенде на бијелом коњу. Зато је Зеки прибавила цизмице вец одавно..

Name

Логицно

02.11.2017 15:19

Сигурно су кућни љубимци дали оглас за продају!

Name

сар

02.11.2017 08:38

а у Милетовом стоји да је документ на босанском,енглеском,хрватском и српском...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биљана

03.11.2017 05:37

Опет це Зелкица имати пуно посла да то све преведе Додику..Нека,нека само раде,залосно је када се не мозе радити...

Name

Рада

02.11.2017 08:38

Сва ова прица показује само колико је оболио овај народ. Цуј, госп. Кунтос је добио "фасциклу"..па колико тај господин има година? Ја мислим да је он или за јаслица, али бице најприје да се прави луд!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.11.2017 08:42

Сад је у рукама прави пијацара и лаксе це бити продан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

02.11.2017 08:42

Ха ха ха. Гдје му је Жужа његов сздс-овац? Гдје вам је Бијели андјео, гдје вам је Драган Калиниц? Поздрав из Зенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сведски стол

02.11.2017 08:45

Какав црни дејтон, каки бараци... итако се све тумаци како коме наумпадне... устав бих је рјесење, ово је прелазно рјесење

ОДГОВОРИТЕ
Name

рециклаза

02.11.2017 10:08

БиХ је дрзава која се клима као бабин зуб. Зуб који треба сам да испадне и падне у ЕУ-биоотпад.

Name

Лакдријаши

02.11.2017 08:50

Обратите пажњу на изјаве ових из СНСД и чекајте шта ће се даље дешавати.Толико су ово наивно извели,међутим толико ће ово експлатисати и неписменом народу памет развлачити да ће нам се живот огадити.За почетак"ми смо нашли свој примјерак...",а истина је да ни Федерација ни РС нису добиле оригинале.Оригинале су добиле потписнице споразума и држава БиХ,а Додик ће поново мајсторски чутурит опзицију и народ.Симптоматичан тајминг,јер се поклапа са састанком Додика са Вучићем,а и једном и другом одговара хаос.Уз овакве политичате и глупе народе на овим просторима може бити свашта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

02.11.2017 08:57

Ако је то оригинал ма они це копирати и подвалити , и саопстити јавности ипак је утврдјено да је копија. Ниста им невјерујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгојла

02.11.2017 12:38

Да ли је копија или није нема вазност. Вазан је блеф, спин у моменту, додикова хо-рук политика, пресипање из супљег у празно, разградјивање на нивоу бактерија, храна за биљке и на крају хумус. Политицка рециклаза.

Name

Како објаснити

02.11.2017 08:58

У Дејтонском споразуму има колико хоћеш територијалних и политичких чињеница које се не свиђају ни Бошњацима ни Србима ни Хрватима ни осталим домаћим ни странцима. И једни и други и трећи и четврти и пети би радије урадили ревизију Дејтонског споразума него што би пронашли, превели и објавили оригинал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

02.11.2017 09:32

Чуј ово јадницак није знао ста је у фасциклу није знао ста пише писало на енглеском.Па ако се код нас иста спомиње спомиње се дејтон то и птице на грани знају и мала дјеца..Онда БајА каже ето ми смо свој дејтон нашли а други нек траже свој као ето они раде нашли а ко га је узео гдје о зашто и како је нестао ништа.Нека али нека слузбеницаму дала .И пуштен да се брани са слободе један од најважнији докумената.Ово има само код нас и зато смо ту гдје смо а поред ови кримоси политичара може само бити горе.Ста они нама просипају а ми на све сутимо ко малоумни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦО В.

02.11.2017 09:33

Цовјеку треба платити сто је сацувао документ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

једини прави ћуко

02.11.2017 10:52

ја имам добермана, његов посао и јесте да придошлице посматра непријатељски, за пријатељски дочек набавити пудлицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

02.11.2017 11:53

Вратите документ човјеку на чување. Ако га је досада чувао знаће и у будуће. Иначе ће га ова мафија трампити за доживотну амнестију. Исто као и Јасеновачку архиву..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица Из Школе.

02.11.2017 12:16

Продајем и ја басне на енглеском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

српска република

02.11.2017 12:24

Како комсије знају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нова тема

02.11.2017 12:29

Власт је само одредила нову тему за народ, како би народ-прицу о теском зивоту-замијенио овом темом. Наравно, ова тема је, за власт, пуно лакса него економске теме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналза запада

02.11.2017 13:43

Види мудраца није знао стаје у фасцикли а продавао.Слабо резирана комедија,Миле мани тога устроцко Каталонски будуци затвореника а сигурно неце пасти на памет одвајање РС.Похваљујем Ронхила сад има Дејтон и воли сто у њему писе , мани магле народу има народ оци побогу.

Name

Робин Худ

02.11.2017 13:17

Није знао шта је у фасцикли а знао је тражити 100'000КМ...паметном доста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која службеница

02.11.2017 13:30

Сјашите мало са Кунта, узјашите Мурта. Која службеница у скупштини? Има ли име и презиме? Овај Кунтос јесте лопов али није једини. Ста је са Калиницем и слузбеницима и секретарицама које су у то умјешани

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

02.11.2017 13:36

Ау ,сад у оригиналу кад Зеки пронађе да су заиста СДС и Сзп криви што нема пара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕМБЕРИЈА

02.11.2017 14:21

ЦУДАН КУНТОС А ЈИОС ЦУДНИЈИ АДВОКАТ НЕЗНА СТА ЈЕ У ФАСЦИКЛИ А АКО ДОСЛИ НА ПРЕТРЕ И ПИАТЈУ СТА ЈЕ ОВО ОН КАЗЕ НИКИ ДОКУМЕНТИ А ПРОДАЈЕ А БЕЗНА СТА ЈЕ ПРИЦА ЗА ВРТИЦ А ОН РАДНИК МУПА ПО КОМ ОСНОВУ И ГСДЈЕ СЕ ВОДИ ДО КАЛИНИЦА ПРИМА ПЛАТУ ЈОС ТРЕБАО БИТИ ПОСАТАВЉЕН ЗА СЕФА ОБЕЗБЈЕДЈЕЊА КЛОСАРАЦ СВЕ ЗНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

побро

02.11.2017 18:11

Сероње товаре момку терет да је он узео ,што би био код возача- или пратиоца али колико су глупи можда је и боље да је код њега и био

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доx

04.11.2017 13:26

Оцели се несто промјенити сад кад имамо оргинал оцел бирти висе запослења и боље за градјане!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

04.11.2017 18:39

Рјесење је содома гомора. Сви су исти .

ОДГОВОРИТЕ