Dobermani čuvali sakriveni ''Dejton''

Miljkan Pucar, Kuntošev advokat, kaže da je Kuntoš prije 17-18 godina dobio fasciklu od jedne službenice.

Republika Srpska 02.11.2017 | 09:04
Dobermani čuvali sakriveni ''Dejton''
Dokument je na engleskom, on jadan nije ni znao šta piše, konstatuje šaljivo grupa penzionera u Palama, gdje je top tema hapšenje mještanina Željka Kuntoša (48), osumnjičenog da je krio original Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

Novinari su juče pokušavali da razgovaraju s nekim od porodice Kuntoš, ali je pred njihovom kućom novinare, fotoreportere i kamermane dočekalo iznenađenje - kapija je bila otvorena, a u dvorištu su šetala dva dobermana, koji su pridošlice gledali neprijateljski.

Dok su ekipe stajale pred kućom, pojavio se mladić koji je izričito zahtijevao da ne snimaju.

Dvojica komšija koje su zatekli ispred susjedne kuće kazali su da poznaju Željka i da je on dobar komšija, te da za drugo ne znaju.

Raspoloženi

U Palama su građani bili raspoloženi da pričaju, ali ne žele komentarisati pronalazak originalnog dokumenta Dejtonskog sporazuma. Dobacuju da o tome komentar novinari treba da potraže u Beogradu i Banjaluci.

Ističu kako je ovaj narod jadan sa političarima u BiH, te da pitamo "Jadovana i Obrvana" (Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik) gdje je sporazum.

Grupa penzionera je rekla da Željko Kuntoš nije kriv. Prodavac knjiga na šetalištu u Palama, na naš šaljivi upit prodaje li slučajno Dejtonski sporazum, kaže da ne prodaje, ali da bi ga sigurno prodao prije Kuntoša.

Prodaja

Original Dejtonskog sporazuma, koji je u utorak naveče pronađen kod Kuntoša, najvjerovatnije je primjerak koji pripada Republici Srpskoj, što su potvrdili i Darko Ćulum, direktor Policije RS, ali i Milorad Dodik, predsjednik RS.

Ćulum je rekao da je utvrđeno da je Kuntoš pokušavao da proda ovaj dokument i da je tražio 100.000 KM. Direktor Policije RS je istakao da se dokument trenutno nalazi u MUP-u, a uz izvještaj će biti vraćen i deponovan u Osnovni sud Banjaluka.

"Ž.K. je osumnjičen da je, nakon što je došao u posjed originalnog teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, napisanog na engleskom jeziku, tokom 2017. godine nudio ga na prodaju", saopšteno je iz MUP-a RS.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, tvrdi da Kuntoš nikada nije bio pratilac i vozač Alekse Buhe, nekadašnjeg ministra spoljnih poslova RS, već Dragana Kalinića, te da Dodik o tome treba da pita Kalinića, koji mu je savjetnik.

"Neka kažu šta su još našli. Bilo je tu priznanica na određene iznose i raznih dokumenata", rekao je Mektić, dodavši da neko treba da odgovori kako je taj i mnogi drugi dokumenti mogao da nestane iz NS RS.

Miljkan Pucar, Kuntošev advokat, kaže da je Kuntoš prije 17-18 godina dobio fasciklu od jedne službenice.Fascikla

"Kad je došao kući, ostavio je to kod kuće i to je na tom istom mjestu stajalo do sada. Kad je došla policija pred vrata i upitala ga ima li neki dokument, on je rekao da ima. Preko toga je bio prst prašine, što se vidi i na fotografijama. Kad su ga upitali šta je unutra, rekao je da ne zna o čemu se radi i da je na engleskom jeziku", ispričao je Pucar.

Inače, još 2008. godine je utvrđeno da je ovaj dokument nestao iz sefa Predsjedništva BiH, a do sada nije bio pronađen.

U međuvremenu, u Sarajevu se pojavila informacija da je original Dejtonskog sporazuma ipak u sefu Predsjedništva BiH, što nije potvrđeno do zaključenja ovog broja. Izvor je kazao da se najvjerovatnije radi o kopiji iz Hrvatske koja nije cjelovita.

Željko Komšić, lider DF-a i nekadašnji član Predsjedništva BiH u dva mandata, kazao je juče da je došao do informacije da se original Dejtonskog sporazuma čuva u sefu Predsjedništva BiH, te da mu nije jasno kako je taj dokument nađen kod vozača u Palama.

"Znam da ga 2008. godine, kad sam ga tražio, nije bilo. Otkud se sad odjednom pojavio u Predsjedništvu BiH - bilo bi interesantno razjasniti", kazao je Komšić.

Željko Kuntoš juče je pušten da se brani sa slobode. Ispitan je u Republičkom javnom tužilaštvu u Banjaluci, a tokom ispitivanja, kako je rečeno, utvrđeno je da nisu postojali zakonski razlozi za pritvor. Dejtonski mirovni ugovor je pronađen tokom pretresa koji su izveli pripadnici MUP-a RS, prema naredbi nadležnog suda.

Briga

Iako su neki mediji u FBiH objavili da je Kuntoš bio pratilac Alekse Buhe, tadašnjeg ministra spoljnih poslova RS u Dejtonu, prilikom potpisivanja Mirovnog sporazuma, što je informacija koju je dobio i Dodik, Buha to negira.

"On nikad nije bio moj pratilac", rekao je Buha, dodavši da je imao vozača koji je bio s njim u Dejtonu, ali da to nije bio Kuntoš.

Momčilo Krajišnik, nekadašnji član Predsjedništva iz Republike Srpske, kaže da je u Parizu ispred Republike Srpske potpisnik bio pokojni profesor Nikola Koljević, te da, koliko ga sjećanje služi, Koljević takav primjerak nije donio u RS, a da se primjerak nije pojavio ni dok je on bio u Predsjedništvu BiH. Rekao je da se sjeća da ovaj sporazum nisu htjeli potpisati Koljević i Zubak, nego su ga potpisali Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević.

Saša Klepić, direktor Arhiva BiH, kazao je ranije da Arhiv BiH nikada u građi koju je preuzeo 1995. godine nije imao Dejtonski mirovni sporazum niti u originalu niti kao kopiju.

Dušanka Majkić (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kaže da je dobro što je dokument konačno pronađen jer su mnogi uvjereni da je došlo do nekih promjena i da su određeni dijelovi pogrešno interpretirani. Momčilo Novaković (NDP), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kaže da ga najviše brine to da li je onaj primjerak koji se koristi u parlamentu BiH preveden na pravi način.

"Jer ako nije dobro preveden, onda ćemo biti u velikom problemu", kaže Novaković.

Dodik: Neka i ostali nađu svoje

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, tvrdi da je RS pronašla svoj Dejtonski mirovni sporazum.

"Eto, mi smo našli svoj Dejtonski sporazum. Sada ostaju drugi. I oni su imali neki svoj primjerak pa neka nađu svoje", poručio je Dodik.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

hercegovac

02.11.2017 09:16

Sve je to,i "vlast" i "opozicija" za prdekane i za ovaca kako ko. Kunu se u Dejton a ne znaju ni đe je ni šta u njemu piše. Narod koji ovu bagru ne rastjera usranim motkama za bolje i nije

ODGOVORITE
Name

borac

02.11.2017 09:43

Nikad boljeg komentara.

Name

Jadovan Obrvan

02.11.2017 09:47

Hehehe Grohotom se smijem

Name

Re Hercegovac

02.11.2017 09:57

Ja kao Bosanac predlazem Hercegovcu da te motke prije upotrebe treba 3 mjeseca nakiselit u septičkoj jami. Da dooobro poprime "osobine"....

Name

Realno

02.11.2017 10:47

Milokrad naso svoje posto ne zna engleski zato se raduje al kad mu budu preveli sta u tom dokumentu pise tad ce da kaze bolje bi bilo da ga nisam naso jer on nezna da nadze on zna nesto drugo a to je hahaga

Name

Nikola

02.11.2017 12:26

Hapšenje Kuntoša je samo izgovor da se pokupe neka dokumenta iz perioda 1997 i 1998 koja bi mogla da kompromituju Dodika za vrijeme prevrata 1997.Ovo je sve iscenirano,a da je tako najbolje govori činjenica da Kuntoša brani Dodikov advokat Miljkan Pucar!? Pametnom sve jasno!

Name

slučajni prolaznik

02.11.2017 12:37

Sve pohvale MUP-u Republike Srpske za odradjeni posao i upravi Mup-a koja je odradila ovaj posao načelniku Iliću i inspektorima koji su bili na predmetu. Ekstra posao dokazana vrijednost MUP-a RS za razliku od drugih agencija u BiH, koji ovo nebi odradili nikad. Svaka čast momci, samo napred.

Name

blbl

02.11.2017 12:58

Ako komsije kazu da nije kriv onda verovatno nije. :)

Name

razumio

02.11.2017 13:04

Dodik ubrzava strategiju prikrivanja dokaznog materijala protiv sebe. Kriminalac bez premca nema sta.

Name

Re: Hercegovac

02.11.2017 13:30

100% potpisujem svaku napisanu rijec

Name

jovica

02.11.2017 14:45

Bijahu li ono Pale nekad glavni grad.

Name

Dodik degen

02.11.2017 09:25

Pa majmune milokrade ima samo 3 verzije sporazuma...za hrvatsku, BiH i srbiju.. rs nije ucesnica pregovora ni potpisnica sporazuma u Dayton-u..znaci da je od nekih nabrojanaih 3 prestavnika ukraden..ili je opet dodikova nova farsa

ODGOVORITE
Name

zna

02.11.2017 10:11

zna to on....al sta jedan polupismeni seljak zna....??? on je slozio pricu kako je pronadjen "nas" dejtonski sporazum.....i stvar je rijesena. sad se uz casicu kruske mogu raspredati i pricati bajke...kako je RS tada bila drzava koja je...unijela ovo-ono u "drzavnu" zajednicu...itd....itd....

Name

m

02.11.2017 10:18

@Dodik degen:......To su učesnice u ratu, a imaju i svjedoci: USA, UK, Rusija, Njemačka i Francuska.

Name

re

02.11.2017 10:34

tako je kod Baje, njegova politika je izvrtanje svega na glavu, sve naopako, neargumentovano, stihijski bez pravca i cilja, samo kontriranje svemu i svačemu. Kod njega nema ništa normalno, sve naopako, sve

Name

Vjerovatno ne zna ni srpski

02.11.2017 09:33

Vjerovatno Kuntoš ne zna ni srpski čestito a da zna engleski.Bio bi postavljen za šefa obezbjeđenja u administrativnom centru istočno Sarajevo samo tamo nema ništa zanimiljivo za iznijeti

ODGOVORITE
Name

Bajka

02.11.2017 09:36

Najjači je advokat, imao je neku fasciklu na kojoj je prst prašine i nije znao sta je unutra, a ovamo prodavao sporazum koji je bio u toj fascikli... na kraju ce pokusati da svale sve na službenicu koja je pred samrti... ovo je stvarno kikiriki drzava

ODGOVORITE
Name

Zeki Press

02.11.2017 13:32

Na kraju je dosao princ iz reformske agende na bijelom konju. Zato je Zeki pribavila cizmice vec odavno..

Name

Logicno

02.11.2017 16:19

Sigurno su kućni ljubimci dali oglas za prodaju!

Name

sar

02.11.2017 09:38

a u Miletovom stoji da je dokument na bosanskom,engleskom,hrvatskom i srpskom...

ODGOVORITE
Name

Biljana

03.11.2017 06:37

Opet ce Zelkica imati puno posla da to sve prevede Dodiku..Neka,neka samo rade,zalosno je kada se ne moze raditi...

Name

Rada

02.11.2017 09:38

Sva ova prica pokazuje samo koliko je obolio ovaj narod. Cuj, gosp. Kuntos je dobio "fasciklu"..pa koliko taj gospodin ima godina? Ja mislim da je on ili za jaslica, ali bice najprije da se pravi lud!

ODGOVORITE
Name

borac

02.11.2017 09:42

Sad je u rukama pravi pijacara i lakse ce biti prodan.

ODGOVORITE
Name

Igor

02.11.2017 09:42

Ha ha ha. Gdje mu je Žuža njegov szds-ovac? Gdje vam je Bijeli andjeo, gdje vam je Dragan Kalinic? Pozdrav iz Zenice.

ODGOVORITE
Name

svedski stol

02.11.2017 09:45

Kakav crni dejton, kaki baraci... itako se sve tumaci kako kome naumpadne... ustav bih je rjesenje, ovo je prelazno rjesenje

ODGOVORITE
Name

reciklaza

02.11.2017 11:08

BiH je drzava koja se klima kao babin zub. Zub koji treba sam da ispadne i padne u EU-biootpad.

Name

Lakdrijaši

02.11.2017 09:50

Obratite pažnju na izjave ovih iz SNSD i čekajte šta će se dalje dešavati.Toliko su ovo naivno izveli,međutim toliko će ovo eksplatisati i nepismenom narodu pamet razvlačiti da će nam se život ogaditi.Za početak"mi smo našli svoj primjerak...",a istina je da ni Federacija ni RS nisu dobile originale.Originale su dobile potpisnice sporazuma i država BiH,a Dodik će ponovo majstorski čuturit opziciju i narod.Simptomatičan tajming,jer se poklapa sa sastankom Dodika sa Vučićem,a i jednom i drugom odgovara haos.Uz ovakve političate i glupe narode na ovim prostorima može biti svašta

ODGOVORITE
Name

Borac

02.11.2017 09:57

Ako je to original ma oni ce kopirati i podvaliti , i saopstiti javnosti ipak je utvrdjeno da je kopija. Nista im nevjerujem.

ODGOVORITE
Name

Dragojla

02.11.2017 13:38

Da li je kopija ili nije nema vaznost. Vazan je blef, spin u momentu, dodikova ho-ruk politika, presipanje iz supljeg u prazno, razgradjivanje na nivou bakterija, hrana za biljke i na kraju humus. Politicka reciklaza.

Name

Kako objasniti

02.11.2017 09:58

U Dejtonskom sporazumu ima koliko hoćeš teritorijalnih i političkih činjenica koje se ne sviđaju ni Bošnjacima ni Srbima ni Hrvatima ni ostalim domaćim ni strancima. I jedni i drugi i treći i četvrti i peti bi radije uradili reviziju Dejtonskog sporazuma nego što bi pronašli, preveli i objavili original.

ODGOVORITE
Name

Turboskara

02.11.2017 10:32

Čuj ovo jadnicak nije znao sta je u fasciklu nije znao sta piše pisalo na engleskom.Pa ako se kod nas ista spominje spominje se dejton to i ptice na grani znaju i mala djeca..Onda BajA kaže eto mi smo svoj dejton našli a drugi nek traže svoj kao eto oni rade našli a ko ga je uzeo gdje o zašto i kako je nestao ništa.Neka ali neka sluzbenicamu dala .I pušten da se brani sa slobode jedan od najvažniji dokumenata.Ovo ima samo kod nas i zato smo tu gdje smo a pored ovi krimosi političara može samo biti gore.Sta oni nama prosipaju a mi na sve sutimo ko maloumni.

ODGOVORITE
Name

ACO V.

02.11.2017 10:33

Covjeku treba platiti sto je sacuvao dokument.

ODGOVORITE
Name

jedini pravi ćuko

02.11.2017 11:52

ja imam dobermana, njegov posao i jeste da pridošlice posmatra neprijateljski, za prijateljski doček nabaviti pudlicu

ODGOVORITE
Name

Tiito

02.11.2017 12:53

Vratite dokument čovjeku na čuvanje. Ako ga je dosada čuvao znaće i u buduće. Inače će ga ova mafija trampiti za doživotnu amnestiju. Isto kao i Jasenovačku arhivu..

ODGOVORITE
Name

Perica Iz Škole.

02.11.2017 13:16

Prodajem i ja basne na engleskom.

ODGOVORITE
Name

srpska republika

02.11.2017 13:24

Kako komsije znaju?

ODGOVORITE
Name

Nova tema

02.11.2017 13:29

Vlast je samo odredila novu temu za narod, kako bi narod-pricu o teskom zivotu-zamijenio ovom temom. Naravno, ova tema je, za vlast, puno laksa nego ekonomske teme.

ODGOVORITE
Name

Analza zapada

02.11.2017 14:43

Vidi mudraca nije znao staje u fascikli a prodavao.Slabo rezirana komedija,Mile mani toga ustrocko Katalonski buduci zatvorenika a sigurno nece pasti na pamet odvajanje RS.Pohvaljujem Ronhila sad ima Dejton i voli sto u njemu pise , mani magle narodu ima narod oci pobogu.

Name

Robin Hud

02.11.2017 14:17

Nije znao šta je u fascikli a znao je tražiti 100'000KM...pametnom dosta!

ODGOVORITE
Name

Koja službenica

02.11.2017 14:30

Sjašite malo sa Kunta, uzjašite Murta. Koja službenica u skupštini? Ima li ime i prezime? Ovaj Kuntos jeste lopov ali nije jedini. Sta je sa Kalinicem i sluzbenicima i sekretaricama koje su u to umješani

ODGOVORITE
Name

055

02.11.2017 14:36

Au ,sad u originalu kad Zeki pronađe da su zaista SDS i Szp krivi što nema para!

ODGOVORITE
Name

SEMBERIJA

02.11.2017 15:21

CUDAN KUNTOS A JIOS CUDNIJI ADVOKAT NEZNA STA JE U FASCIKLI A AKO DOSLI NA PRETRE I PIATJU STA JE OVO ON KAZE NIKI DOKUMENTI A PRODAJE A BEZNA STA JE PRICA ZA VRTIC A ON RADNIK MUPA PO KOM OSNOVU I GSDJE SE VODI DO KALINICA PRIMA PLATU JOS TREBAO BITI POSATAVLJEN ZA SEFA OBEZBJEDJENJA KLOSARAC SVE ZNA

ODGOVORITE
Name

pobro

02.11.2017 19:11

Seronje tovare momku teret da je on uzeo ,što bi bio kod vozača- ili pratioca ali koliko su glupi možda je i bolje da je kod njega i bio

ODGOVORITE
Name

Dox

04.11.2017 14:26

Oceli se nesto promjeniti sad kad imamo orginal ocel birti vise zaposlenja i bolje za gradjane!?

ODGOVORITE
Name

realno

04.11.2017 19:39

Rjesenje je sodoma gomora. Svi su isti .

ODGOVORITE