Зашто у БиХ касни дигитализација?

БиХ још није завршила процес дигитализације, те се тако налази међу задњима у свијету по покривености дигиталним сигналом. Од девет дигиталних подручја за сада су покривена три, и то сигналом јавних сервиса. Гдје се у процесу дигитализације налазе комерцијалне телевизије и да ли ће и за њих бити мјеста у такозваном мултиплексу?

Босна и Херцеговина 01.11.2017 | 22:20
Зашто у БиХ касни дигитализација?
БиХ је закорачила у дигиталну еру. Да ли се након првог корака и зауставила? Стратегија преласка с аналогне на дигиталну земаљску радиодифузију, усвојена 2009. године у бх. парламенту, предвиђала је да се тај процес оконча за двије године, али до тога није дошло. Ствари су се почеле помјерати са мртве тачке тек у октобру 2016. када је пуштен тестни дигитални сигнал јавних РТВ сервиса у Бањалуци, Сарајеву и Мостару. Покривена су, али само сигналом јавних емитера, три дигитална подручја, док је преосталих шест остављено за другу фазу, чија је реализација у току.

“Након што буде све ријешено, до јуна сљедеће године требало би да буде покривено око 85 одсто територије БиХ дигиталним сигналом”, тврди министар комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ Исмир Јуско.

Гдје се у процесу дигитализације налазе комерцијалне телевизије? Стратегијом о дигитализацији БиХ, мултиплекс А био је намијењен искључиво јавним емитерима, али је према допуни Стратегије коју је усвојио Савјет министара крајем прошле године, омогућено и комерцијалним медијима да користе те капацитете.

“Када буде инсталирана опрема, пратићемо све процесе. Нећемо дозволити никаква кашњења, информисаћемо јавност и све комерцијалне телевизије о процесу дигитализације који слиједи. Став министарства је да све комерцијалне телевизије, у складу са елементима који се буду тражили од њих да буду дио мултиплекса, буду дио тога”, каже Јуско.

Према допуни Стратегије, комерцијалне телевизије би на привременој основи ушле у мултиплекс, док не добију свој. По одлуци Савјета министара, јавни сервиси били су обавезни формирати тијело које ће управљати тим мултиплексом.

“Одбор Система јавних РТВ сервиса БиХ ће у року од 30 дана од ступања на снагу ове Одлуке регистровати орган у складу са Законом о јавном РТВ систему БиХ које ће обезбиједити координацију кориштења и управљања техничким ресурсима преносне и емисионе инфраструктуре МУX А и МУX Б”, наводи се Одлуци.

Одлука Савјета министара БиХ није испоштована. Тијело које ће управљати мултиплексом није формирано, па се не зна како, на који начин и по којим цијенама би комерцијални емитери могли бити дио мултиплекса.

“Понекад се стиче утисак да они то намјерно раде или бар неки од њих стопирају те процесе како би, прије свега, спријечили конкуренцију да се развија, а то су комерцијалне телевизије. Међутим, ни по Уставу, а нити по једном другом закону у БиХ на то немају право, јер је власништво у БиХ по Уставу равноправно, како јавно, тако и приватно”, истиче директор Регулаторне агенције за комуникације БиХ Предраг Ковач.

Ковач сматра да би се убрзаним корацима требао градити мултиплекс за комерцијалне телевизије, а како каже, сигуран је да ће се, уколико то буде проведено у складу са Стратегијом и ако нови мултиплекс оператер буде неко ко нема директне везе са емитовањем програма у БиХ, процес дигитализације завршити много брже и ефикасније, на добробит сваког грађанина БиХ.

Да ли ће и када грађанима бити омогућено да осим јавних сервиса, дигиталним земаљским сигналом у будућности прате и друге ТВ станице? Окончање дигитализације значило би већу покривеност ТВ сигналом у цијелој БиХ, бољи квалитет слике и тона, али и вишемилионску добит за буџет БиХ.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Марко

01.11.2017 22:26

у овој дрзави све касни!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рисувдгватт

02.11.2017 10:28

један вуце напријед два назад и онда коментари твог типа кад сви кренемо напријед мора се видјети напредак у свим сферама зивота

Name

Зум зум

01.11.2017 23:10

Дигитализацијом имате на располагању 5ТВ програма на једном каналу. Дакле са својим личним антенским системом од саставлејним од 4 антене усмјерене у 4 различита смјера, можете имати нпр 20 програма. И не треба вам више. Све слике идеалне. Ако покушавате да пратите сто ТВ програма које вам нуди кабловски оператер, за масне паре сваки мјесец, то је исто као да се дрогирате,само не користите хероин него ТВ програм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не нападам државу

02.11.2017 10:02

Телевизију пратим обично пола сата дневно па ме то није ни брига. У разна доба дана пратим АДСЛ-интернет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.11.2017 17:19

Кад ова дрзава уведе ХД и то обицан, не Фулл ХД, до тада це свијет преци не на Фулл ХД, не ни на 4К вец на 8К технологију. Исто је и са оптицким интернетом и ЛТЕ мрезом. Дрзава стеди на технологијама које су данас битне колико и ауто-путеви, као и водовод и канализација. Битно је да пара има за велике зграде, скупе аутомобиле и хеликоптере. Само турбо гсподо властодрсци, а народ ко .ебе, ионако цемо сви, неки под земљу, неки у иностранство. Углавном празна дрзава за пар година. Засто се трудити када це ионако овај дио Европе бити пуст те стога разумијем политицаре. Не мора да буде тако, само треба одабрати најбоље од нас и не подметати им клипове под тоцкове у противном сви, без обзира којој опцији припадамо, сљедеца станица је иностранство у једном правцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеад

07.12.2017 20:31

Угасите и Сарајеву , Бања Луци и Мостару па пустите све заједно да висе не помјерате рокове.

ОДГОВОРИТЕ